Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do echosondy

Cola

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uszkodzić raczej nie, mogą pojawić się zakłócenia choć od kilku już osób które maja w ten sposób podpięte aku slyszalem ze nic takiego się nie dzieje. Najlepsze oddzielne aku 7ah żelowe do kupienia w sieci bez problemu. Bezpiecznik na plusie !

Edytowane przez Gobio Gobio

• 0

Witaj na forum.

Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów:

Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz nowy wątek na forum, opublikujesz zdjęcie czy udzielisz komuś odpowiedzi – przemyśl to co i jak chcesz zrobić (najpierw przeszukaj zasoby forum). Ilość postów nie świadczy o statusie Użytkownika.

Na większość tematów założonych od chwili rejestracji odpowiedzi znajdziesz dzięki opcji wyszukiwanie

Warto też zajrzeć tu 

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-78

• Like 2

• 0

Jeśli chodzi o aku żelowe, to nie powinno się rozładowywać poniżej 10,5 V ( tak jakoś uczyli we szkole ) ;) :) Generalnie nie powinno się rozładowywać akumulatorów poniżej tej wartości, powoduje to zasiarczenie. Chyba że to są akumulatory do głębokiego wyładowywania tzn. specjalistyczne - czytaj BARDZO DROGIE.

Odpowiadając na pytanie - żelówki są od razu przygotowane do użycia. Jedynie to mogą wymagać doładowania z powodu zalegania w magazynie.

• Like 1

• 0

Czy nowy akumulator należy jakoś sformatować - rozładować do końca i naładować do pełna

A później to już można sobie doładowywać

Jaja sobie robisz? Akumulator to nie jest stara bateria do telefonu. Zycze powodzenia z formatowaniem, rownoczesnie sformatujesz sobie portfel bo bedziesz musial kupic drugi

• 0

W echu w opcjach powinieneś mieć napięcie akumulatora i wrzucasz na wyświetlacz. Wtedy nie potrzebny żaden miernik. Jak będziesz chciał podłączyć pod ten sam aku co elektryk to daj bezpiecznik 5A na plusowym kablu, może być np samochodowy, oprawa kosztuje 5 zł a bezpiecznik złotówkę :)

• Like 1

• 0

Nigdy nie używałem aku żelowego a do tego który kupiłem to nawet czystej kartki papieru nie dołączyli stąd moje pytania

Wszystko jasne

Myślałem że będziesz się rzucał po moim pości jak większość leniwych nowych userów e ale widzę że jesteś rozsądny. Osobiście jako nie widzę najmniejszych przeciwskazań do podłączenia echosondy do akumulatora który napędza równocześnie silnik elektryczny napedzający łódź

Edytowane przez crizz100

• 0

W echu w opcjach powinieneś mieć napięcie akumulatora i wrzucasz na wyświetlacz. Wtedy nie potrzebny żaden miernik. Jak będziesz chciał podłączyć pod ten sam aku co elektryk to daj bezpiecznik 5A na plusowym kablu, może być np samochodowy, oprawa kosztuje 5 zł a bezpiecznik złotówkę :)

Mam tylko alarm, który uruchamia się, gdy akumulator osiągnie określony niski poziom

Czyli jak ustawię sobie 10,5 V to powinno być ok?

Echo to Garmin 151 aku 12V 7,2 Ah

Aku jest z  wyższej półki dlatego nie chciałbym tak szybko go zajechać

• 0

Tesla na wodzie.A poważnie to wmontowałem u siebie dwie żelówki po 18 ah każda.Jedna do echosondy ,druga oświetlenie i gniazdo usb.W razie potrzeby łatwo je można przepiąć na drugi obwód.

Witam, Tesla to właśnie się w grobie przewrócił, bo on prądem zmiennym się zajmował i jego wyższości dowodził

• 0

Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil..

Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do prostej sondy (o niewielkim zuzyciu pradu) to mozna polecic tradycyjna "cegielke" czyli zelowy o pojemnosci 7Ah (teraz tej wielkosci moze juz sie trafiac 9Ah).

Jezeli chcemy taki o wykorzystaniu ogolnym to korzystnie jest, zeby mial on rzedu 100Ah i ja bym w tym przypadku wybral kwasowy, a na pewno zabezpieczyl sonde bezpiecznikiem, takim jak przewidzial producent. Jezeli uklad bylby w ukl. zamknietym, tak jak w przyp zasilania samej sondy, mozna by, z uwagi na niemoznosc wystapienia zaklocen, pominac bezpiecznik (producent i tak zaleca zamontowac)

Kazdy cykl - ladowanie-rozladowanie powoduje utrate pojemnosci w aku, podobnie zle wplywa dlugi okres kiedy aku stoi  i sie go nie doladowuje. Duzej pojemnosci aku zelowe bywaja bardziej ekspensywne, a z drugiej strony sa bardziej narazone na niedotrzymanie rezimow ladowania. Kwasowe sa tancze i jakby bardziej predystynowane, zeby sie z nimi nie pieprzyc, tylko ladowac jak najszybciej (z uwzg. granicy zdrowego rozsadku)

Gumo

• Like 2