Skocz do zawartości

Bolenie na muchę

harp

Rekomendowane odpowiedzi

Ja natomiast twierdzę, że B3X to świetne wędzisko muchowe. Będziesz miał okazję Andrzej pomachać moją #6. Poza tym nie dalej jak wczoraj machałem Winstonem BIIISX @maciekg w klasie #7, którego on używa w Norwegii na morskie pstrągi, katuje go w solance kilka razy w tygodniu i kijek świetnie się trzyma. Używa linek w klasie 7 i 8 (wiatr) i lata to świetnie. B3X jest odrobinę słabszy od B3SX, ale myślę że w klasie 8 poradzi sobie ze sporymi muchami spokojnie. B3X są wędkami szybkimi, ale pracującymi pod większym obciążeniem po sam dolnik. Moja #6 to kij, którym spokojnie "obrobię" streamery do 10 cm, daleką nimfe (tę większą i cięższą też). A i spokojnie majówke na sucho poda.

Powiem szczerze, że jak ta 8 w dobrej cenie to bym brał.

Tak kij co najmniej od #7 w górę. I Co naj mniej 10 stóp. Musisz mieć czym rozbujać ciężki sznur a duże muchy naprawdę stawiają spory opór w powietrzu. Dla mnie Deceiver był mega ale wersja bez piór ; same syntetyki ;) Janek z łódki świetne do oblawiania będzie to miejsce przy filarze które namierzyl Traqu ;) Oj, narobiles mi smaka :)

Ja bolki lowilem 11 stopowym #7 Orvisem i bardzo fajnie to latało później postanowiłem odchudzić zestaw i kupiłem 6-ke Winstona BX III i pomimo, że wędka opisana jest jako steelheadowa łowić tym było ciężko.

Z brzegu na naszej Wiśle ciężko, nie brałbym się za to, ale z łodzi inna bajka. Wiosna tylko bolenie i trzeba będzie spróbować. Miejscówa Bartka idealna, ale trzeba płynąć samemu bo spinningista pozamiata miejsce zanim muszkarz się rozbuja, a poza tym nie chcę żeby kolega miał muchę  w oku.

Z moich doświadczeń wynika, że boleń bardzo często atakuje smużącą po powierzchni muchę. Tak więc łowię na linkę pływającą na długim przyponie. Dzięki temu streamer od czasu do czasu wyskakuje na powierzchnię :) No i rzuty... muszą być długie bo moje dziady są bardzo płochliwe :)

Aha, łowię tylko na rzece... na jeziorze nie mam doświadczeń.

Jezioro mnie kompletnie nie interesuje, tak więc wszystko w temacie.

Hej @wujek. Co do kija, popatrz na bloga Kuby Standery na wpis o TFO TCRIX #8 - opis taki, że biorę bez macania w przyszłym roku na szwedzkie pajki. Linkę polecam RIO Outbound pływająca z końcówką intermediate. Kołowrotek z Large Arbor dobrze wyważający kija. I obowiązkowy stripping basket. Muchy- podobno Lefty's Deceiver najlepsza ☺

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Przeczytałem, będzie idealny, tylko gdzie to to kupić?

Andrzej, ten Ventus w jakiej jest cenie bo nie mogę znaleźć info na stronie fishingartu.

Nie pamiętam ile płaciłem za blank, sporo mnie wyszedł gotowy kij, zażyczyłem sobie kilka fanaberii: korek flor selekt + uchwyt morski REC i odpowiednie przelotki REC. Gdyby nie to, cena była by akceptowalna. Poprzednio miałem SAGE Xi3 #9 9' i ten obecnie w moim odczuciu też jest fajną alternatywą. Zadzwoń do Krakowa i poproś o info, blanki Krzyśka ciągle ulegają modyfikacjom, jest możliwość wzmacniania dolnika przez indywidualne potrzeby zamawiającego. Kij w połowie października będzie miało okazję obrzucać kilku doświadczonych muszkarzy z forum więc ocena powinna być obiektywna...

http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-02_zpshlwje1az.jpg~original

http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-05_zpswnk4u9um.jpg~original

http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/PIKE-1_zps47il2nea.jpg~original

• Like 1

ten TF jest raczej z tych mniej szybkich. swego czasu miałem #9 i pod zębate muchy nie bardzo mi pasowała. 

dobry był jim teeny, ale już jej nie produkują.

z obecnej oferty tfo wziąłbym pod uwagę BVK

pozdrówka

ps. 

własnie looknołem we wskazany sklep i ciagle mają tam jim teeny series.

bierz Pan ten kij (9'#9), na pewno będziesz zadowolony.

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 1

Używam #9 Sage Xi2. Natomiast TFO TCRIX #10 chciałem jako backup i do monsterów Bujo.

xi2 #9 można rzucić w zasadzie wszystkim na zębate. kwestia sznura/głowicy i techniki.

ps. 

w pewnym momencie wielkość muchy bardzo już ogranicza jej zdolności aerodynamiczne. wtedy albo trzeba podpłynąć bliżej albo pogodzić się z krótszym dystansem rzutowym.

wbijanie w mocniejsze kije moim zdaniem trochę bez sensu.

poza tym nie popadajmy w manię olbrzymich  much.  ani to bardziej skuteczne ani przyjemne. 

polecam film "water wolf" tam łowią zebate 60 cali+ na muchy nie większe niż 6 cali.

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 2

trudno mi powiedzieć, nie pamiętam. łowiłem natomiast tym kijem i na zębate jest idealny. 

swego czasu chciałem sobie uzbroić kij na tym blanku - niestety był nie do kupienia.

sam łowie podobnie jak Ty xi2 i moim zdaniem ten tfo zupełnie mu nie ustępuje.

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 1