Forest-Natura Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Witam.To byłeś na bolkach czy oklejkach ? Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Znam ja je od lat. W czasie rójki chruścika inne przynęty nie działają. Edytowane 1 Maja 2021 przez brt3 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Witam.I takie kabany sucharki zbierają ... ... jadę jutro na najbliższą zaporówkę ... Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 To fajnie że macie wyloty chruscika... Na Pomorzu przy obecnej pogodzie się nie zapowiada... A do streamera dziś nic nie wyszło. Ale spokojnie, przyjdzie w końcu ciepło i pokażą się ryby na plaży. Ciepła woda, szorty, lekka koszula, jedno pudełko i wędka. Prawie Szeszele 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Kiedy startują solankowe? Są jakieś uwarunkowania, temperatura wody czy inne? Pytam bo może się załapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Kiedy startują solankowe? Są jakieś uwarunkowania, temperatura wody czy inne? Pytam bo może się załapię Kiedy się zaczynają to nie wiem. Ja dopiero ruszam jak można wejść do wody i brodzić bez dyskonfortu w szortach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 To fajnie że macie wyloty chruscika... Na Pomorzu przy obecnej pogodzie się nie zapowiada... A do streamera dziś nic nie wyszło. Ale spokojnie, przyjdzie w końcu ciepło i pokażą się ryby na plaży. Ciepła woda, szorty, lekka koszula, jedno pudełko i wędka. Prawie Szeszele To co sie dzialo przedwczoraj trudno nazwac wylotem chruscika. Lowie tam gdzie Robert . Bylo bezowo nad woda. Bylo je slychac jak leca !!!. Nie zartuje. Niestety poza sporadycznymi boleniami nic innego do powierzchni sie nie podnosi . PS. Pytanie. Czy nad zatoka Pucka pod koniec lipca da sie cos zlowic ?. Prawdopodobnie bede tam kilka dni i nie wiem, czy brac muchowke. Na rzeki nie bardzo mam ochote. W gre wchodzi tylko zatoka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) Taka ciekawostka odnośnie powyższych wpisów i okresowych upodobań kulinarnych boleni. W ubiegłym roku gdzieś w pierwszych dniach maja trafiłem nad rzeką na dość intensywną rójkę lenia marcowego. Stojąc na wysokiej skarpie miałem dobry punkt obserwacyjny i widok na kilka usytuowanych poniżej mnie główek. Rzeka stopniowo zaczęła "bulgotać". Najpierw uruchomiły się klenie, pomiędzy nimi pojedyncze świnki. W pewnym momencie przy burcie powyżej mnie zobaczyłem sporą rybę która ewidentnie zbierała płynące owady. Obstawiałem klenia jednak kiedy zakradłem się po cichu i wychyliłem głowę, zobaczyłem bolenia który co jakiś czas odklejał się od dna i wciągał niewielkie owady. Założyłem czarnego chrusta na # 14 i wstawiłem rybie na głowę. Byłem przekonany, że go spłoszę jednak ten z impetem zebrał suchara, po czym zmusił mnie do biegu z przeszkodami po gęstych krzakach. Przypon 0,12 nie dawał zbyt wielkiego komfortu . Po kilku odejściach w nurt dał się podebrać na kamienistym wypłyceniu a ja cieszyłem się jak dziecko bo nigdy nie łowiłem ich w ten sposób. Szkoda, że takie sytuacje zdarzają się rzadko bo łowienie przednie. Tego dnia zapiąłem jeszcze jednego ale po szalonym odjeździe wypiął się niestety.Pozdrawiam Edytowane 11 Maja 2021 przez Piotr Gołąb 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 U nas są łowione na suchą od wielu lat. Ostatnio kolega złowił 7 szt. A następnego dnia 12. Sulejów bardzo wachluje poziomem wody a to nie jest dobre. Dziś rano z poziomu 55 cm.wzrosła do ponad 100. Ledwo zdążyliśmy złowić po 1 szt. Na strima jeszcze brak reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 "U nas są łowione na suchą od wielu lat."------One zbierają te suche? Są oczka? Czy tylko "jedziecie" suchą jak mokrą i się od czasu do czasu wieszają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 ------One zbierają te suche? Są oczka? Czy tylko "jedziecie" suchą jak mokrą i się od czasu do czasu wieszają?U mnie zbierają. Czasem zaraz po wpadnięciu, czasem po jakiejś chwili a czasem jak się przysmuży. Później jest masa wylęgu i mają sierściuchy w poważaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xnt@ Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Zbierają chrusty, Czasem trzeba przysmużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 (edytowane) Witam.Hi tower ... zerknij na wątek z filmami, bo to koło Ciebie zaraz Na filmie podane że jetki, ale jakieś doniesienia od wędkarzy już są że to jednak nie jętki ...Pozdrawiam. Edytowane 22 Maja 2021 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Pierwszy plażowy w tym sezonie... Oficjalnie uznaję początek lata na Zatoką Edytowane 21 Czerwca 2021 przez hi tower 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Dziś Zatoka dała kolejne dwie rybki Łowienie jest zupełnie inne niż w czerwcu zeszłego roku. Ryby mało chętne, czasem skuszą się na małego "plemnika" podanego pod sam pysk. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Łowi ktoś może bolenie w Wiśle na streamera .Jeśli tak można prosić o jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Łowi ktoś może bolenie w Wiśle na streamera .Jeśli tak można prosić o jakieś rady ?O jakie rady chodzi? Jaki sprzęt czy co na komary zabrać? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Prowadzenie streamera czy Weda pod pachę i express zwijanie czy raczej swobodny dryf strima i lekkie podciąganie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Prowadzenie streamera czy Weda pod pachę i express zwijanie czy raczej swobodny dryf strima i lekkie podciąganie .W zasadzie wszystko zależy od warunków jakie zastaniesz nad wodą. Ważna jest pora roku, stan wody, jej przejrzystość i sposób w jaki żerują bolenie. W listopadzie express średnio się sprawdzi, latem przy czystej wodzie expresem włączysz nie jednego bolka. Nie ma złotego środka, jak to z rybami. Jak określisz konkretne warunki, charakterystykę miejsca gdzie chcesz łowić to osobiście mogę napisać jakie myki najlepiej mi się sprawdzają. Łowię głównie na Odrze więc myślę że z Wisłą też bym sobie poradził. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Zed Zgred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (...) W listopadzie express średnio się sprawdzi, latem przy czystej wodzie expresem włączysz nie jednego bolka. (...)Warto przy tym mieć świadomość że "express" w wydaniu muchowym jest daleki od tego w spinningu, a i samo łowienie w ten sposób jest na dłuższą metę męczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Warto przy tym mieć świadomość że "express" w wydaniu muchowym jest daleki od tego w spinningu, a i samo łowienie w ten sposób jest na dłuższą metę męczące.Bardzo męczące i palco-zdzierające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Warto przy tym mieć świadomość że "express" w wydaniu muchowym jest daleki od tego w spinningu, a i samo łowienie w ten sposób jest na dłuższą metę męczące.Mam tego świadomość. Półexpress muchowy to max listopadowego kuszenia. A i tak wtedy wszystko zależy od temperatury wody. Do ok 8stC jeszcze są w miarę aktywne. Poniżej tej temperatury zaczyna się robić wybrednie. Takie zależności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Bardzo męczące i palco-zdzierające.Jadąc "na dwie ręce" ciężko o zdarcie palca...czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Jadąc "na dwie ręce" ciężko o zdarcie palca...czy się mylę? Zależy jaki striping basket używasz... Ja na ten sezon sprawiłem sobie flexi striper od Ahrex-a i już nie obtłukuję paluchów. Choć z tradycyjnej miski linka lepiej wychodzi. Coś za coś... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zależy jaki striping basket używasz... Ja na ten sezon sprawiłem sobie flexi striper od Ahrex-a i już nie obtłukuję paluchów. Choć z tradycyjnej miski linka lepiej wychodzi. Coś za coś...Ja takiego problemu nigdy nie miałem z koszem. Może kwestia tego kto jak "express'uje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi