Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) W.instrukcji masz max 17v więc teoretycznie powinno być ok, pogadaj z kolega , może wpisać coś w szereg żeby zbić ze 2 - 3v . Lion dla w konfiguracji 3s to nienajlepsze rozwiązanie dla 12v... najlepszym rozwiązaniem dla 12v jest lifepo4 bądź lto Edytowane 16 Września 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 W echosondzie Helix Mega 12" SI+ G3N używam akumulatorów li-ion 4S4P, napięcie 14,8 - 16,8V. Wszystko działa jak należy. W instrukcji z tego co pamiętam jest dopuszczalne napięcie do 20V. Użytkowanie takich aku to przede wszystkim komfort niskiej masy i dużej "gęstości prądowej". Obecnie planuję zakup na przyszły sezon takich aku jak w ofercie Alliexpress : https://pl.aliexpress.com/item/32825874279.html?spm=a2g0o.cart.0.0.72bc3c00Cq9vEB&mp=1 lub ten : https://pl.aliexpress.com/item/32914658331.html?spm=a2g0o.cart.0.0.72bc3c00Cq9vEB&mp=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Jaki aku li-ion wybrać dla echosondy? w dokumentacji pokazują że obsługuje napięcie 10,8-17V. Wydaje mi się że pakiety 3S (?) chyba będzie za mało, co z 4S? nie będzie za dużo? na coś zwrócić uwagę przy Li-ion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Li-on to niezbyt stabilne ogniwo. Poszukaj w sieci. Zdarzały się pożary naładowanych ogniw. Dlatego poszedłem w lifepo4, większy ciężar i trochę mniejsza gęstość energetyczna paczki, ale na pontonie bezpieczeństwo przede wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Pakiety Li-on mogą stanowić zagrożenie tylko przy nieumiejętnym, czytaj niefrasobliwym wykorzystaniu. Przy stosowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa ładowania i rozładowania, stanowią bardzo dobre i bezpieczne żródło zasilania. Pakiety 4S 16,8 V, które używam, znakomicie nadają się do dużych ploterów wymagających dobrego, czytaj wydajnego żródła zasilania. Podczas stosowania pakietów Li-on należy stosować monitory, wskaźniki kontrolujące napięcie i nigdy nie dopuszczać do nadmiernego rozładowania akumulatora. https://www.ebay.pl/itm/BX100-1-8S-Lipo-Li-ion-Battery-Voltage-Tester-Monitor-Low-Voltage-Buzzer-Alarm/401298954275?hash=item5d6f481823:g:CWgAAOSwdGFY2qhL Absolutnie nie nadają się do tego żelowe akumulatory typu "buforowego", np. do zasilania alarmów. Ich wydajność prądowa spada bardzo szybko. Stają się niewystarczającym żródłem zasilania dla ploterów o poborze prądu 2,5-3,3A (10"-12") Uważam, że pakiety lifepo4 są lepsze od Li-on, ale puki co te drugie są powszechnie stosowane i dostępne w dobrych cenach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Tak jak napisałem- na dętce nie mogę pozwolić sobie na żadne ryzyko. Wiem, że liony są w lepszych pieniądzach ,ale pakiet na nowych ogniwach tak ciekawie już nie wypada względem lifepo4A co do AGM do alarmów- mam inne zdanie. Używałem 3szt 7ah połączonych równolegle i karmiłem tym 9 cali, moduł SS3D oraz sieć NMEA2000. Fakt, trzeba pamiętać o doładowywaniu po każdej wyprawie,ale można się nimi sprawnie posługiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Maćku, kupiłem w lipcu nowy aku AGM....dokładnie z tej aukcji : https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-12v-20ah-agm-ups-centrala-alarm-8148129409 Po pełnym naładowaniu i zastosowaniu do plotera Mega SI+ G3N 12" podczas pełnego obciążenia - mapowanie jeziora live - wytrzymał przy podpiętym strażniku.......ok.2h, dwie godziny...I ploter się wyłączał....( a właściwie "wariowały" odczyty i wskazania) Napięcie po rozłączeniu plotera miernik wykazywał 12,3V, ale pod obciążeniem, spadek był poniżej 10,5V. Kompletny brak wydajności prądowej. A przecież 12" to tylko 3,3A !!! Podejmowałem próby jeszcze dwu/trzykrotnie....zawsze z tym samym scenariuszem. Nie reklamowałem tego badziewia, bo uznałem, że ten model tak ma. Ponieważ bawię się też RC, posiadam duży zasób akumulatorów Li-po i Li-on. I takie zastosowałem, 4S oczywiście. Masa tych aku i ich gabaryty przy jednocześnie olbrzymiej pojemności powodują, że na AGM już nie spojrzę. Edytowane 18 Września 2019 przez trex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Ja z kolei używam najtańszych agm 7ah w granicach 60-70zł, padną- wymieniam. Ołów ma jedną zaletę na wodzie- powoli wyładowują się- alarm możesz zapodać w echu a po nim jest jeszcze chwila czasu na ogarnięcie się. Układy litowe są odcinane przez bms i kosztowało mnie to kartę z logami z dwóch jezior oraz spalenie modułu elektronicznego w urządzeniu zasilanym z tego samego aku co reszta elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Układy litowe są odcinane przez bms....jeśli są wbudowane w aku. Ten monitor zapodany wyżej grzmi alarmem, ale nic nie rozłącza. Tradycyjne Li-on nie mają wbudowanego bms, mają wyjście wtyczką balansera, do podpięcia monitora. Może to wyglądać skomplikowanie, ale takie nie jest. I ogarnięcie zasilania poprzez Li-on 16,8V jest proste i skuteczne Ja zasilam z pakietów Li-on tylko echosondy....odpadają wszelkie zakłócenia. A gabaryty tych aku pozwalają na ich komfortowe zagospodarowanie. Być może w sposobie działania pakietów Li-on BEZ bms, a z wyjściem balansera, jest ich większa funkcjonalność wobec lifepo4 z zainstalowanym bms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Dyskusje o balansowaniu ogniw bywały, ja uznaję, że skoro coś ma nam życie ułatwić, niech tak jest.Mam jeden wolny miernik, załaduje go do pudła i będę wiedział co i jak, by sensację się nie powtórzyły.Również nie zamierzam wracać do ołowiu, trzeba iść z postępem.Echa też są coraz lepsze, prądu potrzebują więcej, a niektóre z nich duuuużo wiecej- livescope na ten przykład. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) balansery tylko balansuja ogniwa i nic ponad to - nie chronia przed niczym - staraja sie wyrownac napiecia na pakiecie ogniw . po drugie wiekszosc balanserow dysponuje malymi pradami okolo 30-50ma ,co czasami przeklada sie na bardzo dlugi czas balansu.Sa oczywiscie balansery z wiekszym pradem oraz aktywne , jednak sa dosc drogie. uzywanie litu bez bms to igranie z ogniem ,a tym bardziej przy liion / lipoly . mi osobiscie zapalily sie juz 2szt paluszkow 18650 w kieszeni podczas jazdy samochodem..., znajomemu niekontrolowany stan zakonczyl sie przeszczepem skury na nodze...BMS to podstawa bezpiecznej eksploatacji litu, przy lionach sa chyba tez ogniwa ,ktore maja wbudowany "bezpiecznik" , jednak niezglebialem ich zbytnio. ogolnie liony/lipoly sa ok , tylko zabezpieczac i uzywac dla urzadzen ktorym nie straszne 4s Edytowane 18 Września 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Dokładnie tak jak piszesz, Adam. Ja opisałem wyjście balansera jako niezbędne do podpięcia monitora napięcia (choćby takiego jak wyżej zapodałem). Użytkowanie Li-po, czy Li-on bez podpiętego monitora to nieodpowiedzialność. Wszystkie pakiety Li-on i Li-po posiadają wyjście kontrolne balansera lub wbudowany bms Edytowane 18 Września 2019 przez trex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Algeroth82 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Krótkie pytanie, Ponieważ padło gniazdo ładowania w coverze, a ja noga z elektryki jestem to czy można ładować równolegle połączone akumulatory tak jak na zdjęciu podlaczajac plus do jednego akumulatora a minus do drugiego (aby nie wyciągać, nie odpinac itd)??? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Jeżeli są spięte równolegle, nie ma problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Panowie co polecicie do lowrance hds touch ll Jaki aku najlepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Jaki wymiar hds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Hds 7 Jaki wymiar hds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 No to jakieś 14Ah musisz przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Ja do 9 urzywam 75ah i mam 3 dni spokuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 do kufra i mobilnie 75ah to troche za duzo, na stale mozna i 200ah zamontowac 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 A jakiego dokładnie aku Pan używa ? Ja do 9 urzywam 75ah i mam 3 dni spokuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Agm chinczyka jaki pan ???? Edytowane 19 Listopada 2019 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Jak i w lodce tak i pontonie mam na stale 75 do hdsow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zamówiłem echo garmina stike plus 4 dual beam i potrzebuje akumulator który wytrzyma okolo 20h. Jaki byście doradzili? Na razie nie mam papierów i nie wiem jaki ma pobór. Chodzi mi po głowie jeszcze inny pomysł, zeby zamontować jakis mniejszy samochodowy akumulator i dorobic sobie np ladowanie telefonu czy jakies oświetlenie, prądu nigdy za wiele ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi