Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator żelowy - jaki polecacie?

hm62

Pytanie

Jako ,że do rozpoczęcia sezonu szczupakowego jeszcze trochę czasu a mój stary akumulator żelowy (ma ok 10 lat) zaczął odmawiać posłuszeństwa nadszedł czas na kupno nowego i tu rodzi sie pytanie jaki- agm czy żelowy?Potrzebowałbym raczej o dużej pojemności 120-130 ah no i sprawdzonych producentów.Panowie co polecacie ,liczę na wasze doświadczenie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego pipiczento2002 :)  nie zrażaj się jak posiadasz jakoś wiedzę podziel się z innymi :)

Nasze forum jest podzielone na 50% zwolenników akumulatorów żelowych i 50% zwolenników akumulatorów kwasowych :)

Ja używam Toyamę już w tym roku będzie 7 sezon :)  i jest oki :)

• 0

co do mojego panasonica 100ah.ładowany był zaraz po powrocie z jeziora oczywiście z zachowaniem norm ładowania.aku padł na jesień- tracił pojemność za każdym razem do tego chłodniejsze dni przyspieszyły jego koniec.odnośnie toyamy polecam te pomarańczowe-nie wiem czym się różnią od białych i czy są produkowane ale kumpel ma już 7 lat i śmiga do dziś.

• 0

Co to znaczy można standardowo rozładowywać do zera? Radzę sprecyzować bo jak kolegom popadają akumulatory od takiej porady może byc problem

Sugeruję przeczytać ostatnie z moich zdań. A Kolegom na pewno popadają akumulatory, zawsze kiedyś padają.  ;)

Zero spróbuję doprecyzować.  :rolleyes:  Miałem na myśli koniec jazdy silnikiem z powodu braku prądu. Tak użytkuję kolejny kwasowy aku, każdy przeżywał lata i setki motogodzin. Zawsze były to Trojany przeznaczone do głębokiego rozładowania.

W temacie ładowarki, to nie mówmy o gównianych lub wadliwie działających, nie o to chodzi. Doskonale wiecie, że chodzi o kolejne cykle ładowania, których wymaga żel, by osiągnąć nominalną wydajność. Większość automatycznych ładowarek nie dokończy ładowania żelu.

• 0

Sugeruję przeczytać ostatnie z moich zdań. A Kolegom na pewno popadają akumulatory, zawsze kiedyś padają. ;)

Zero spróbuję doprecyzować. :rolleyes: Miałem na myśli koniec jazdy silnikiem z powodu braku prądu. Tak użytkuję kolejny kwasowy aku, każdy przeżywał lata i setki motogodzin. Zawsze były to Trojany przeznaczone do głębokiego rozładowania.

W temacie ładowarki, to nie mówmy o gównianych lub wadliwie działających, nie o to chodzi. Doskonale wiecie, że chodzi o kolejne cykle ładowania, których wymaga żel, by osiągnąć nominalną wydajność. Większość automatycznych ładowarek nie dokończy ładowania żelu.

Czyli jak rozumiem plywasz do tąd aż silnik będzie ledwo kręcił? Jeżeli dzieje się tak przy napięciu nie niższym niż 10,5V to ok. Spróbuj rozładowywać go do "zera" tak chociaż do 9V i zobaczysz ile wtedy podziała. Na pewno bardzo krótko

• 0

Od wczoraj pojemność mojego akumulatora zmalała o 10%, czas pływania wydłużył się o godzinę, ktoś kto nigdy nie stał koło mojego zestawu zmierzył ile pobiera silnik a w echosondzie zepsuł się GPS. No panowie. Wybory niedługo. proponuję startować :)

Nie wiem czy zwrociles uwage ale ja podalem wielkosci dla akumulatora deep cycle. W Twoim bedzie duzo gorzej ponieważ masz moze 40% pojemnosci do dyspozycji.

• 0

Czesc...

Silnik Osapiana tez polecam mam ten sam. Mój zestaw kupiłem w tym samym miejscu, jedynie aku miałem 110ah a KM batery sie nazywał... no i cena była lekko wyższa, a i ładowarkowe dali inna, ale koniec końców mam tego Schumachera 10A. 

Ten silnik z moją baterią naprawdę mocno wydajny jest. Pisałem o tym w temacie jaki silnik kupić.  pozdrawiam

Napisz coś więcej o tym akumulatorze, ile go użytkujesz, jaki dystans przepływasz na nim, czy silnik z maxymizerem?

• 0

W sumie to jeszcze nie dostałem odpowiedzi, ale znając ich mogę się spodziewać treści typu, zaniedbanie z winy uzytkownika.

Aku to Megalight 100Ah - AGM.Zaliczył około 100 cykli. Wg. mnie nastąpiło zwarcie wewnątrz obudowy, ponieważ pod najmniejszym nawet obciążeniem napięcie spada do zera.Nie da się go juz naładować. Zjawisko nastąpiło nagle. Z rana jeszcze pływałem bez problemu, po południu już kicha. Do końca gwarancji zostało 2 tygodnie.