Cola Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Mam pytanie do kolegów,czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku? Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Pokazuje że jest naładowany a jak podłączę echo to momentalnie siada. Ładowanie trwa chwilkę i znowu to samo. A jakie duze echo.podlaczasz? Jaki.pobor pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maras5 Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 A jakie duze echo.podlaczasz? Jaki.pobor praduGarmina echomap 7". Nie pamiętam poboru, musiałbym poszukać. W każdym razie nawet jak ściemnie ekran to i tak szybko wariuje a napięcie skacze nonstop o 0.5 do 1V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Pakiet jest rozjechany na 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maras5 Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Pakiet jest rozjechany na 90%I pewnie nic się z tym już nie da zrobić?Te aku są tanie więc cudów się nie spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 ile to kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Ja zapłaciłem 35€ razem z wysyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Może też być obluzowane któreś z wyjść prądowych - te aku mają dość "cienkie" wyprowadzenia (ok.20AWG), bo są dostosowane do projektowanych maksymalnych prądów roboczych do 6A. Ja te wyprowadzenia trochę zabezpieczyłem, bo wyglądało to dość delikatnie. Zwłaszcza do częstego podłączania, przeginania, "zmęczania" . Ale mogą to być oczywiście rozjechane ogniwa lub uszkodzony BMS. Powinien to obejrzeć jakiś modelarz / elektryk obeznany w akumulatorach polimerowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Zamierzam zamknąć akumulator do echa li-ion (taki jak powyżej z ali) w czarnej jak smoła skrzynce z juli. Ale trochę naszły mnie obawy czy w silnym słońcu nie będzie to zbyt ryzykowne, nie chciałbym fajerwerków na pokładzie ? Wiadomo, czarny kolor nagrzewa się jak cholera w lipcowym słońcu. Czy może zamienić skrzynkę do echa i akumulatora na np. niebieską, bo też taką mam, ale mniej mi się podoba Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Kup biały sprey powłokotworczy albo nakryj ręcznikiem i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Kup biały sprey powłokotworczy albo nakryj ręcznikiem i po temacie.Ja pier... sorry. Mysl inzynierska rodem z ... nawet nie wiem jak to skomentowac. „Nakryj recznikiem i bedzie ok” - to byl zart czy Ty tak serio ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Ja pier... sorry. Mysl inzynierska rodem z ... nawet nie wiem jak to skomentowac. „Nakryj recznikiem i bedzie ok” - to byl zart czy Ty tak serio ? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkProste rozwiązania są najlepsze Można schować do białego płóciennego worka. Albo położyć w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie szukam sposobu na ukrycie przed słońcem tej skrzynki. Chciałbym wiedzieć czy nic nie grozi akumulatorowi w niej zamkniętemu w palącym słońcu. Ukryć w cieniu tego nie mogę, bo nie będę mógł z ekranu korzystać. Coś jak na zdjęciu, tylko czarna skrzynka i striker 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Zanim zacznie kombinować i wywarzac otwarte drzwi, to sprawdźcie w jakich temp. może dany pakiet pracować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Ja tam nakrywam swoją czarną skrzynkę bialym ręcznikiem i nawet jak 40 na plusie to Aku nie patrzy. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Zanim zacznie kombinować i wywarzac otwarte drzwi, to sprawdźcie w jakich temp. może dany pakiet pracować..."Standard discharge -20' +60' "Tylko ile w takiej czarnej skrzynce będzie stopni w południowej lampie ? Nie chcę być testerem, stąd pytanie Ale jakoś to rozwiążę (nie za pomocą ręcznika ) Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marianosum Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Od lata dochodzi obligo vat na Alika, wiec nie będzie już takiego wow cenowego.Jest kilka forów w temacie około pojazdów elektrycznych gdzie można kupić markowe ogniwa 18650 w naprawdę fajnych pieniądzach a i od biedy można samemu zlutowac te ogniwa w dowolny pakiet. Zrobiłem mała symulację i wyjdzie taniej niż targać taki pakiet z Chin z wątpliwej jakości ogniwami. https://youtu.be/z81M2csfcTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajzer Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Cześć, szukam akumulatora do echo Garmin Striker Vivid 9"(SV), jestem kompletnie zielony w temacie, nie znam się na tym i nie potrafię sam zlutować ogniw etc. Szukam gotowego akusa (no i ładowarki do niego). Pobór mocy tego echo, według Garmina to 0,75A, szacunkowo wyliczyłem że potrzebuję akumulator o pojemności ok 14Ah przy 12h ciągłego używania echosondy ale myślę, że nie ma co ryzykować i chciałbym kupić akusa o pojemności 20AH. Czy taki wystarczy?Druga sprawa to taka, że z tego co na szybko wyczytałem to najlepsze były by akusy litowe - tylko, że są chyba cholernie drogie? Jednak chciałbym załatwić sprawę jak najbardziej budżetowo ale też, żeby to miało sens, nie chce czegoś co po miesiącu będę musiał wyrzucić, fajnie jakby chociaz 1 sezon pośmigało. Więc jaki akumulator byłby najlepszą opcją? (Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i polecił konkretny model to byłbym bardzo wdzięczny )Kolejna sprawa to ochrona tego akumulatora na pontonie, na chłopski rozum za wszelką cenę nie powinienem dopuścić aby dostała się na niego woda? Widziałem kiedyś u pewnego wędkarza taką walizeczkę, w której trzymał akumulator i ta walizka była ze złączem, jak się domyślam do ładowania, tak aby nie musieć wyciągać tego akusa. Czy można coś takiego gdzieś gotowego kupić? Widziałem coś podobnego od razu tez z coverem do echo ale w to raczej akumulator 20AH się nie zmieści, są jakieś większe opcje czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Cześć, szukam akumulatora do echo Garmin Striker Vivid 9"(SV), jestem kompletnie zielony w temacie, nie znam się na tym i nie potrafię sam zlutować ogniw etc. Szukam gotowego akusa (no i ładowarki do niego). Pobór mocy tego echo, według Garmina to 0,75A, szacunkowo wyliczyłem że potrzebuję akumulator o pojemności ok 14Ah przy 12h ciągłego używania echosondy ale myślę, że nie ma co ryzykować i chciałbym kupić akusa o pojemności 20AH. Czy taki wystarczy? Druga sprawa to taka, że z tego co na szybko wyczytałem to najlepsze były by akusy litowe - tylko, że są chyba cholernie drogie? Jednak chciałbym załatwić sprawę jak najbardziej budżetowo ale też, żeby to miało sens, nie chce czegoś co po miesiącu będę musiał wyrzucić, fajnie jakby chociaz 1 sezon pośmigało. Więc jaki akumulator byłby najlepszą opcją? (Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i polecił konkretny model to byłbym bardzo wdzięczny ) Kolejna sprawa to ochrona tego akumulatora na pontonie, na chłopski rozum za wszelką cenę nie powinienem dopuścić aby dostała się na niego woda? Widziałem kiedyś u pewnego wędkarza taką walizeczkę, w której trzymał akumulator i ta walizka była ze złączem, jak się domyślam do ładowania, tak aby nie musieć wyciągać tego akusa. Czy można coś takiego gdzieś gotowego kupić? Widziałem coś podobnego od razu tez z coverem do echo ale w to raczej akumulator 20AH się nie zmieści, są jakieś większe opcje czegoś takiego? Kup SSB AGM 18 Ah - na dwa dni wystarczy. Do tego walizka plastikowa i uchwyt Ram na wierzchu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 A ja mam tak i lampę wytrzymuje, aku lezy na dnie skrzynki bokiem ;P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Witam ,potrzebuję info jaki potrzeba akumulator do garmina echomap ultra 102 sv z gt 54 plus panoptix livescope tak żeby wytrzymało ok. 8 godzin pracy? Chodzi mi czy może być kwas czy lepiej żel i ile Ah? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Jeśli nie masz zamiaru ładować tego z silnika, wrzuciłbym lifepo4 czy liion. To drobne przy cenie za resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Taki set bierze 3-3.5a na 1h pracy ×8 = 24-30ah litu , badz 40ah ah kwasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Dzięki za szybkie info chłopaki.Sprzęt nie mój, kolega kupił i zdziwiony byłem bo dzisiaj robiliśmy pierwsze testy na wodzie, podłączone pod kwas 110 Ah i aku padło. Powiedziałem koledze że musi dokupić agregat na łódkę .A tak serio to chyba ten aku już swoje przeżył i odmówił współpracy .Jeszcze raz dzięki za wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 matt_gda Opublikowano 15 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Panowie zabieram się za skonstruowanie pakietu ogniw 18650 do mojego Lowrance Elite Fs 9. Do tej pory stosowałem taki LiitoKala 14.8V 12Ah 4s6p z aliexpress. (chociaż z tym 4s6p to ściema, bo faktycznie było to 4s4p). Na największej jasności wytrzymywało 6-8h, ale po roku z okładem dokonało żywota. Docelowo chciałbym mieć coś koło 20ah, kompaktowego i lekkiego. Taki pakiet można nawet na upartego przyczepić od tyłu do ekranu echa. Chciałbym zrobić pakiet 4s6p 14.8V ~20ah na dobrych ogniwach samsunga potrafiących trzymać parametry kilka lat, bo te LitoKale z Ali to straszna loteria. Ten mój Lowrance dopuszcza ma napięcie maksymalne 17V i zastanawiam się czy budować te ogniwa na 12V (3s6p) czy 14.8V (4s6p). Pamiętam, że ktoś pisał kiedyś o 14.8V ale może jest jakiś spec w tej materii, który jest w stanie podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 15 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Ja mam podlonczone moje ekrany do agm bateri ktore przy naladowaniu na fulla maja prawie 14v nic sie nie dzieje chodzi juz ktores hdsy z koleji zaden sie nigdy nie spalil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Cola
Mam pytanie do kolegów,
czy sondę można podłączyć pod ten sam akumulator co silnik elektryczny?
Niektórzy twierdzą, że może to uszkodzić sondę i powinna być podpięta pod swój aku?
Czy stosujecie jakiś bezpiecznik na obwodzie aku-sonda?
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
35
16
14
12
Popularne dni
24 Lut
14
1 Mar
13
2 Mar
13
22 Wrz
11
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 35 odpowiedzi
trex 16 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
Z Olsztyna 12 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2020
14 odpowiedzi
1 Mar 2021
13 odpowiedzi
2 Mar 2021
13 odpowiedzi
22 Wrz 2017
11 odpowiedzi
Popularne posty
milupa
Witaj na forum. Nie wiem czy zapoznałeś się z zasobami forum ale z regulaminem chyba nie, przypomnę jeden z punktów: Na jerkbait.pl cenimy przede wszystkim jakość, a nie ilość. Zanim utworzysz now
Gumofilc
Panowie, cos ten temat jakis rozlazly sie zrobil.. Temat dotyczy akumulatora pod sonde, wzglednie akumulatora uniwersalnego do zasilania wszystkiego na lodzi. Jezeli chodzi o aku przeznaczanego do p
sero1975
Też nad tym myślałem bo z domku do auta mam 100 m ostro pod górę i każdy kg się liczy Używam torby HB i garmin 73sv mieści się na styk. Co do aku to z tego co pamiętam jak sprawdzałem wymiary to bat
Opublikowane grafiki
372 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi