jbk Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 @Peresada! Wielkie dzięki! To jest ten kijek, który wybrał @jbk?Tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Witam,ktoś próbował,połowił? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Ja zacząłem od spina i na "sznurowy debiut" jeszcze czekam, aż rybki się bardziej uaktywnią.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) błąd Edytowane 11 Maja 2016 przez brt3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Kilka szt juz padło na sznurek. Wymiarowo w okolicach 50 cm. Jednak na muchówce to super efekt. Co ciekawe wszystkie na suchara lub mokrą ( spider) na strima bez kontaktu. Brania zaczynaja się po 20-ej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Łowisz na upatrzonego? Atakującemu boleniowi podajesz suchara, lub mokrą? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Kamil,wiem gdzie one są od lat. Schemat jest zawsze taki sam. Wypatruję zbiórek i zapodaję muchę. Brania są najczęściej do 3-go przejścia. Jeśli nie stzreli to zmieniam muchę ale najczęściej to nie pomaga. U mnie działa zwykły chruścik. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Rożniata Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 U mnie narazie lipa z bolkiem na muchę. Nawet nie ma ich na miejscówkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Ja próbowałem streamera ale bez efektów. Ciężkie to łowienie, trzeba będzie nieźle się napocić żeby coś ustrzelić, ale próbujemy dalej. Generalnie trzeba zmienić sposób łowienia, ustawiania się wobec ryb itp. Na razie próbowałem z dość niepozornymi streamerami, teraz trzeba będzie potestować grubszy kaliber. Mam wrażenie że tych "delikatnych" ryby za bardzo nie namierzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucharfishing Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) po czytaniu tego wątku i ja spróbowałem swoich sił może wielkością nie powala ale się udało po blisko godzinie biczowania wody taa niespodzianka. https://www.youtube.com/embed/oInRSRFkMiE Edytowane 14 Maja 2016 przez sucharfishing 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Najtrudniej złowic pierwszego,potem jakos idzie. Silne te bolki teraz,nawet taki jakiego złowił sucharfishing potrafi ładnie kijem pobujać. Większe sztuki pokazują dopiero co potrafią. 66 cm 72 cm. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Super! Napisz coś więcej o sprzęcie, przynęcie i sposobie połowu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Cóż mam napisać. Czytam na forach o sprzęcie na bolenie i szczupaki i czasem się zastanawiam do czego dążymy. Jeśli kij nie jest markowy,kołowrotek co najmniej za 8 stówek a linka obowiązkowo "specjalna" to o łowieniu możemy zapomnieć. Ja mam Daiwe truflę #6 i linki airflo (te co były sprzedawane w kpl.3 rodzajów. F-I-S) Trufla wywala prawie cały sznurek i działa znakomicie. Jak nie wieje i ryby sa w zasięgu to łowie na flextec streamtec #3.Bolki łowie zazwyczaj przy jaziach. Ustawiają się zwykle w tych samych miejscach. Choć to też nie jest zawsze regułą. Np.wczoraj złowiłem 9 jazi 35-50 cm a bolenia jakby wymiotło.Jak juz wcześniej wspomniałem 99% to sucha mucha. Teraz "chodzi" szar-siwy chruścik z cdc na #12-14. Edytowane 15 Maja 2016 przez brt3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Domyślam się że łowisz wPilicy. To trochę inne łowienie niż na dużych rzekach. W Wiśle na suchą bolenia się nie złowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Wszędzie da się złowić, mi kiedyś na jeziorku taki ok metra zebrał suchą na #18, podczas zabawy z uklejami Tylko co z tego jak przypon 0,08mm, nawet wędka za mocno się nie ugięła jak żyłka strzeliła. Ale widok jak much znika niczym w wielkim wirze przecudny Brania boleni na suchą to przypadek, odnoszę wrażenie, że on bardziej chce zgarnąć rybkę kręcącą się przy muszce i bezwiednie ją łyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Skoro świadome łowienie boleni na suche muchy to przypadek,to muszę mieć wyjątkowe szczęście. Edytowane 15 Maja 2016 przez brt3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Sam pisałeś, że bolenie łowisz zazwyczaj przy jaziach, czyli jeśli tam są to raczej interesują sie rybami, nie suchą muchą, a zgarniają ją zupełnie przypadkowo. Oczywiście mowa o dużych rybach, bo małe spokojnie można na suchary łowić. Edytowane 15 Maja 2016 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Tomek,nie będziemy się droczyć bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Najważniejsza jest przygoda:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Filmik z ubiegłego roku podczas codziennych wypraw za boleniami. Żerowały na owadach 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Ryby jedza to czego jest pod dostatkiem w danym momencie. Jesli nieduzym nakladem sil mozna nachapac sie much, to nawet duzy drapieznik sie nie oprze. Jakies 15 lat temu sam lapalem bolki na przekopie Wisly na sucha muche w letnim okresie. A jak nie moglem siegnac muchowka, to biala aglia w rozmiarze 0 prowadzona pod sama powierzchnia byla rownie skuteczna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Kilka lat temu widziałem suma długości około 1m ,żerującego powierzchniowo na jętce. Tak jak napisał @lukomat , u ryb jest prosta ekonomia. Pozyskać jak najwięcej jedzenia , jak najmniejszym wysiłkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 W małych i średnich rzekach szczególnie tych zakrzaczonych gdzie do wody spada dużo owadów boleń jak najbardziej będzie żerował na suchej. Często jest tak że boleni w takich rzekach w ogóle nie widać żeby żerowały na rybach, stoją w miejscu jak szczupaki i łatwiej je skusić nieboleniowymi technikami jak wolny wobler lub właśnie mucha. Wisła jest rozległą rzeką i powierzchnią nie płynie dużo owadów, boleń będzie wolał skoncentrować się na rybach niż czekać na pojedyncze owady. Nieraz obserwowałem liczne rójki chruścików na Wiśle i jakoś woda się nie gotowała i bolenie nawet w takiej sytuacji żerowały normalnie na uklejach. Owszem nie zdziwię się jak ktoś wstawi jakąś rybę którą weźmie powiedzmy na imitację dużego żuka, ale rozpatrywałbym to w ramach jakiegoś przypadku a nie reguły. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Przekop Wisly do malych/srednich nie nalezy, ale bylo miejsce i czas, ze bolki zbieraly z powierzchni. Nie braly na twojej wodzie chrustow, bo bardziej im sie oplacalo lyknac tlusta warszawska ukleje, ktorej widocznie bylo duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Pewnie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Witam, bolek z królowej,przynęta sunray shadow,kij Vision 3zone #5,mucha podana w przelew spływ po łuku,branie na styku prądu i spokojnej wody.pozdrawiam Daniel 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi