Skocz do zawartości

Bolenie na muchę

harp

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Kamil,wiem gdzie one są od lat. Schemat jest zawsze taki sam. Wypatruję zbiórek i zapodaję muchę. Brania są najczęściej do 3-go przejścia. Jeśli nie stzreli to zmieniam muchę ale najczęściej to nie pomaga. U mnie działa zwykły chruścik.

• Like 2

Ja próbowałem streamera ale bez efektów. Ciężkie to łowienie, trzeba będzie nieźle się napocić żeby coś ustrzelić, ale próbujemy dalej. Generalnie trzeba zmienić sposób łowienia, ustawiania się wobec ryb itp. Na razie próbowałem z dość niepozornymi streamerami, teraz trzeba będzie potestować grubszy kaliber. Mam wrażenie że tych "delikatnych" ryby za bardzo nie namierzają.

Cóż mam napisać. Czytam na forach o sprzęcie na bolenie i szczupaki i czasem się zastanawiam do czego dążymy. Jeśli kij nie jest markowy,kołowrotek co najmniej za 8 stówek a linka obowiązkowo "specjalna" to o łowieniu możemy zapomnieć. :)

Ja mam Daiwe truflę #6 i linki airflo (te co były sprzedawane w kpl.3 rodzajów. F-I-S) Trufla wywala prawie cały sznurek i działa znakomicie. Jak nie wieje i ryby sa w zasięgu to łowie na flextec streamtec #3.

Bolki łowie zazwyczaj przy jaziach. Ustawiają się zwykle w tych samych miejscach. Choć to też nie jest zawsze regułą. Np.wczoraj złowiłem 9 jazi 35-50 cm a bolenia jakby wymiotło.

Jak juz wcześniej wspomniałem 99% to sucha mucha. Teraz "chodzi" szar-siwy chruścik z cdc na #12-14.

Edytowane przez brt3
  • Like 3

Wszędzie da się złowić, mi kiedyś na jeziorku taki ok metra zebrał suchą na #18, podczas zabawy z uklejami ;) Tylko co z tego jak przypon 0,08mm, nawet wędka za mocno się nie ugięła jak żyłka strzeliła. Ale widok jak much znika niczym w wielkim wirze przecudny :D Brania boleni na suchą to przypadek, odnoszę wrażenie, że on bardziej chce zgarnąć rybkę kręcącą się przy muszce i bezwiednie ją łyka.

Sam pisałeś,  że bolenie łowisz zazwyczaj przy jaziach, czyli jeśli tam są to raczej interesują sie rybami, nie suchą muchą, a zgarniają ją zupełnie przypadkowo. Oczywiście mowa o dużych rybach, bo małe spokojnie można na suchary łowić.

Edytowane przez Tomek.M

Ryby jedza to czego jest pod dostatkiem w danym momencie. Jesli nieduzym nakladem sil mozna nachapac sie much, to nawet duzy drapieznik sie nie oprze. Jakies 15 lat temu sam lapalem bolki na przekopie Wisly na sucha muche w letnim okresie. A jak nie moglem siegnac muchowka, to biala aglia w rozmiarze 0 prowadzona pod sama powierzchnia byla rownie skuteczna.

• Like 1

W małych i średnich rzekach szczególnie tych zakrzaczonych gdzie do wody spada dużo owadów boleń jak najbardziej będzie żerował na suchej. Często jest tak że boleni w takich rzekach w ogóle nie widać żeby żerowały na rybach, stoją w miejscu jak szczupaki i łatwiej je skusić nieboleniowymi technikami jak wolny wobler lub właśnie mucha. Wisła jest rozległą rzeką i powierzchnią nie płynie dużo owadów, boleń będzie wolał skoncentrować się na rybach niż czekać na pojedyncze owady. Nieraz obserwowałem liczne rójki chruścików na Wiśle i jakoś woda się nie gotowała i bolenie nawet w takiej sytuacji żerowały normalnie na uklejach. Owszem nie zdziwię się jak ktoś wstawi jakąś rybę którą weźmie powiedzmy na imitację dużego żuka, ale rozpatrywałbym to w ramach jakiegoś przypadku a nie reguły.

• Like 3