Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 To echo bierze średnio 1,1A według danych tak więc to normalne.Aby wydłużyć czas pracy zmniejsz jasność jak jest ciemniej i wyłączaj echo jak dłużej na kotwicy stoisz.W ostateczności dwa akumulatory 7 lub 9Ah do covera i jazda.I taka uwaga - nie rozładowuj akumulatora poniżej 11 v bo drastycznie skracasz jego żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Dziękuję za wyjaśnienie, zaopatrzę się w większy aku w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tobiasz92 Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Witajcie,Co prawda echosonde już wybrałem, ale potrzebowałbym prostownik by ładować akumulator bez wyciągania go z covera (kabelek z zestawu mam)Czy taka zwykła ładowareczka z alledrogo po 30zł ogarnie temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Sprawdź jakim prądem ładuje ten prostownik i zobacz czy to wystarczy do naładowania twojego akumulatora. Zasada jest dosyć prosta, prąd ładowania powinien wynosić około 1/10 pojemności akumulatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Sprawdź jakim prądem ładuje ten prostownik i zobacz czy to wystarczy do naładowania twojego akumulatora. Zasada jest dosyć prosta, prąd ładowania powinien wynosić około 1/10 pojemności akumulatora.Ja bym powiedział, że nie więcej jak 10% pojemności akumulatora Im mniejszy prąd tym lepiej naładowany akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Ja bym powiedział, że nie więcej jak 10% pojemności akumulatora Im mniejszy prąd tym lepiej naładowany akumulator. A jeden z producentów, taki pewnie mały i nie liczący się z polskim zdaniem oraz nie znający się na akumulatorach, nazywa się HAZE, pisze:Akumulator nie może być ładowany prądem większym wyrażonym w amperach a niżeli 0.3 pojemności akumulatora. Np. 55Ah max prąd ładowania = 16,5A Edytowane 22 Września 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) A jeden z producentów, taki pewnie mały i nie liczący się z polskim zdaniem oraz nie znający się na akumulatorach, nazywa się HAZE, pisze:55ah kwasiaka zabijesz prądem 16.5A Edytowane 22 Września 2017 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) 55ah kwasiaka zabijesz prądem 16.5A Zatrudnij się u nich i naucz ich ładować akumulatory. Będą Ci wdzięczni że podniosłeś im sprzedaż i wzrósł popyt na ich produkt. Edytowane 22 Września 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Niektórzy producenci podają maksymalny prąd ładowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Niektórzy producenci podają maksymalny prąd ładowaniaA jaki by mieli podawać? Minimalny czy średni byś wolał? Każdy szanujący się producent podaje wartości jakich jego sprzęt nie może przekraczać. Po to też w aucie na liczniku obrotów jest czerwone pole, o czymś one mówić kierowcy.I tak można mnożyć i mnożyć przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 szok , nie widziałem jeszcze ładowarki do żelowca --(haze to żelowce ) -- nawet średniej klasy która pozwoliła by na takie prądy ładowania !!1/20 to max -- na ołowiowym jak masz regulacje to se podkręcisz na ile chcesz ale nie w żelowcu ,ładowarki są już inteligentne ! w sumie to lepiej bo masa jest inżynierów co wiedzą swoje tak ogólnie to jak dla mnie CTEK rozwala system z ładowarkami mam i jestem zadowolony -- oprócz właśnie czasu ładowania który jest długi a czemu -- bo elektronika reguluje wszystko np.wyciąg z instrukcji ctekm200: Zastosowanie CTEK M200:- do akumulatorów 12V- zaprojektowana specjalnie dla użytkowników jachtów i łodzi, może też być używana do większych pojazdów o sporym zużyciu prądu.- wyposażona w nigdzie indziej nie spotykany tryb nocny, w którym automatycznie jest zmniejszany prąd ładowania i wyłącza się wiatraczek chłodzący urządzenie, dzięki czemu pracuje ono praktycznie bezszelestnie i nie zakłóca snu. Ładowarka samoczynnie powraca do trybu ładowania podstawowego po upływie 8 godzin.- posiada wszystkie 8 trybów ładowania, w tym funkcję przywracania parametrów akumulatoraObsługiwane tryby ładowania:1) Odsiarczanie2) Miękki start3) Ładowanie zasadnicze4) Absorpcja5) Analiza6) Regeneracja7) Konserwacja płynna8) Konserwacja impulsowa9) Tryb nocny jakie 0,3 pojemności ? to jest nie możliwe w żelowcu ,a w ołowiowym eutanazja na życzenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 To napisz do nich (Haze) i im wytłumacz że się mylą z 0,3 prądu ładowania.Napisz też do ACUMAX, że się też mylą, ja mam AGM 160Ah i na nim stoi jak byk, że max prąd lądowania to (o ile dobrze pamiętam) 40A. Dalej łatwo policzyć jaka to część dziesiętna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inter Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 to piszą dla "........" co chcieli by ładować zwykłym prostownikiem , ładowanie właśnie takim prądem równało by sie z możliwością uszkodzenia aku . w przypadku normalnej , jeszcze raz --- normalnej -- ładowarki , nie masz wpływu na prąd ładowania na oponie w swoim aucie oprócz ładowności ,masz też max ciśnienie -- jeżdzisz na takim ?? przeczytaj sobie na ogół w psi jest podawane co mają wartości maksymalne do normalnej obsługi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Haze to nie tylko żel ale i agm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.Bart Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam mam pytanie odnośnie akumulatora do echosondy .Urządzenie z ekranem 7 cali.Interesuje mnie dobra bateria która posłuży parę lat zmieści się do covera i będzie trzymać cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zobacz w instrukcji jaki ma apetyt na energie i będziesz wiedzial.wszystko. Jeśli 1A x ilość godzin +zapas z 20% y wyjdzie Ci pojemność. Jak wejdzie to z 12Ah+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam mam pytanie odnośnie akumulatora do echosondy .Urządzenie z ekranem 7 cali.Interesuje mnie dobra bateria która posłuży parę lat zmieści się do covera i będzie trzymać cały dzień.Kolorowe echo 7 cali to jak dla mnie dwie baterie 7 albo 9Ah. Wchodzą do standartowego covera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomFil Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Ja mam Tuborga AGM 12ah.Zasila echo Lowrance hook 4x 4/3 cala.Ostatnio 8h chodziła i jest zapas mocy z aku! Echo bierze 1,1a i nie ma problemu.Za aku dałem 105zł + kaucja 30zł???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 zalezy jakie echo 7" jesli lowrance to na 7ah za dlugo nie pobujasz. maja apetyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Panowie jaki aku polecicie do Garmina echomap 73 . Wyśle nad 18,20 lub , tylko jaki model , firma ?Użytkuję ktoś może Mw Power ? Może jakąs Toyame ?Ktoś coś podpowie ? , z góry dziękuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Weź SSB. 18 Ah wystarczy pewnie na 3-4 dni tak więc możesz pomyśleć nad czymś lżejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 a 18 ah żelówke naładuje ctekiem 7 , bo 20 już można na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Paweł kup 2x 9ah i masz prawie dwa dni pływania a one wchodzą do covera . Mnie jedna 9ah wystarcza na dzień pływania z przerwą na śniadanie i obiad.. Jak masz ceteka 7A to naładuje zarówno 7,9 czy 18ah . To są ładowarki automatyczne.... i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Paweł kup 2x 9ah i masz prawie dwa dni pływania a one wchodzą do covera . Mnie jedna 9ah wystarcza na dzień pływania z przerwą na śniadanie i obiad.. Jak masz ceteka 7A to naładuje zarówno 7,9 czy 18ah . To są ładowarki automatyczne.... iZawsze lepsza jedna kość niż dwie. Poza tym zamiast covera lepsza skrzynka plastikowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Zawsze lepsza jedna kość niż dwie. Poza tym zamiast covera lepsza skrzynka plastikowa.Andrzeju generalnie się z tym zgadzam ale trzeba też wziąć pod uwagę względy logistyczne . Jeśli masz możliwość podjazdu autem nad samą wodę to masz całkowitą rację . Ja opisałem tutaj swój przypadek (nie uwzględniłem innych )gdzie do łódki muszę zrobić dwa kursy przez las i cover na pasku na ramię ratuje mi tyłek gdyż jakbym miał skrzynkę to musiał bym dymać trzeci raz ....Poza tym w lecie nie pływam w pełnej ,,lampie" i wtedy do covera biorę tylko jeden aku a w czasie przerwy podmieniam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi