Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do echosondy

Cola

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To echo bierze średnio 1,1A według danych tak więc to normalne.

Aby wydłużyć czas pracy zmniejsz jasność jak jest ciemniej i wyłączaj echo jak dłużej na kotwicy stoisz.

W ostateczności dwa akumulatory 7 lub 9Ah do covera i jazda.

I taka uwaga - nie rozładowuj akumulatora poniżej 11 v bo drastycznie skracasz jego żywotność.

• 0

Sprawdź jakim prądem ładuje ten prostownik i zobacz czy to wystarczy do naładowania twojego akumulatora. Zasada jest dosyć prosta, prąd ładowania powinien wynosić około 1/10 pojemności akumulatora.

Ja bym powiedział, że nie więcej jak 10% pojemności akumulatora :) Im mniejszy prąd tym lepiej naładowany akumulator.

• 0

Ja bym powiedział, że nie więcej jak 10% pojemności akumulatora :) Im mniejszy prąd tym lepiej naładowany akumulator.

A jeden z producentów, taki pewnie mały i nie liczący się z polskim zdaniem oraz nie znający się na akumulatorach, nazywa się HAZE, pisze:

1. Akumulator nie może być ładowany prądem większym wyrażonym w amperach a niżeli 0.3 pojemności akumulatora. Np. 55Ah max prąd ładowania = 16,5A
Edytowane przez Pietruk

• 0

A jeden z producentów, taki pewnie mały i nie liczący się z polskim zdaniem oraz nie znający się na akumulatorach, nazywa się HAZE, pisze:

55ah kwasiaka zabijesz prądem 16.5A   :P

Edytowane przez cabage

• 0

Niektórzy producenci podają maksymalny prąd ładowania

A jaki by mieli podawać? :blink:

Minimalny czy średni byś wolał? 

Każdy szanujący się producent podaje wartości jakich jego sprzęt nie może przekraczać. 

Po to też w aucie na liczniku obrotów jest czerwone pole, o czymś one mówić kierowcy.

I tak można mnożyć i mnożyć przykłady.

• 0

szok , nie widziałem jeszcze ładowarki do żelowca --(haze to żelowce ) -- nawet średniej klasy która pozwoliła by na takie prądy ładowania !!

1/20 to max -- na ołowiowym jak masz regulacje to se podkręcisz na ile chcesz :P ale nie w żelowcu ,ładowarki są już inteligentne ! w sumie to lepiej bo masa jest inżynierów co wiedzą swoje  tak ogólnie to jak dla mnie CTEK rozwala system z ładowarkami mam i jestem zadowolony -- oprócz właśnie czasu ładowania który jest długi a czemu -- bo elektronika reguluje wszystko np.wyciąg z instrukcji ctekm200:

Zastosowanie CTEK M200:

- do akumulatorów 12V

- zaprojektowana specjalnie dla użytkowników jachtów i łodzi, może też być używana do większych pojazdów o sporym zużyciu prądu.

- wyposażona w nigdzie indziej nie spotykany tryb nocny, w którym automatycznie jest zmniejszany prąd ładowania i wyłącza się wiatraczek chłodzący urządzenie, dzięki czemu pracuje ono praktycznie bezszelestnie i nie zakłóca snu. Ładowarka samoczynnie powraca do trybu ładowania podstawowego po upływie 8 godzin.

- posiada wszystkie 8 trybów ładowania, w tym funkcję przywracania parametrów akumulatora

Obsługiwane tryby ładowania:

1) Odsiarczanie
2) Miękki start
3) Ładowanie zasadnicze
4) Absorpcja
5) Analiza
6) Regeneracja
7) Konserwacja płynna
8) Konserwacja impulsowa
9) Tryb nocny

jakie 0,3 pojemności ? to jest nie możliwe w żelowcu ,a w ołowiowym eutanazja na życzenie :D

• Like 1

• 0

To napisz do nich (Haze) i im wytłumacz że się mylą z 0,3 prądu ładowania.

Napisz też do ACUMAX, że się też mylą, ja mam AGM 160Ah i na nim stoi jak byk, że max prąd lądowania to (o ile dobrze pamiętam) 40A. Dalej łatwo policzyć jaka to część dziesiętna.

• Like 1

• 0

to piszą dla "........" co chcieli by ładować zwykłym prostownikiem , ładowanie właśnie takim prądem równało by sie z możliwością uszkodzenia aku .

w przypadku normalnej , jeszcze raz --- normalnej -- ładowarki  , nie masz wpływu na prąd ładowania

na oponie w swoim aucie oprócz ładowności ,masz też max ciśnienie -- jeżdzisz na takim ??  przeczytaj sobie na ogół w psi jest podawane :)

co mają wartości maksymalne do normalnej obsługi ??

• 0

Witam mam pytanie odnośnie akumulatora do echosondy .Urządzenie z ekranem 7 cali.

Interesuje mnie dobra bateria która posłuży parę lat zmieści się do covera i będzie trzymać cały dzień.

Kolorowe echo 7 cali to jak dla mnie dwie baterie 7 albo 9Ah. Wchodzą do standartowego covera.

• 0

Paweł kup 2x 9ah i masz prawie dwa dni pływania a one wchodzą do covera . Mnie jedna 9ah wystarcza na dzień pływania z przerwą na śniadanie i obiad..

Jak masz  ceteka 7A to naładuje zarówno 7,9 czy 18ah . To są ładowarki automatyczne....

i

Zawsze lepsza jedna kość niż dwie. Poza tym zamiast covera lepsza skrzynka plastikowa.

• Like 1

• 0

Zawsze lepsza jedna kość niż dwie. Poza tym zamiast covera lepsza skrzynka plastikowa.

Andrzeju generalnie się z tym zgadzam ale trzeba też wziąć pod uwagę względy logistyczne . Jeśli masz możliwość podjazdu autem nad samą wodę to masz całkowitą rację . Ja opisałem tutaj swój przypadek (nie uwzględniłem innych :wub: )gdzie do łódki muszę zrobić dwa kursy przez las i cover na pasku na ramię ratuje mi tyłek gdyż jakbym miał skrzynkę to musiał bym dymać trzeci raz ....Poza tym w lecie nie pływam w pełnej ,,lampie" i wtedy do covera biorę tylko jeden aku a w czasie przerwy podmieniam ....