Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do echosondy

Cola

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam mam dylemat i chciałbym uzyskać pomoc. Stoję przed kupnem silnika spalinowego 10km z ręcznym startem 6A ładowania lub z El. Startem 12A ładowania do tego posiadam garmina 7sv i akumulator 55A. Tu moje pytanie czy taki zestaw z El startem może być podloczony razem z sonda pod te aku czy ten silnik będzie również ładować ten akumulator? Czy lepiej nie kombinować i dokupić aku 9Ah pod sondę? Pozdrawiam

• 0

Miałem echo 5 i 9A było ok. , teraz kupiłem 7 i zacząłem się bawić i poznawać w domu z przetwornikiem w wiaderku z wodą i przy pełnym rozjaśńieniu , tak się pływa w słoneczny dzień to aku 9A szybko znika ! Mjej to na uwadze . Sam teraz jestem przed zakupem 22A . Nic gorszego jak braknie prądu , podłączenie do aku od silnika może powodować zakucenia

• 0

A czy jest jakiś sposób by zapobiec zakłóceniom na echosądzie z drugiej echosądy , sposób by nie zakłócały się między sobą?

Teoretycznie jak pracują w innych częstotliwościach to nie powinno być zakłóceń. Ewentualnie dwie na jednym przetworniku ale raczej nie o to chodzi. W praktyce jest różnie nawet zbliżone częstotliwości potrafią siać. Sam chętnie poznam sposób na unikanie zakłóceń ,oprócz wyłączania jednego z urządzeń.

• 0

No u mnie z doświadczenia piszę że próbowałem już zmiany częstotliwości a i tak nie wyeliminowało to całkowicie zakłóceń , pływam często z kumplem na pływadełkach , on posiada garmina a ja lowrenc i jeśli jesteśmy na tych samych częstotliwościach i obok siebie to ja na swoim nie widzę prawie nic , garmin wygrywa.

Dlatego szukam jakiegoś rozwiązania.

Edytowane przez manonegra13

• 0

Różne źródła zasilania do kazdego echa. Odsunięte od siebie przetworniki np jeden na rufie a drugi na burcie lub dziobie położone oddzielnie kable od każdego echa jak również od innych źródeł zasilania. Różne częstotliwości na przetwornikach.trzeba trochę samemu pokombinować bo nie zawsze jedna rzecz zadziała i uzdrowi sytuację

Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

Witam jak w opisie zakupiłem nowe echo,cover zostawiam ze starego niestety siedzi tam jeden akumulator 7,2 i teraz pytanie chce dokupić drugi i połączyć je razem czy jak kupię nowy ale większy np 12stke i połącze je razem nie będzie problemu?Może ktoś posiada te echo i powie ile wytrzymuje echo i na jakim aku

• 0

Bez problemu można, tylko gdy kupisz jednak 12Ah, to raczej będzie zbędne i mniej problemowe ... ;)  :)

... a jak jeszcze masz dodatkowo ładowanie w silniku, to już staje się to całkowicie zbyteczne... ;)  :)

Edytowane przez miramar69