Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do echosondy

Cola

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Można strugać jak Mirek, co jest bardzo cenne bo daje poznać różne tajniki zagadnienia akumulatorowego.

Albo można nabyć gotowca....zawsze polecam pakiety o większym napięciu. Ja stosuję 4S tj. 14,8 - 16,8V.  Przy masie ok.1,2kg mogą mieć ok. 12Ah. Na Aliexpress jest sporo ofert takich akumulatorów. 

• 0

Oczywiście, bateryjki będą opakowane. Waga tych LiFePo4 to 1,5kg. Co do zamawiania na ali gotowych akumulatorów do raczej bym podchodził do tego z dużą rezerwą. Z tego co czytam jest duża rozbieżność w pojemnościach z tym co piszą a z tym co faktycznie jest.

Te które ja kupiłem również nie mają opisywanej pojemności z tym tylko, że ja byłem świadomy tego co kupuję i czego mogę się spodziewać.

• 0

Ja do echa taki sobie wystrugałem, jakieś 11Ah, koszt razem z ładowarką coś koło 170 PLN-ów.

Tez robie taki aku do echosondy i tez je kupilem - na 10 szt 5 mialo pojemnosc lekko powyzej 6000 a reszta 4000 z hakiem, jeden padniety. Myslalem, ze bede mial zapas a musze domawiac... Ale poczekam kolejne 3 tyg i dopne swego [emoji14]

Podlinkujesz ten bms?

• 0

Witam jaki akumulator polecacie do echosondy,planuję kupić 2x9Ah 

W sklepie polecają Toyama pomarańczową,lecz czytałem trochę opini że to nic specjalnego,chciał bym by posłużyły chociaż z 3 lata macie coś sprawdzonego?A jak Toyama to który kolor?

Edytowane przez Tomek2828

• 0

Ja kupiłem tutaj:

https://www.hurt.com.pl/12v-c2685.html       

a konkretnie ten:

https://www.hurt.com.pl/akumulator-zelowy-agm-vipow-12v-12ah-p14901.html     -  jak widać jest z czego wybierać

podpięty do Garmina 5 cv, cały dzień na wodzie i napięcie 12,5 V pod koniec, gps i quickdraw zawsze włączony.

trzeci sezon przed nim, jak narazie bez zarzutów.

Jak echo ma duże ssanie na prąd, to bierz dwa, albo jeden większy, np 18 Ah i masz spokój.

Do echa bym drogich metkowych aku nie kupował, co innego silnik.

• 0

Używałem pomarańczowej Toyamy tj. NPC o pojemności 9Ah do echo 5' i wszystko śmigało.

Aktualnie użytkuję szarą NPG - 4x9Ah w połączeniu równoległym i wszystko śmiga.

Do silnika elektrycznego - wersję czarną NPCG i wszystko śmiga.

Nie mogę powiedzieć złego słowa, oczywiście przy stosowaniu się do ogólnie przyjętych zasad ... pilnowania spadku napięcia i ładowania po użyciu.

W Twoim przypadku IMO 9Ah nie będzie to miało znaczenia, jaka seria.

• 0

Pomyśl czy nie warto już trochę dołożyć i mieć więcej prądu w tych samych gabarytach opakowań i jeszcze do tego lżej w ręku,przykładowo 14ah-17ah to waga 0.86kg,można to jeszcze dodatkowo szybciej naładować.

Tu sobie sam ogarniam do moich Bigcoverów,które produkuję takie 24ah,zobacz na wymiary i wagę,śmiech.

post-56089-0-85598600-1582511210_thumb.jpg post-56089-0-48034100-1582511242_thumb.jpg post-56089-0-45066000-1582511266_thumb.jpg post-56089-0-60264000-1582511287_thumb.jpg post-56089-0-10946500-1582511316_thumb.jpg

Mam też taki w pudełku od taniego covera,czytaj 24ah do każdego brzdąca.

W marcu chce sobie zrobić 100ah do silnika elektrycznego do łodzi ,będzie ważył około 7kg.

Panowie chyba czas podziękować starej,ciężkiej technologii i zrobić prezent naszemu kręgosłupowi i stawom,ja w tym roku właśnie to chcę zrobić.

• 0

Do ładowania wystarczy impulsowy prostownik, i jak wygląda to pod względem gabarytów, Mam na myśli porównanie do wymiarów zwykłych akumulatorów.

Mariusz,wystarczy nawet ładowarka od laptopa,ale dziś konkretnie będę miał to ogarnięte i powiem(też chcę to mięć "od A do  Z" do mojego Bigcovera)

Wymiary są na fotce,a wymiary standardowych baterii to masz na każdej stronie z nimi dla 7AH i 18AH,ale taki pakiecik co zrobiłem to w obudowie baterii 18ah będą 2szt

spokojnie.

• 0

Echosonda to Garmin Striker 9SV i aku będą połączone razem z sobą na 18Ah

Polecicie jakąś ładowarkę?Żeby ładować spięte aku,myślałem nad Vipov 1.5

Tomek jak napisałem wyżej Mariuszowi,dziś dopinam sprawy ładowarki i na pewno się z Wami tym podzielę,nawet wskaże wam konkretnie,gdzie to będzie

można dostać,bo prowadzę rozmowy,żeby tam moi klienci od Bigcovera sobie to zamawiali,z mojego polecenia.

Edytowane przez esox1972

• 0

Waga zdecydowanie ma znaczenie.

Niestety przy składaniu całości nie zwracałem na to uwagi. U mnie 4x9Ah+waga samego echo, w momencie podnoszenia BigCovera czuję naprężenia na szyciach i cały czas mam wrażenie, że zaraz coś strzeli.. Myślę, że mógłbym ten zestaw wykorzystać jako kotwica.. uwiazująć uprzednio linkę do górnego ucha Covera.

Dzisiaj poszedłbym zdecydowanie w stronę litu.

• 0

Waga zdecydowanie ma znaczenie.

Niestety przy składaniu całości nie zwracałem na to uwagi. U mnie 4x9Ah+waga samego echo, w momencie podnoszenia BigCovera czuję naprężenia na szyciach i cały czas mam wrażenie, że zaraz coś strzeli.. Myślę, że mógłbym ten zestaw wykorzystać jako kotwica.. uwiazująć uprzednio linkę do górnego ucha Covera.

Dzisiaj poszedłbym zdecydowanie w stronę litu.

A weź te akku jak ja odsprzedaj za grosik i idź w stronę "nowej,lżejszej,większej mocy",bo kręgosłup jest tylko jeden,szkoda hajsu na proszki przeciwbólowe i maści.

• Like 2