Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do echosondy

Cola

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może też być obluzowane któreś z wyjść prądowych - te aku mają dość "cienkie" wyprowadzenia (ok.20AWG), bo są dostosowane do projektowanych maksymalnych prądów roboczych do 6A. Ja te wyprowadzenia trochę zabezpieczyłem, bo wyglądało to dość delikatnie. Zwłaszcza do częstego podłączania, przeginania, "zmęczania" . 

Ale mogą to być oczywiście rozjechane ogniwa lub uszkodzony BMS. Powinien to obejrzeć jakiś modelarz / elektryk obeznany w akumulatorach polimerowych.

post-54593-0-36154300-1614718674_thumb.jpg

post-54593-0-85037900-1614718684_thumb.jpg

• 0

Zamierzam zamknąć akumulator do echa li-ion (taki jak powyżej z ali) w czarnej jak smoła skrzynce z juli. Ale trochę naszły mnie obawy czy w silnym słońcu nie będzie to zbyt ryzykowne, nie chciałbym fajerwerków na pokładzie ? Wiadomo, czarny kolor nagrzewa się jak cholera w lipcowym słońcu. Czy może zamienić skrzynkę do echa i akumulatora na np. niebieską, bo też taką mam, ale mniej mi się podoba ;)f8b89a63bffe4c9aeae2db74c413943a.jpg1f3771654d244ff2d1754fc50386bfc7.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Kup biały sprey powłokotworczy albo nakryj ręcznikiem i po temacie.

Ja pier... sorry. Mysl inzynierska rodem z ... nawet nie wiem jak to skomentowac. „Nakryj recznikiem i bedzie ok” - to byl zart czy Ty tak serio ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Ja pier... sorry. Mysl inzynierska rodem z ... nawet nie wiem jak to skomentowac. „Nakryj recznikiem i bedzie ok” - to byl zart czy Ty tak serio ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Proste rozwiązania są najlepsze :) Można schować do białego płóciennego worka. Albo położyć w cieniu.

• 0

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie szukam sposobu na ukrycie przed słońcem tej skrzynki. Chciałbym wiedzieć czy nic nie grozi akumulatorowi w niej zamkniętemu w palącym słońcu. Ukryć w cieniu tego nie mogę, bo  nie będę mógł z ekranu korzystać. Coś jak na zdjęciu, tylko czarna skrzynka i striker 7.

post-51644-0-81560800-1614884426_thumb.jpg

• 0

Zanim zacznie kombinować i wywarzac otwarte drzwi, to sprawdźcie w jakich temp. może dany pakiet pracować...

"Standard discharge -20' +60' "

Tylko ile w takiej czarnej skrzynce będzie stopni w południowej lampie ? ;)

Nie chcę być testerem, stąd pytanie :D

Ale jakoś to rozwiążę (nie za pomocą ręcznika )

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Od lata dochodzi obligo vat na Alika, wiec nie będzie już takiego wow cenowego.

Jest kilka forów w temacie około pojazdów elektrycznych gdzie można kupić markowe ogniwa 18650 w naprawdę fajnych pieniądzach a i od biedy można samemu zlutowac te ogniwa w dowolny pakiet. Zrobiłem mała symulację i wyjdzie taniej niż targać taki pakiet z Chin z wątpliwej jakości ogniwami.

https://youtu.be/z81M2csfcTY

• 0

Cześć, szukam akumulatora do echo Garmin Striker Vivid 9"(SV), jestem kompletnie zielony w temacie, nie znam się na tym i nie potrafię sam zlutować ogniw etc. Szukam gotowego akusa (no i ładowarki do niego). 

Pobór mocy tego echo, według Garmina to 0,75A, szacunkowo wyliczyłem że potrzebuję akumulator o pojemności ok 14Ah przy 12h ciągłego używania echosondy ale myślę, że nie ma co ryzykować i chciałbym kupić akusa o pojemności 20AH. Czy taki wystarczy?

Druga sprawa to taka, że z tego co na szybko wyczytałem to najlepsze były by akusy litowe - tylko, że są chyba cholernie drogie? Jednak chciałbym załatwić sprawę jak najbardziej budżetowo ale też, żeby to miało sens, nie chce czegoś co po miesiącu będę musiał wyrzucić, fajnie jakby chociaz 1 sezon pośmigało. Więc jaki akumulator byłby najlepszą opcją? (Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i polecił konkretny model to byłbym bardzo wdzięczny  :D )

Kolejna sprawa to ochrona tego akumulatora na pontonie, na chłopski rozum za wszelką cenę nie powinienem dopuścić aby dostała się na niego woda? Widziałem kiedyś u pewnego wędkarza taką walizeczkę, w której trzymał akumulator i ta walizka była ze złączem, jak się domyślam do ładowania, tak aby nie musieć wyciągać tego akusa. Czy można coś takiego gdzieś gotowego kupić? Widziałem coś podobnego od razu tez z coverem do echo ale w to raczej akumulator 20AH się nie zmieści, są  jakieś większe opcje czegoś takiego? 

• 0

Cześć, szukam akumulatora do echo Garmin Striker Vivid 9"(SV), jestem kompletnie zielony w temacie, nie znam się na tym i nie potrafię sam zlutować ogniw etc. Szukam gotowego akusa (no i ładowarki do niego). 

Pobór mocy tego echo, według Garmina to 0,75A, szacunkowo wyliczyłem że potrzebuję akumulator o pojemności ok 14Ah przy 12h ciągłego używania echosondy ale myślę, że nie ma co ryzykować i chciałbym kupić akusa o pojemności 20AH. Czy taki wystarczy?

Druga sprawa to taka, że z tego co na szybko wyczytałem to najlepsze były by akusy litowe - tylko, że są chyba cholernie drogie? Jednak chciałbym załatwić sprawę jak najbardziej budżetowo ale też, żeby to miało sens, nie chce czegoś co po miesiącu będę musiał wyrzucić, fajnie jakby chociaz 1 sezon pośmigało. Więc jaki akumulator byłby najlepszą opcją? (Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i polecił konkretny model to byłbym bardzo wdzięczny  :D )

Kolejna sprawa to ochrona tego akumulatora na pontonie, na chłopski rozum za wszelką cenę nie powinienem dopuścić aby dostała się na niego woda? Widziałem kiedyś u pewnego wędkarza taką walizeczkę, w której trzymał akumulator i ta walizka była ze złączem, jak się domyślam do ładowania, tak aby nie musieć wyciągać tego akusa. Czy można coś takiego gdzieś gotowego kupić? Widziałem coś podobnego od razu tez z coverem do echo ale w to raczej akumulator 20AH się nie zmieści, są  jakieś większe opcje czegoś takiego? 

Kup SSB AGM 18 Ah - na dwa dni wystarczy. Do tego walizka plastikowa i uchwyt Ram na wierzchu.

post-48513-0-01329600-1621596872_thumb.jpg

post-48513-0-16255700-1621596888_thumb.jpg

post-48513-0-66261800-1621596898_thumb.jpg

post-48513-0-64617200-1621596909_thumb.jpg

post-48513-0-57469500-1621596921_thumb.jpg

post-48513-0-24908000-1621596938_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Dzięki za szybkie info chłopaki.Sprzęt nie mój, kolega kupił i zdziwiony byłem bo dzisiaj robiliśmy pierwsze testy na wodzie, podłączone pod kwas 110 Ah i aku padło. :lol: Powiedziałem koledze że musi dokupić agregat na łódkę .A tak serio to chyba ten aku już swoje przeżył i odmówił współpracy .Jeszcze raz dzięki za wyliczenia.

• 0

Panowie zabieram się za skonstruowanie pakietu ogniw 18650 do mojego Lowrance Elite Fs 9. Do tej pory stosowałem taki 

LiitoKala 14.8V 12Ah 4s6p z aliexpress. (chociaż z tym 4s6p to ściema, bo faktycznie było to 4s4p). Na największej jasności wytrzymywało 6-8h, ale po roku z okładem dokonało żywota. Docelowo chciałbym mieć coś koło 20ah, kompaktowego i lekkiego. Taki pakiet można nawet na upartego przyczepić od tyłu do ekranu echa. Chciałbym zrobić pakiet 4s6p 14.8V ~20ah na dobrych ogniwach samsunga potrafiących trzymać parametry kilka lat, bo te LitoKale z Ali to straszna loteria. Ten mój Lowrance dopuszcza ma napięcie maksymalne 17V i zastanawiam się czy budować te ogniwa na 12V (3s6p) czy 14.8V (4s6p). Pamiętam, że ktoś pisał kiedyś o 14.8V ale może jest jakiś spec w tej materii, który jest w stanie podpowiedzieć.