Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do echosondy

Cola

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wyjasnione powyzej.

Jezeli akumulator jest zamkniety w odizolowanym elektrycznie od otoczenia pudelku i podlaczony do sondy to nie maja skad sie pojawic skoki napiecia/ pradu, ktore beda w stanie spalic sonde.

Problem moze sie pojawic jedynie gdy zestaw wypadnie za burte...a i to nie zawsze, bo np. mam taka skrzynke Garmina, ktora jest z uszczelka..jezeli do tego dodac uszczelki na przewody/ polaczenia....

Gumo

• 0

Cześć, właśnie dogorywa moja 7 ah toyama. Po 3 latach owocnej współpracy i mojego z niej zadowolenia, zastanawiam się czy nie kupić 9ah . Czy koledzy może używają tych z napisam 9ah i czy one wykazują się większą żywotnością ? Czy to tylko marketing ? Jaką firmę polecają lub nie , jeśli można prosić o wskazówki. Z góry dziękuje

Tomek

• 0

Używam echo Lowrance 5 cali kolor trzeci sezon.

Awaryjnie zasilana z akumulatora żelowego zasilającego silnik elektryczny. Żadnych problemów, zakłóceń, przepięć itp nie stwierdziłem.

Akumulator 7 Ah trochę za słaby do niej. Ok 4 godz pracy na pełnym podświetleniu, ok 7 godz na podświetleniu stopień niżej. Ślepy jestem, więc lubię mieć jasno. Często więc korzystam z opcji zasilania z aku do silnika.

Bezpiecznik konieczny jest bez względu na to, czy echo jest zasilane z wewnętrznego aku czy z zewnętrznego. Zawsze może się coś "wysrać" w obwodzie niekoniecznie związanego z aku i mamy po echu. 

W instrukcji mam napisane, że roszczenia gwarancyjne mogą być nieuwzględnione, jeżeli obwód jest niezabezpieczony bezpiecznikiem, więc może to być bardzo ważne przy awarii, ale głowy nie dam, bo nie wiem jaka jest praktyka.

• 0

Aku to paredziesiat zelowek , 17ah chyba z 6 (i tu jeden sie grzal-odpialem go) 9ah chyba z 10szt i 7,2ah z 15szt

Ladowarka .....hm,asem to w tym nie jestem,Taka dla wariatow ze zmiennym amperazem.(diodki pokazuja stan naladowania)

Tak se umyslilem ze na nich pojdzie elmotor......Ogolnie niebardzo wszysto pyka,bo dlugo sie to wszysto laduje i czesto trza to robic

• 0

Wszystko gra tylko po co ci ok 250 Ah na akumulatorach?

Dużo pływasz?Za rzadko masz dostep do ładowania?

Żeby naładować taką ilość aku to ładowarka musi mieć ok min 20 A.

Jak je podpiąć to chyba wiesz, skoro to zrobiłeś. Do ładowania najlepiej jak kazdy jest osobno podpięty z głównego zasilającego kabla "+" i "-" i ma to hulać.

Ja mam 6szt 65 Ah i jest wszystko OKI już od dwóch lat.

• 0

Wszystkich nie podpialem :))

Tak , plywam duzo i ....no tak jakos .Wywalilem starszy z bakisty na zewnat i te zelki poszly do bakisty we wnatrz gdzie sie spi

Silnik el,lodowka,oswietlenie.sonar,halogeny itd

Wiec nie jest chyba az tak duzo

Wielkie dzieki za podpowiedz z tym prostownikiem,zakupie takowy

• 0

Mam pytanie dotyczące akumulatora.

Sytuacja taka

Aku 75Ah C20 kwasowy (dla C100=90Ah, dla C5=60Ah)

chcę podłączy na stałe woltomierz o poborze 15mA (czyli co niecałe 3 dni powinien zjeść 1A)

czy zrobię tym krzywdę akumulatorowi, jeśli tylko raz na miesiąc będę go doładowywał?

Czy lepiej odłączać woltomierz i tylko raz w miesiącu doładowywać?

dodam że standardowo podczas pływania do tego aku będzie podpięty echosonda i silnik ale to tak kilka razy w roku ( i po takim pływaniu oczywiście aku do  ładowania)

Edytowane przez wuran

• 0

Witam

Potrzebuję pomocy i porady jaki akumulator kupić do w/w echa. Chciałbym aby wytrzymał ok 8-10 godz pływania jednorazowo.

Myślałem o jakimś budżetowym do max 200-300 zł (wolałbym jednak zmieścić się jeśli to możliwe w tej niższej kwocie).

Czy możecie coś polecić, z czego korzystacie i jesteście zadowoleni?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

• 0

A jaki to ma być zestaw ? Jak mobilny to 14/18 Ah powinno wystarczyć, jak stacjonarny to każdy większy się nada. Kluczem będzie dobry akumulator i dobra ładowarka. Wbrew pozorom zasiarczenie akumulatora jest najczęściej spowodowane niewłaściwą eksploatacją i zaniedbaniem przez użytkownika.