Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Poszedłem oczko wyżej 12Ah SSB.Jest szerszy od 9 Ah ale w pudle się mieści.Tak, tylko że do pudła wchodzą 2x9 Ah czyli masz 18 Ah na pokładzie. 2 x 12Ah pewnie nie wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariusz Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Nawet bym nie próbował waga 1 akumulatora 12 Ah to około 3,6 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robisum1 Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 podlacze sie pod temat aczkolwiek pytanie dotyczy lovrance 5Czy taki akumulaator to dobry wyborakumulator żelowy 12ah/12V rew45-12 45w Czy wejdzie do pudelka z coverem?Długość-15cmWysokość-9cmGrubość-6,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marek z Marek Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 No to może i ja -silnik honda 30km napis 12v 10a potrzebuje dobrać akumulator lubię pływać ciągle włączoną echosondą jest to striker 7sv. Jeszcze jedna sprawa wskazania na echu ładowanie wzrasta gdy silnik jest na biegu, na jałowym maleją. Czy to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 No to może i ja -silnik honda 30km napis 12v 10a potrzebuje dobrać akumulator lubię pływać ciągle włączoną echosondą jest to striker 7sv. Jeszcze jedna sprawa wskazania na echu ładowanie wzrasta gdy silnik jest na biegu, na jałowym maleją. Czy to jest ok.Ma Garmina 92 SV chirp. Na 18AH SSB pływam dwa i pół dnia i aku ma 11,7 pod obciążeniem. Striker 7 zeżre mniej prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Ja mam do 9 Simrada 18ah i starcza na 3 wypady po 10 godz. I jeszcze pokazuje 11.8V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 No to może i ja -silnik honda 30km napis 12v 10a potrzebuje dobrać akumulator lubię pływać ciągle włączoną echosondą jest to striker 7sv. Jeszcze jedna sprawa wskazania na echu ładowanie wzrasta gdy silnik jest na biegu, na jałowym maleją. Czy to jest ok.Pod takie ładowanie to spokojnie można i 100Ah zapodać. Pytanie jak bardzo napięcie wzrasta. Może się wahać, ale w pewnym zakresie. Większość regulatorów daje 14,4 , ale czasami są 14,8V. Jeżeli napięcie przekracza 15V to trzeba wymienić na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marek z Marek Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Dzięki, sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 podlacze sie pod temat aczkolwiek pytanie dotyczy lovrance 5Czy taki akumulaator to dobry wyborakumulator żelowy 12ah/12V rew45-12 45w Czy wejdzie do pudelka z coverem?Długość-15cmWysokość-9cmGrubość-6,5cmjeśli wymiary podane to wymiar coveru to nie wejdzie, do zwykłego covera nie wejdzie nic większego niż dwa aku po 9Ahnie wiem co to za model ten Lowrance 5, czy to 5X Pro czy Elite 5x czy tez może Lowrance 5Ti, w przypadku tego ostatniego potrzebujesz jak najwięcej prądu, mi 16Ah wystarcza na 10-11 godzin pływania przy wersji 7Ti. Dla dwóch pierwszych nie potrzebujesz już aż tyle prądu i 9Ah powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgadza się , lowrance w nowszych modelach ma zapotrzebowanie na prad. Ostatnio przeglądałem kartę katalogowa od simrad 7go i co ciekawe w karcie napisali ze zapotrzebowanie w energię U=13.5V , i 950mA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Panowie potrzebuje aku do Garmina 7dv 9ah będzie wystarczający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Będzie wystarczający, tylko musisz się określić na jak długo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Wiadomo że teraz bardzo nie poszaleje czasowo lecz jak wróci ciepełko to wiadomo jakiś maratonik, kolego na dniówkę pływania wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jeżeli to jest faktycznie 9Ah (a wcale nie musi, pomimo takiego opisu) to 10-12 godzin ciągłej pracy powinien zapewnić. Ale zwykle akumulatory źle traktujemy a to wpływa na utratę ich nominalnej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Fajne dzięki kolego ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 witam Zakup AKUMULATOR ŻELOWY KOYOSONIC NPG-100Ah do silnika jest zrobiony.Poczytałem trochę wcześniejszych postów i jest pytanie .Czy śmiało mogę podłączyć echosondę stara wersja Humminbird 717 z zastosowaniem na plusie bezpiecznika 5A czy bez.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Bezpiecznik jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodził przy podłączeniu akumulatora do echosondy (odwrotnie też), ale proponowałbym nieco mniejszy, np. 3A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 A jego brak przy pechowej sytuacji spowoduje uszkodzenie echa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Panowie mam małe pytanko Kupiłem nowe aku do echo zielonego SSB 18ah. Posiadam ładowarkę Abasco st 8va 14071, czyli standard jaki dają do kompletu z coverem i aku 7ah. Tu pytanko, zainwestować w coś mocniejszego czy ta ładowarka spokojnie obskoczy i przez noc podładuje aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Z tej ładowarki przez noc akumulatora 18 Ah nie naładujesz. Na naładowanie 7Ah potrzebuje bodajże 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Z tej ładowarki przez noc akumulatora 18 Ah nie naładujesz. Na naładowanie 7Ah potrzebuje bodajże 10 godzin. pod duży aku posiadam prostownik yuasa yu-power 8ah ypca12, nie będzie za mocny? Teoretycznie jest opisany, że do aku 10-150 ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jammaey Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) "Ładowarka ładuje akumulator prądem o stałej wartości max 8A" - info że strony. Jak dla mnie za mocna. Edytowane 17 Marca 2017 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Problem Zgubiłem zasilacz i nie wiem ktory to, a moze bede musiał kupić, ale jaki?2 aku spięte jak na fotoZ góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Możesz i tym.... po co kombinujesz z 2x6v ? Małe akurat są. Dość tanie. Pewniejszy 1x12v niż 2x6v . Jeśli jeden z nich będzie slabszy/gorszy będzie niszczył drugi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi