Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator żelowy - jaki polecacie?

hm62

Pytanie

Jako ,że do rozpoczęcia sezonu szczupakowego jeszcze trochę czasu a mój stary akumulator żelowy (ma ok 10 lat) zaczął odmawiać posłuszeństwa nadszedł czas na kupno nowego i tu rodzi sie pytanie jaki- agm czy żelowy?Potrzebowałbym raczej o dużej pojemności 120-130 ah no i sprawdzonych producentów.Panowie co polecacie ,liczę na wasze doświadczenie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Pływałem na Zip Maryne 5-lat , dziennie po 12-14km, stracił na pojemności troche - 8-9km, ale gdy go odsiarczyłem to pojemność troche mu się poprawiła do 13km. Pewnie to na niedługi okres.

Jestem zainteresowany tym akumulatorem- http://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-ev1003g-100ah-c3-135ah-c20-do-pojazdow-elektrycznych-p-780.html.

Co sądzicie o nim? Czy lepiej sobie głowy nie zawracać i kupić Sznajdera 100Ah?

• 0

Witam,

zamierzam kupić akumulator żelowy pod silnik elektryczny.

Rozważam Toyama 120.

W necie sporo akumulatorów o nazwie Koysonic. Wyglądają niemal identycznie

Co polecacie? Czym sugerować się przy zakupie?

pozdarwiam

Dobrego kwasa kup.

Jakiego żela polecamy, a no żadnego. Kup sobie akumulator marine deep cycle i bedzię Pan zadowolony ,a żelówki do UPS-ów

• 0

Andrzej który można bardziej rozładować, kwasa czy żel? Przymierzam się do zakupu i też nie wiem co wybrać.

Chyba podobnie. Ale tego nie wiem. Wiem za to, że dobry kwas posłuży 4-5 lat a kosztuje 4 stówki. Dobry, markowy żel i to taki nie do UPS-ów tylko do pracy cyklicznej kosztuje przynajmniej 2 razy tyle. Teoretycznie może słuzyć 8-10 lat ale w praktyce przy pracy na łódce posłuży pewnie z 5-6.

Kwasiak jest też lżejszy, co nam starszym Panom po czterdziestce też wyjdzie na zdrowie.

I nie ma co się bać wylania elektrolitu.

• Like 1

• 0

jeśli ma być żel to toyama będzie dobrym wyborem i tej myśli bym się trzymał.co do koyosonic,gamasonic,a nawet chińskich panasonic[ten ostatni osobiście załatwiłem w 14 miesięcy-a holerna gwarancja na rok była] otrzymasz 2 odpowiedzi na tak jedną na nie i tak do........możesz sobie czytać.

• 0

nawet chińskich panasonic[ten ostatni osobiście załatwiłem w 14 miesięcy-a holerna gwarancja na rok była] 

Witam , kolego busz231 rozwiń swój post bo skoro była gwarancja na 12 miesięcy ,a kolega "załatwił aku " w ciągu 14 m-cy ... No to o co chodzi??? Może coś nie tak ze sposobem użytkowania  aku??

Edytowane przez giepol