Skocz do zawartości
  • 0

Montaż podłogi w pontonie

Doman

Pytanie

Witam

Kupiłem Kolibri KM260 z podłogą listwową i mam problem z montażem .

Podłoga jest tak ciasno spasowana ,że męczę się z jej wkładaniem  dłużej niż całe pompowanie .

Kupiłem z zamiarem nie wyjmowania jej tylko  składania razem z pontonem   ale wtedy nie wchodzi  do torby.

Tego przed zakupem nie wiedziałem  :)

Macie jakieś pomysły ? Może ciachnąć te deski z 1 cm?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mialem km280. Faktycznie wlozenie podlogi bylo najbardziej problematyczne. Ale chyba nie az tak zeby ciac podloge ;-) Dojdziesz do wprawy. Ja lekko pompowalem burty zeby ponton nieco sie rozprostowal i wciskalem podloge.

Edytowane przez thug

• 0

- patent z wiosłami działa na 100%.

Patent z wiosłem tyczy się pontonów z pełną podłogą i ułatwia wkładanie bocznych, aluminiowych listew.

Autor wątku ma problem z mocowaniem podłogi listwowej (rolowanej) :rolleyes:, a tu patent z wiosłem raczej nie pomoże :mellow:

• 0

Wywaliłem jedna deskę tą która  wychodzi pod ławką .

Napompowałem dziób  , lekko jedna komorę.

Włożyłem podłogę w tą  lekko napompowana stronę a druga tyle ile się dało.

Napompowałem i podłoga weszła bardzo sprawnie.

Dzieki za podpowiedzi.

• 0

Doman to nie tak, nie ma w pontonie zaworów bezpieczeństwa, jak za dużo napompujesz to się rozerwie.

Są to nazwijmy odpowietrzniki , przepony międzykomorowe wyrównujące ciśnienie między komorami , a tymi zaworkami ucieka  powietrze.

• 0

No to nadmuchaj tyle aż ten zawór się otworzy, a wtedy wszystko zobaczysz od środka :) ( oczywiście żart )

Dobrze wiesz, dobrze piszesz ,tylko nie potrafisz sobie tego wyobrazić. Powietrze ucieka z komory tej specjalnie skonstruowanej , gdy wyrównuje się ciśnienie

miedzy komorami.

• 0

Doman to nie tak, nie ma w pontonie zaworów bezpieczeństwa, jak za dużo napompujesz to się rozerwie.

Są to nazwijmy odpowietrzniki , przepony międzykomorowe wyrównujące ciśnienie między komorami , a tymi zaworkami ucieka  powietrze.

Odpowietrzniki w pontonie  :) lol

Z jakiego powodu tymi zaworkami ucieka powietrze?

Z tego co ja wiem do wyrównania ciśnienia w komorach  służą odpowiednio skonstruowane  przegrody .

No to nadmuchaj tyle aż ten zawór się otworzy, a wtedy wszystko zobaczysz od środka :) ( oczywiście żart )

Dobrze wiesz, dobrze piszesz ,tylko nie potrafisz sobie tego wyobrazić. Powietrze ucieka z komory tej specjalnie skonstruowanej , gdy wyrównuje się ciśnienie

miedzy komorami.

Nie jestem pewien czy to są zawory wyrównujące ciśnienie pomiędzy komorami. Inaczej byłyby montowane pomiędzy nimi.

Poza tym komory są 3 a zawory 2.

Maveric, a Ty w swoich pontonach masz coś takiego? Miałem Busha K285 i tam nie było.

• 0

Skoro to nie są zawory bezpieczeństwa to może da się coś takiego samemu wstawić?? Załóżmy że jak ponton dymamy do 0,25 to zawór na 0,3 by się aktywował. Myślę że ciśnienie 0,05 wyższe od zalecanego nie zaszkodzi balonowi a powyżej aktywował by się zawór bezpieczeństwa...

• 0

miedzy komorami.

Spoko niech będzie po twojemu.

• 0

Spoko niech będzie po twojemu.

@Doman

Nie po mojemu, bo mnie to lata. Napisałem do producenta i taką odpowiedź dostałem. (Przynajmniej tak przetłumaczyłem "odpowietrznik") .Nie widzę problemu ty też możesz zadzwonić do Tokarexu i zapytać.

Zaje....  by było gdyby to był zawór bezpieczeństwa, tylko nawet jego lokalizacja , nie pasuje mi,  do tego jeśli są 3 niezależne komory powinno być 3 zawory bezpieczeństwa + jeden na kilu.

@fred88 0,05 to nie żaden problem , wiele razy miałem w tubach  0,3 mbar.

208dfb2335bcbdef.jpg

Edytowane przez maweric

• 0

@Doman , a ja jestem uparty i drążyłem temat dalej i muszę Ci kolego przyznać rację , ponieważ jest to zawór nadciśnieniowy , spełnia rolę zaworu bezpieczeństwa.

Czyli też się nie myliłem. Można dymać 2 komory do woli  ;) . Z ta trzecią trzeba uważać. Może nie wytrzymać dymania na maxa.

• 0

Czyli też się nie myliłem. Można dymać 2 komory do woli  ;) . Z ta trzecią trzeba uważać. Może nie wytrzymać dymania na maxa.

Na spokojnie, jest to zawór nadciśnieniowy, to już ustaliłem , zabezpiecza cały ponton nie tylko jedną komorę. Ciężko z z tłumaczeniem technicznym , ale zabezpiecza wszystkie komory, 3 rodzaje otwierają się przy 0,25 ; 0,30 ; 0,35 i coś takiego "zawsze może być otwarty lub zamknięty".

Na pontonie jest jakaś uwaga, jak będę pompował zrobię zbliżenie. Najważniejsze , że zabezpiecza , a temat będę drążył dalej.