Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dkowal Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Użytkowałem Garmin Strikera 5" z aku 9Ah, zapas prądu był duży dla tego echo. Spokojnie dwa dni pływania.Aku Toyama z serii NPC, obecnie użytkuję serię NPG i również jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marek28062 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam mam dylemat i chciałbym uzyskać pomoc. Stoję przed kupnem silnika spalinowego 10km z ręcznym startem 6A ładowania lub z El. Startem 12A ładowania do tego posiadam garmina 7sv i akumulator 55A. Tu moje pytanie czy taki zestaw z El startem może być podloczony razem z sonda pod te aku czy ten silnik będzie również ładować ten akumulator? Czy lepiej nie kombinować i dokupić aku 9Ah pod sondę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Co to znaczy akumulator 55A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marek28062 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Taki zwykły od samochodu 12v 55Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Nie znam się ale gdy pływalem na elektryku i pod ten sam Aku było podłączone echo ,to na echo siało zakłóceniami :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Miałem echo 5 i 9A było ok. , teraz kupiłem 7 i zacząłem się bawić i poznawać w domu z przetwornikiem w wiaderku z wodą i przy pełnym rozjaśńieniu , tak się pływa w słoneczny dzień to aku 9A szybko znika ! Mjej to na uwadze . Sam teraz jestem przed zakupem 22A . Nic gorszego jak braknie prądu , podłączenie do aku od silnika może powodować zakucenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Nie znam się ale gdy pływalem na elektryku i pod ten sam Aku było podłączone echo ,to na echo siało zakłóceniami :-) Zamontuj https://allegro.pl/oferta/filtr-przeciwzakloceniowy-12-24v-7a-max-10a-fv-7775908367 i problem zniknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Pytanie powinno zacząć się od informacji o stosunku pływania (ładowania) do stania (rozładowywania). Od tego zależą wszystkie podpowiedzi....Inaczej to wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zamontuj https://allegro.pl/oferta/filtr-przeciwzakloceniowy-12-24v-7a-max-10a-fv-7775908367 i problem zniknie.Paweł to była awaryjna sytuacja,teraz mam w cowerze większe aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 manonegra13 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 A czy jest jakiś sposób by zapobiec zakłóceniom na echosądzie z drugiej echosądy , sposób by nie zakłócały się między sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 A czy jest jakiś sposób by zapobiec zakłóceniom na echosądzie z drugiej echosądy , sposób by nie zakłócały się między sobą? Teoretycznie jak pracują w innych częstotliwościach to nie powinno być zakłóceń. Ewentualnie dwie na jednym przetworniku ale raczej nie o to chodzi. W praktyce jest różnie nawet zbliżone częstotliwości potrafią siać. Sam chętnie poznam sposób na unikanie zakłóceń ,oprócz wyłączania jednego z urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Często zdarza się że , na Youtube widać wędkarzy korzystających z 2 echosond , trzeba Ich się zapytać jak to instalują , bo widać że obie działają poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 manonegra13 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) No u mnie z doświadczenia piszę że próbowałem już zmiany częstotliwości a i tak nie wyeliminowało to całkowicie zakłóceń , pływam często z kumplem na pływadełkach , on posiada garmina a ja lowrenc i jeśli jesteśmy na tych samych częstotliwościach i obok siebie to ja na swoim nie widzę prawie nic , garmin wygrywa.Dlatego szukam jakiegoś rozwiązania. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez manonegra13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Różne źródła zasilania do kazdego echa. Odsunięte od siebie przetworniki np jeden na rufie a drugi na burcie lub dziobie położone oddzielnie kable od każdego echa jak również od innych źródeł zasilania. Różne częstotliwości na przetwornikach.trzeba trochę samemu pokombinować bo nie zawsze jedna rzecz zadziała i uzdrowi sytuację Edytowane 3 Stycznia 2020 przez wuran 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Mam zainstalowane dwa echa na jednej łodzi (Lowrence i Humminbird) z uwzględnieniem WSZYSTKICH wymienionych wyżej przez Marcina zasad. Nigdy nie zauważyłem negatywnego wpływu jednego plotera na drugi, choć często działają oba równocześnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek2828 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Witam jak w opisie zakupiłem nowe echo,cover zostawiam ze starego niestety siedzi tam jeden akumulator 7,2 i teraz pytanie chce dokupić drugi i połączyć je razem czy jak kupię nowy ale większy np 12stke i połącze je razem nie będzie problemu?Może ktoś posiada te echo i powie ile wytrzymuje echo i na jakim aku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 ... na 12Ah do 3 dni (oczywiście zależy od temperatury i ustawień) bez ładowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek2828 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dzięki A wiesz jak jest z tym łączeniem Aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Bez problemu można, tylko gdy kupisz jednak 12Ah, to raczej będzie zbędne i mniej problemowe ... ... a jak jeszcze masz dodatkowo ładowanie w silniku, to już staje się to całkowicie zbyteczne... Edytowane 29 Stycznia 2020 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek2828 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 12 będzie stanowczo za mało muszę mieć minimum 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek2828 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 12 będzie stanowczo za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 To nie baw się w łączenia bateryjek i kup pojedyńczą 20 . Będzie bez problemów z różnymi pojemnościami i stopniem zużycia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek2828 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Niestety nie zmieści mi się taka do Covera:)Max 12 mogę kupić,możesz polecić jakąś firmę aku? Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Tomek2828 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 jesteś pewien, że 12Ah wchodzi, te 12stki są jakby szersze, mi do covera wchodziły 2x9Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja do echa taki sobie wystrugałem, jakieś 11Ah, koszt razem z ładowarką coś koło 170 PLN-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi