admin Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Pamiętam, że kiedyś czytałem artykuł w WŚ Marka na temat połowu boleni. Fakt jako skuteczną i chyba ulubioną muchę typował deceiver'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Bo deceivery to zajebiaszcze muchi są, w PL bardzo niedoceniane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 O ... znalazłem krok po kroku http://www.ehow.com/how_2364993_tie-deceiver-fly.html i tutaj z Video http://www.wonderhowto.com/how-to/video/how-to-tie-the-lefty -s-deceiver-for-fly-fishing-178516/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja wolę to: http://muszkiipaluszki.wordpress.com/2009/10/16/lefty%E2%80% 99s-deceiver/Jest nawet film na którym Lefty kręci ta muchę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ile on tych zwierząt musiał oblizać??!!! Fuj! Z jaką lubością to robi.Tylko teraz jeszcze pozostaaje daleko rzucić takim kocobołem:)Panowie może wspólny wypad w maju? Tylko znając te Warszawskie to ruszą się dopiero po 20-stym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Trzeba do Szpiega jechać, u niego ruszają się ponoć od początku miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 ja siedze u siebie max do 15 20 maja pozniej jade na belony o ile beda jezeli woda w przyszlym roku zejdzie szybko i woda w maju bedzie czerwcowa to bolenie beda braly jak wsciekle do tego ponton i jazda za rybami mam nadzieje ze zachodni wiatr bedzie mi pomagał w dorzuceniu do bolkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 )Panowie może wspólny wypad w maju? Tylko znając te Warszawskie to ruszą się dopiero po 20-stym. Nad Bugiem masz od 1 maja. Ja właśnie sezon zaczynam od tej rzeki. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Tutaj jeszcze znalazłem filmik obrazujący Deceiver'a krok po kroku: Czy jeszcze jakieś rodzaje much proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 przed chwilą popróbowałem zrobić tego mucha.jutro spróbuję nim skusić jakieś zębate.zobaczymy czy docenią mój kunszt pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Krzysztof - powodzenia!Remku - mi zdecydowanie bardziej odpowiada film lefty'ego, pokazuje kilka tricków dzięki którym mucha inaczej wygląda i pracuje w wodzie, tego mi brakuje w drugim filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Peresada - a mówiłeś, że nie będziesz sam kręcił Piękna ta Twoja! Jestem ciekawy czy szczupaki będą zainteresowane. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Znalazłem jeszcze taki oto artykulik o łowieniu boleni na muchę http://globalflyfisher.com/fishbetter/asp/ Przy okazji, oglądając katalog z muchami, przyszedł mi pomysł na popperki boleniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Peresada - a mówiłeś, że nie będziesz sam kręcił Piękna ta Twoja! Jestem ciekawy czy szczupaki będą zainteresowane. PozdrawiamRemek@remek ja zasadniczo nie wiąże much. mam wszystko co potrzeba, czasem coś stworzę, ale nigdy mnie to nie bawiło. szczerze mówiąc wolę kupić. chociaż jest to czasem trudne w temacie much na zębate.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Znalazłem jeszcze taki oto artykulik o łowieniu boleni na muchę http://globalflyfisher.com/fishbetter/asp/ Przy okazji, oglądając katalog z muchami, przyszedł mi pomysł na popperki boleniowe. kolega używa pudelka c&f takie samo jak moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 I jak poszło ze szczupłymi Panie Peresada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 cos tam polowilem mucha działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Wklejaj wklejaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 ryby poniżej mojej granicy foto tj. 90cmnie ma co wklejać...poczekaj na muchową metrówkę.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Panie Peresada - ludzie tak długo nie żyją Tak na poważnie, myślę ze jeśli komuś ma pęknąć setka to Tobie najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 fakt w okolicy raczej ciężko o kogoś kto łowi szczupaki na muchę :-)brakuje mi 8cm nie wiem czy zimą dam radę ale wiosną kto wie...pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Kilka rad dla początkujacych od początkującego Wszystkie piaskowce (tj. bolki chodzące po płytkiej płaskiej wodzie na piachu, równierz te z napływów przykos)można sobię darować bo są nieco za bardzo ostrożne a zasięg muchy wielki nie jest.No chyba że z pływadła i wtedy można linkę wypuścić z prądem.Najłatwiejsze do podejścia są te z za przerwanych ostróg, raf z mocno pofałdowaną wodą i z wlewów czyli wszędzie tam gdzie się da blisko podejść a zwarki na powierzchni wody uniemożliwiają rybie zauważenie dziwnego stworzenia mahającego kijem na brzegu.I oczywiście maj kiedy bolki dostają małpiego rozumu i więcej ryb jest blisko brzegu (o ile jest normalna wiosenna woda)Sznur najlepiej intermedium który podczas ściągania nie robi odkosu na powierzchni wody, a można go poprowadzić zarówno pod powierzchnią jak i nieco głębiej.Na początek najlepiej zacząć od rzutów w poprzek nurtu i ściągania muchy po łuku przy czym można zarówno ściągać ręką jak i pozwolić aby nurt spychał muchę na spokojniejszą wodę z lekkimi podszarpywaniami(ot taka spływająca uklejka)Bolki się na to nabierały z tym że sznur był ułożony po łuku i czasem ryba brała muchę do pyska bez jakiegokolwiek sygnału.Było to pod koniec lata więc ryby były niemrawe, myślę że na wiosnę nie powinno być takiego problemu. Wszystko to dotyczy łowienia z brzegu, na środkowej Wiśle i w nie najleprzym okresie tzn latem.Wiosną miałem tylko jedną prubę, zakończoną zapięciem bolka ale jak się pokazało 5# jest nieco za słaba.Ryba nie była duża ok.60cm ale wzieła w ostrym nurcie i tak naprawdę z prądem płyneła gdzie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ano właśnie ... kiedyś robiąc swój prywatny wywiad wszyscy podkreślali, że bolki muchowe to max 65cm Czy to reguła? Czy jednak łowi się większe? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w amoku można i złowić takiego 80cm ale ... jak to wygląda statystycznie? Na filmach na youtube też dużych się nie łowi. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 panowie nie wiedziałem ze wątek tak mocno się rozbuja, mucha zaczyna wchodzić pod polskie strzechy i zaczyna łowić ryby nie muchowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ano właśnie ... kiedyś robiąc swój prywatny wywiad wszyscy podkreślali, że bolki muchowe to max 65cm Czy to reguła? Czy jednak łowi się większe? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w amoku można i złowić takiego 80cm ale ... jak to wygląda statystycznie? Na filmach na youtube też dużych się nie łowi. PozdrawiamRemek Remek, niestety podobno tak jest.Koledzy łowią sporo bolków (twierdzą, że nie mniej niż na spinn), ale średnia długość jest niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi