Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator żelowy - jaki polecacie?

hm62

Pytanie

Jako ,że do rozpoczęcia sezonu szczupakowego jeszcze trochę czasu a mój stary akumulator żelowy (ma ok 10 lat) zaczął odmawiać posłuszeństwa nadszedł czas na kupno nowego i tu rodzi sie pytanie jaki- agm czy żelowy?Potrzebowałbym raczej o dużej pojemności 120-130 ah no i sprawdzonych producentów.Panowie co polecacie ,liczę na wasze doświadczenie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kup żelowy Toyama 100AH :)

Będziesz pan zadowolony :)

Miałem takowego, nie wytrzymał jednego sezonu, ładowany zaraz po spłynięciu ładowarką do tego przeznaczoną.

Używany trzy razy w tygodniu, na początku sezonu (czerwiec) rewelacja, w październiku już wiosłowałem na koniec.

Ten sam przypadek miało moich trzech znajomych z pojemnościami 100 i 120, akumulatory kupowane z różnych źródeł.

Przemyśl ten wydatek i kup kwasiaka jak koledzy radzą lub żelowy innej marki, podobno SSB są godne uwagi.

• 0

Chyba podobnie. Ale tego nie wiem. Wiem za to, że dobry kwas posłuży 4-5 lat a kosztuje 4 stówki. Dobry, markowy żel i to taki nie do UPS-ów tylko do pracy cyklicznej kosztuje przynajmniej 2 razy tyle. Teoretycznie może słuzyć 8-10 lat ale w praktyce przy pracy na łódce posłuży pewnie z 5-6.

Kwasiak jest też lżejszy, co nam starszym Panom po czterdziestce też wyjdzie na zdrowie.

I nie ma co się bać wylania elektrolitu.

Kwasa mam przetrenowanego Sznajder Marine 100Ah, myślałem nad żelowym ale jak piszesz że tymi żelówkami nie do końca bywa cacy, więc lepiej w kwasiaka. O wylanie się nie boję, używałem z kolegą 2czy 3 kwasiaki i nigdy nie mieliśmy spalonych spodni czy orzeszków. Ciężar też biorę pod uwagę, interesuje mnie tylko który bardziej można rozładować z mniejszymi skutkami ubocznymi. Kwasiak Sznajdera 4-5lat wytrzymywał ale jechaliśmy z nimi do "spodu" tzn. silnik na końcu ledwo mielił wodę.

Robię przymiarkę do zakupu tego zestawu i zastanawiam się czy nie kupić osobno składników ze Sznajderem jak tą żelówkę.

http://www.mc-sklep.pl/haswing-osapian-4550lbs-l-max-14mm2-akumulator-zel-90ah-ladowarka-schumacher-10a-straznik-akumulatora-gratis-p-524.html

• 0

Będziesz pan zadowolony. Silnik fajny, (używam 45lbs) aku też a ładowarka wręcz genialna. Z drugiej strony:

- nie można u nas trolować, więc maximizer niekonieczny, a ten sam silnik bez maxi znacznie tańszy.

- na aku 110 ah na Solinie pływam bez maxymizera po 30-35 km i nie zdarzyło mi się,żebym wracał na wiosłach a zasila on jeszcze echo (aku 3-letni SSB AGM ale dbany, czyli nigdy poniżej 11V nie spadł, zaraz po powrocie ładowany i zimą co 2-3 tygodnie doładowany właśnie taką ładowarką

- polecam mocniejszą ladowarkę niż 10A( jest chyba 15 tej firmy). Będzie szybciej ładować, choć ta jest wytarczająca do 100 ah włącznie.

- Teraz raczej kupiłbym kwasiaka, jest po prostu lżejszy a wcale nie gorszy.

- Pływam na nortonie 3 a on lekko pływa na elektryku, ale jakbyś chciał spróbować swoją łódkę na moim zestawie, to zapraszam na priv.

• 0

Fakt. Dobry jest, ale po części to zasługa łódki, która leci ponad 7 km/h na piątce. Bez problemu na maxa pływa ok 4 godz (jak zimno to 3) a więc zrobi w tym czasie ok 28km. GPS na echo zarejestrował kilka wypraw w przedziale 30-35km i wracałem jescze na trójce, a woltomierz pokazywał ponad 12V. Ale myślę, że na szerszych istawiających większy opór łódkach tak różowo nie będzie.

• 0

Będziesz pan zadowolony. Silnik fajny, (używam 45lbs) aku też a ładowarka wręcz genialna. Z drugiej strony:

- nie można u nas trolować, więc maximizer niekonieczny, a ten sam silnik bez maxi znacznie tańszy.

- na aku 110 ah na Solinie pływam bez maxymizera po 30-35 km i nie zdarzyło mi się,żebym wracał na wiosłach a zasila on jeszcze echo (aku 3-letni SSB AGM ale dbany, czyli nigdy poniżej 11V nie spadł, zaraz po powrocie ładowany i zimą co 2-3 tygodnie doładowany właśnie taką ładowarką

- polecam mocniejszą ladowarkę niż 10A( jest chyba 15 tej firmy). Będzie szybciej ładować, choć ta jest wytarczająca do 100 ah włącznie.

- Pływam na nortonie 3 a on lekko pływa na elektryku, ale jakbyś chciał spróbować swoją łódkę na moim zestawie, to zapraszam na priv.

Faktycznie. Mnie max. 20-25 km wychodzi i to w trollu większość. Dziwne, bo to wyniki uzyskiwane na dobrych aku typu AGM SBB i Trojan 120 Ah . Pod koniec pod obciążeniem jest 11 V i wtedy przełączam na zapasowy aku.

I łódki też nie ogromniaste. Takie typowe z wypożyczalni. I w dodatku jeszcze MinnKota 55 z maksymizerem.

• 0

Fakt. Dobry jest, ale po części to zasługa łódki, która leci ponad 7 km/h na piątce. Bez problemu na maxa pływa ok 4 godz (jak zimno to 3) a więc zrobi w tym czasie ok 28km. GPS na echo zarejestrował kilka wypraw w przedziale 30-35km i wracałem jescze na trójce, a woltomierz pokazywał ponad 12V. Ale myślę, że na szerszych istawiających większy opór łódkach tak różowo nie będzie.

Bez owijania... Wręcz niemożliwe jest pływanie na maxa przez 4 godziny czyli przy prądzie około 40A na aku 110ah.

• 0

Nie chciałem nikomu "zainponować" - tu polecam słownik języka polskiego.

Zaproponowałem pomoc forumowemu koledze w przetestowaniu sprzetu, ponieważ go posiadam i użytkuję.

Jeżeli będzie chciał, skontaktuje się ze mna na priv.

Nie jestem fachowcem od ilości amperów i czasu pracy silnika. To co napisałem wynika z praktyki a nie teorii.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

Czesc...

Silnik Osapiana tez polecam mam ten sam. Mój zestaw kupiłem w tym samym miejscu, jedynie aku miałem 110ah a KM batery sie nazywał... no i cena była lekko wyższa, a i ładowarkowe dali inna, ale koniec końców mam tego Schumachera 10A. 

Ten silnik z moją baterią naprawdę mocno wydajny jest. Pisałem o tym w temacie jaki silnik kupić.  pozdrawiam

• 0

30-35 km.... genialny wynik. Nowy akumulator o pojemności 110 ah odda tyle prądu podczas jego rozładowania przez 20 h (taka informacja musi być na obudowie) kiedy rozładujemy go przez 8 godzin odda jakieś 80 amper ( informacja też pewnie jest na obudowie). Jeżeli pobieramy 40 amper na godzinę pracy (inaczej nie osiągniemy prędkości 7km/h) to nie ma mowy aby przepłynąć 30 km.

Może echo doliczyło czas spędzony w dryfie ?

• 0

Andrzej który można bardziej rozładować, kwasa czy żel? Przymierzam się do zakupu i też nie wiem co wybrać.

Jozi  Solinę znasz zapewne ,tak z praktyki  może  bardziej  Ci to pomoże . Odcinek od" promu" do Brossa i z powrotem ogarnia i kwasiak i żelówka 110ah-120 ah.

• Like 2

• 0

Jozi Solinę znasz zapewne ,tak z praktyki może bardziej Ci to pomoże . Odcinek od" promu" do Brossa i z powrotem ogarnia i kwasiak i żelówka 110ah-120 ah.

Tylko żel cena chyba większą od kwasiaka... tyle że mniejszy gabaryty. Ja mam 2 żelowe i jest ok...

• Like 1

• 0

Jeżeli pobieramy 40 amper na godzinę pracy (inaczej nie osiągniemy prędkości 7km/h) to nie ma mowy aby przepłynąć 30 km.

Skąd masz informację o tym że do płynięcia z prędkością 7km/h konieczny jest pobór 40A? Czyli jakby nie było ~500W

Edytowane przez crizz100

• 0

A z kolejnej wypowiedzi @pipczento, który pisze co następuje:

"Fakt. Dobry jest, ale po części to zasługa łódki, która leci ponad 7 km/h na piątce. Bez problemu na maxa pływa ok 4 godz (jak zimno to 3) a więc zrobi w tym czasie ok 28km. GPS na echo zarejestrował kilka wypraw w przedziale 30-35km i wracałem jescze na trójce, a woltomierz pokazywał ponad 12V. Ale myślę, że na szerszych istawiających większy opór łódkach tak różowo nie będzie."

Silnik tej wielkości na piątym biegu bierze maksymalny pobór prądu czyli około 40A.

Mnie nigdy nie udało się nawet zbliżyć do 7km/h przy maksymalnym poborze prądu który w Minn Kocie 55lbs oscyluje gdzieś w okolicach 50A (pewnie jest zmienny w zależności od warunków na wodzie i "rozbujania" łodzi gdzie w czasie rozpędzania na pewno jest największy). Moja łódeczka miała 4m, kształt V i dosyć lekko pływało się nawet na wiosłach.

• 0

A ja odpowiem pytającemu.  :wub:

1 Nie polecam żelowego

2 Kwasówkę można standardowo rozładowywać do zera, żelu nie

3 Trwałość kwasówki wyższa, chyba że żel będziesz rozładowywał max do 90%

4 Ładowarka do kwasu - obojętna, do żelu - nie.

5 Cena - bez porównania

Moje, prywatne zdanie na podstawie doświadczeń własnych  :)

• Like 2

• 0

A ja odpowiem pytającemu.  :wub:

1 Nie polecam żelowego

2 Kwasówkę można standardowo rozładowywać do zera, żelu nie

3 Trwałość kwasówki wyższa, chyba że żel będziesz rozładowywał max do 90%

4 Ładowarka do kwasu - obojętna, do żelu - nie.

5 Cena - bez porównania

Moje, prywatne zdanie na podstawie doświadczeń własnych  :)

Co to znaczy można standardowo rozładowywać do zera? Radzę sprecyzować bo jak kolegom popadają akumulatory od takiej porady może byc problem

Edytowane przez crizz100

• 0

Tylko żel cena chyba większą od kwasiaka... tyle że mniejszy gabaryty. Ja mam 2 żelowe i jest ok...

Żel ma zbliżone gabaryty a przy tej samej pojemności jest z reguły cięższy od kwasiaka.

Z tym rozładowaniem to nie można przesadzać. Załatwiłem tak Bannera Energy Bull. Teraz staram się nie zjeżdżać poniżej 11 v pod obciążeniem.

Niektóre "głupie " ładowarki mogą zaszkodzić kwasiakowi. Mam taką. Przekracza 14,9 V i dalej ładuje.Kiedyś nie przypilnowałem , nie odłączyłem i do 16 v doszło napięcie ładowania. Niezdrowo dla aku.

• 0

Bez owijania... Wręcz niemożliwe jest pływanie na maxa przez 4 godziny czyli przy prądzie około 40A na aku 110ah.

post-57696-0-86398800-1427149247_thumb.jpg

Na przykładzie Sznajdera Marine 100 Ah, pojemność C5 czyli 5 godzinna wynosi 75 Ah. Zakładając 70% rozładowania( jest to akumulator głębokiego rozładowania, w zwykłym będzie to pewnie około 30-40% max) mamy 75*0,7=52,5 Ah

Czyli żeby przepłynąć na nim 35 km z prędkością 7 km/h trzeba płynąć 5h , więc silnik musiałby pobierać tylko 10,5 A co jest nierealne.

Opcje są dwie albo akumulator jest rozładowywany do totalnego zera, albo odległość jest mierzona nie prawidłowo. Cudów nie ma

• 0

Od wczoraj pojemność mojego akumulatora zmalała o 10%, czas pływania wydłużył się o godzinę, ktoś kto nigdy nie stał koło mojego zestawu zmierzył ile pobiera silnik a w echosondzie zepsuł się GPS. No panowie. Wybory niedługo. proponuję startować :)