Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Uszkodzić raczej nie, mogą pojawić się zakłócenia choć od kilku już osób które maja w ten sposób podpięte aku slyszalem ze nic takiego się nie dzieje. Najlepsze oddzielne aku 7ah żelowe do kupienia w sieci bez problemu. Bezpiecznik na plusie ! Edytowane 22 Marca 2015 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Wiele razy podpinałem echo pod aku podłączonego z silnikiem (kiedy aku od echo stracił moc) i nic się nie popsuło,aku do echo to koszt kilkudziesięcu zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz nowy wątek na forum, opublikujesz zdjęcie czy udzielisz komuś odpowiedzi – przemyśl to co i jak chcesz zrobić (najpierw przeszukaj zasoby forum). Ilość postów nie świadczy o statusie Użytkownika. Na większość tematów założonych od chwili rejestracji odpowiedzi znajdziesz dzięki opcji wyszukiwanie Warto też zajrzeć tu http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-78 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Czy nowy akumulator należy jakoś sformatować - rozładować do końca i naładować do pełnaA później to już można sobie doładowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 byk Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Jeśli chodzi o aku żelowe, to nie powinno się rozładowywać poniżej 10,5 V ( tak jakoś uczyli we szkole ) Generalnie nie powinno się rozładowywać akumulatorów poniżej tej wartości, powoduje to zasiarczenie. Chyba że to są akumulatory do głębokiego wyładowywania tzn. specjalistyczne - czytaj BARDZO DROGIE.Odpowiadając na pytanie - żelówki są od razu przygotowane do użycia. Jedynie to mogą wymagać doładowania z powodu zalegania w magazynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Tak chodzi o żelowyI bardzo Ci kolego dziękuję Czyli jak nie mam miernika to najlepiej nowy akumulator tak dla pewności doładować? Edytowane 28 Marca 2015 przez lokoko83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Czy nowy akumulator należy jakoś sformatować - rozładować do końca i naładować do pełnaA później to już można sobie doładowywaćJaja sobie robisz? Akumulator to nie jest stara bateria do telefonu. Zycze powodzenia z formatowaniem, rownoczesnie sformatujesz sobie portfel bo bedziesz musial kupic drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Nigdy nie używałem aku żelowego a do tego który kupiłem to nawet czystej kartki papieru nie dołączyli stąd moje pytaniaWszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Czerp z forum pomagaj, wyjaśniaj i dawaj czasem coś od siebie. Nie każdy wszystko wie. Koledzy jesteśmy tu dla siebie, więcej wyrozumiałości. Edytowane 28 Marca 2015 przez maweric 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 W echu w opcjach powinieneś mieć napięcie akumulatora i wrzucasz na wyświetlacz. Wtedy nie potrzebny żaden miernik. Jak będziesz chciał podłączyć pod ten sam aku co elektryk to daj bezpiecznik 5A na plusowym kablu, może być np samochodowy, oprawa kosztuje 5 zł a bezpiecznik złotówkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Nigdy nie używałem aku żelowego a do tego który kupiłem to nawet czystej kartki papieru nie dołączyli stąd moje pytaniaWszystko jasneMyślałem że będziesz się rzucał po moim pości jak większość leniwych nowych userów e ale widzę że jesteś rozsądny. Osobiście jako nie widzę najmniejszych przeciwskazań do podłączenia echosondy do akumulatora który napędza równocześnie silnik elektryczny napedzający łódź Edytowane 29 Marca 2015 przez crizz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 W echu w opcjach powinieneś mieć napięcie akumulatora i wrzucasz na wyświetlacz. Wtedy nie potrzebny żaden miernik. Jak będziesz chciał podłączyć pod ten sam aku co elektryk to daj bezpiecznik 5A na plusowym kablu, może być np samochodowy, oprawa kosztuje 5 zł a bezpiecznik złotówkę Mam tylko alarm, który uruchamia się, gdy akumulator osiągnie określony niski poziomCzyli jak ustawię sobie 10,5 V to powinno być ok?Echo to Garmin 151 aku 12V 7,2 AhAku jest z wyższej półki dlatego nie chciałbym tak szybko go zajechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Kup na zapas 9Ah, jest tej samej wielkości co 7,2 i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 10,5V to juz takie minimum, lepiej az tak nie rozladowywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Pare zelkow , co by prundu nie zbraklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Pare zelkow , co by prundu nie zbraklo Pływasz na nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Ustaw sobie z 11v tak dla bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 jeszcze nie , bo dopiero je wrzucilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 jeszcze nie , bo dopiero je wrzucilem Tesla na wodzie.A poważnie to wmontowałem u siebie dwie żelówki po 18 ah każda.Jedna do echosondy ,druga oświetlenie i gniazdo usb.W razie potrzeby łatwo je można przepiąć na drugi obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Tesla na wodzie.A poważnie to wmontowałem u siebie dwie żelówki po 18 ah każda.Jedna do echosondy ,druga oświetlenie i gniazdo usb.W razie potrzeby łatwo je można przepiąć na drugi obwód.Witam, Tesla to właśnie się w grobie przewrócił, bo on prądem zmiennym się zajmował i jego wyższości dowodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Witam, Tesla to właśnie się w grobie przewrócił, bo on prądem zmiennym się zajmował i jego wyższości dowodził A nuż tam kolega jakąś przetwornicę zamontuje i będzie miał namiastkę prądu zmiennego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Tja przetwornica i obserwacje zachowań ryb pod wpływem bodźców zewnętrznych Wczesniej były 2razy 75 i startowka 140 chyba.I to było na zewnątrz w bakiscieA teraz żelki pójdą na dziób w kokpicie.Co poprawi sterownosc plywadla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Widzialem film na youtubie gdzie sobie koles przerobil silnik spalinowy na elektryczny. Jako naped uzyl silnika 230V wiec po to przetwornica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do prostej sondy (o niewielkim zuzyciu pradu) to mozna polecic tradycyjna "cegielke" czyli zelowy o pojemnosci 7Ah (teraz tej wielkosci moze juz sie trafiac 9Ah).Jezeli chcemy taki o wykorzystaniu ogolnym to korzystnie jest, zeby mial on rzedu 100Ah i ja bym w tym przypadku wybral kwasowy, a na pewno zabezpieczyl sonde bezpiecznikiem, takim jak przewidzial producent. Jezeli uklad bylby w ukl. zamknietym, tak jak w przyp zasilania samej sondy, mozna by, z uwagi na niemoznosc wystapienia zaklocen, pominac bezpiecznik (producent i tak zaleca zamontowac) Kazdy cykl - ladowanie-rozladowanie powoduje utrate pojemnosci w aku, podobnie zle wplywa dlugi okres kiedy aku stoi i sie go nie doladowuje. Duzej pojemnosci aku zelowe bywaja bardziej ekspensywne, a z drugiej strony sa bardziej narazone na niedotrzymanie rezimow ladowania. Kwasowe sa tancze i jakby bardziej predystynowane, zeby sie z nimi nie pieprzyc, tylko ladowac jak najszybciej (z uwzg. granicy zdrowego rozsadku) Gumo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nie to zebym sie czepial ale czemu niby przy podlaczaniu do akumulatora "glownego" takiego ktory obsluguje rowniez silnik ma byc bezpiecznik, a gdy echo ma swoj wlasny juz nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi