Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Mój koliberek 7 SI G2N napędzany był w zeszłym sezonie taką dziewiąteczką https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-npcg-9ah-gel-deep-cycle-p-615.html . W ciepłych porach roku wystarczało na około 8-9 godzinną dniówkę z maksymalnym podświetleniem . Późną jesienią już po 3-4 godzinach pojawiał się alarm napięcia ustawiony na 10,5 V . W tym roku , podczas inauguracyjnego wypłynięcia podobna sytuacja - alarm odpalony po 2-3 godzinach . Zmniejszenie intensywności podświetlenie z 10 na 8 lub 7 pozwalało na spokojne 7 godzin pływania bez zejścia do granicznego napięcia . Myślę o zakupie drugiej , takiej samej kostki i tu rodzi się pytanie : czy można bez szkody dla nowo zakupionej baterii połączyć ją z taką , która ma już za sobą ten intensywny sezon ? Oczywiście domyślam się , że nie jest to zbyt fortunne rozwiązanie , ale z drugiej strony mamy do czynienia ze sporym zapasem prądu do dyspozycji czy jak to nazwać fachowo , więc może jednak zdałoby to egzamin ? W sumie wolałbym kupić jedną baterię jakby nie było ... Edytowane 4 Czerwca 2018 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Kup jedną ale nie podłączaj dwóch na raz, jak jedna będzie już padać to podłaczysz drugą. Zajmuje to 2 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Marcin , mam zapasową 7 Ah , ale w sumie nie o to chodzi . Byłby to jednak tylko półśrodek . Pytanie , czy połączenie dwóch baterii o różnym stanie ( a tego samego dokładnie modelu ) rozwali obydwie i czy ktoś to przerabiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Przerabialem podłaczenie dwoch różnych pojemności. Chodzi o to ze podlaczajac dwa aku masz przeplyw prądu miedzy nimi. Czyli potencjalnie skracasz i zycie tego gorszego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Oki , jeszcze raz- ta przytaczana 7 Ah nie wchodzi w rachubę do wspólnego podpięcia . Chcę kupić identyczną dziewiątkę jak mam teraz . Różnić się będzie tylko tym od dotychczas używanej , że jest nowa . Stan tej pierwotnej jest mi ogólnie znany - jest nieco słabsza , jak na początku . Czy podpięcie dwóch w zestawie rozwali system , czyli nowa też szybko klęknie , czy też rozszerzenie pojemności odbędzie się bezboleśnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 szybciej zużyje się stara 9Ah, bo będzie doładowywana w czasie normalnego użytkowania, ale to tez zalezy od ile jej używasz, potrzba ze 100 cykli ładowania aby odczuc różnicę w pojemności, więc jeśli pływasz 50 dni w roku to 2-3 lata powinna wytrzymać jeśli znacząco więcej to pewnie krócej, nowej nic chyba nie będzie bo ona tylko będzie oddawała prąd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 A co sądzicie o akumulatorach mw power ?Ma ktoś może taki ? . Bo echo będzie na uchwycie na relingi więc może nawet bym włożył 33 ah do bakisty i przedłużył kable ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Przy echosndach- małych pradach , większość akumulatorow sobie poradzi. Nie występuje tu zjawisko "katowania" pradami rzędu c2/3 . (Chyba że ktoś podpina 12" do 7ah) prędzej czas lub wina uzytkownika ubije aku niż echo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-34ah-i6876661240.htmlPanowie nada się to Aku do Harmonii 73 SV echomap ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Panowie ktoś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-34ah-i6876661240.htmlPanowie nada się to Aku do Harmonii 73 SV echomap ?Co to jest harmonia 73 SV???Będzie śmigało ponad 5 dni bez ładowania.Jak nosisz to bez sensu taka ciężka bateria. 18 Ah wystarczy na ponad 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Ja mam 20ah podpieta pod hb helixa 10mega. I jak mam oddalony autochart to po 7h już mi zaczyna piszczec o napięciu. Najlepiej brać coś nie dużego i zawsze można kupić drugi i podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Ja mam 20ah podpieta pod hb helixa 10mega. I jak mam oddalony autochart to po 7h już mi zaczyna piszczec o napięciu. Najlepiej brać coś nie dużego i zawsze można kupić drugi i podłączyć.Kolega pyta o 7 cali Garmina a zużycie prądu pomiędzy 10 cali Helixa a 7 cali Garmina to niebo a ziemia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krupski Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Godziło mi o Garmina . Aku będzie na stałe na łajbie . Ale ten konkretnie Aku się nada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) https://allegro.pl/akumulator-exide-agm12-18-12v-18ah-250a-p-radom-i7251960563.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_motoryzacja_all_rest&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+i+akcesoria+motocyklowe&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=EAIaIQobChMIleH6vvGH3AIVFp3VCh2jCgwGEAQYASABEgKKh_D_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJqV2rPyh9wCFUzFsgodmNIFbw czy taki akumulator będzie dobry do echosondy 9" ? jest to aku. do motocykli i ma wysoki moment rozruchowy, działa to jakoś na echo? Edytowane 5 Lipca 2018 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Nic mu nie zrobi. Będzie dobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Nic mu nie zrobi. Będzie dobry.dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Do echa można i paluszki złożyć. Tu nie ma prądów rozruchowych jak silnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Jak masz silnik z ładowaniem i chcesz ten aku jako rozruch i do echa to wez zwykłego kwasiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Ja dzisiaj do echa za 30 zł wyrwałem taką używkę.http://www.yuasa-akumulatory.pl/hj-s34b20r-12v-35ah-272a-p-249.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 693zl za 35ah kwasa....to juz nawet poryw nie jest a szalenstwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 kto bogatemu zabroni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Panowie, czy macie jakieś sprawdzone 18Ah do zasilania echa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 @rower26, SSB 18Ah AGM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomFil Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Ja mam 12 ah Tuborg-a drugi rok i trzyma echo (Lowrance 4x) cały dzień i prądu jeszcze nie brakło.Moim zdaniem bardzo dobre aku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi