alfaiomega Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam, Do tej pory okonie łowiłem wyłącznie na żyłki w tym roku chce sie przesiąść na nanofil i plecionkę i ocenic co mi się bardziej podoba i tu moje pytania. Czy do wymienionych metod węzły będą te same? To znaczy czy haczyk do drop shota wiążemy tak samo czy używamy przyponu z żyłki? To samo z bocznym trokiem, czy można zrobić pętlę i przeciąć czy trzeba wiązać te potrójne krętliki a potem żyłkę? I ostatnie pytanie czy nanofil w miejscu cięcia też przypala sie zapalniczką czy nie strzępi sie on tak jak plecionka. Pytanie może wydać się banalne ale rzadko używam plecionki a nanofil bede używał po raz pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Wydaje mi się że jakbyś chciał używać nanofilu do bt, to tylko i wyłącznie jako główna linka, sam bt zrób z żyłki i tyle. Ja zawsze jak gdzieś jade za okoniem to robię sobie przypony z bocznym trokiem, jak nic się nie dzieje na główki to zakładam bt i jazda bez problemowo i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Wydaje mi się że jakbyś chciał używać nanofilu do bt, to tylko i wyłącznie jako główna linka, sam bt zrób z żyłki i tyle. Ja zawsze jak gdzieś jade za okoniem to robię sobie przypony z bocznym trokiem, jak nic się nie dzieje na główki to zakładam bt i jazda bez problemowo i szybko.Czyli potrzebuje tych potrójnych krętlików. Z plecionką domyślam się że będzie tak samo czyli plecionka na główną a trok z żyłki. Jak zawiązać haczyk do drop-shot'a na plecionce czy nanofilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Czyli potrzebuje tych potrójnych krętlików. Z plecionką domyślam się że będzie tak samo czyli plecionka na główną a trok z żyłki. Jak zawiązać haczyk do drop-shot'a na plecionce czy nanofilu?Ja wiąże BT beż zadnych krętlików i innych pierdół A co do wiązania haka to ja wszystko robię z żyłki, tylko główna linka to plećka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Czyli potrzebuje tych potrójnych krętlików. Z plecionką domyślam się że będzie tak samo czyli plecionka na główną a trok z żyłki. Jak zawiązać haczyk do drop-shot'a na plecionce czy nanofilu? Ja tam nigdy się nie bawiłem w potrójne krętliki zwykły najzwyklejszy krętlik i do jednego oczka wiąże trok i na ciężarek i na haczyk, drugie oczko zapinam na agrafke i wsio. . I jakoś specjalnie to mi się nigdy nie plątało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Ja tam nigdy się nie bawiłem w potrójne krętliki zwykły najzwyklejszy krętlik i do jednego oczka wiąże trok i na ciężarek i na haczyk, drugie oczko zapinam na agrafke i wsio. . I jakoś specjalnie to mi się nigdy nie plątało.No to już wszystko wiem dzieki panowie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthrawn76 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 i jak kolego kupiłeś nanofil? użyłeś go? polecasz czy raczej nie? proszę daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Kupilem Berkley nanofil red 0.08mm jednak na razie łowiłem tylko raz wiec nie moge za duzo powiedziec. Nie jest to jakis kosztowny wydatek wiec mysle ze warto sprobowac a cos wiecej to moge powiedziec pod koniec sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Pod koniec sezonu? jak będziesz sporo łowił z tej plećki po kilkunastu wypadach robi się szmatławiec niezależnie od tego jaki młynek i kij mamy, wiem , łowiłem chyba każdą z możliwych grubości i kolorów. Nigdy więcej Berkleya nanofila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Pod koniec sezonu? jak będziesz sporo łowił z tej plećki po kilkunastu wypadach robi się szmatławiec niezależnie od tego jaki młynek i kij mamy, wiem , łowiłem chyba każdą z możliwych grubości i kolorów. Nigdy więcej Berkleya nanofila.O tym właśnie mówiłem kupiłem, sprawdzam i ocenie. Dzisiaj mamy tyle sprzętu że głowa mała i mimo sprawdzonych produktów lubie nowości i dla mnie jest nia nanofil. Czy zda egzamin to sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Dla mnie nowością jaka zasługuje narazie na miano godnej pochwalenia jest nowa plecionka Mistralla Shiro X8 jaka weszła do dystrybucji w tym roku. Mam nawiniętą 0,15 na zauberze 3000 i jak narazie po kilkunastu wypadach zero jakiegokolwiek mechacenia, zrywania, robienia się bród, jest jedwabiście miękka i gładka i świetnie schodzi ze szpuli. Na młynek do UL spina również ją nawinę tylko inny rozmiar (muszę się zorientować jakie są wogóle najcieńsze). Mam do niej bezproblemowy dostęp ale raz w tygodniu tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Nie wiem skąd takie złe opinie o Nanofilu, dla mnie za taką cenę jest to na prawdę super linka. Używam 0,08, która jak dotąd wystarczała mi na cały sezon (czyli 125 m na rok, przy czym w połowie sezonu odwijałem ze szpuli i nawijałem ją z drugiej strony). Używana tylko pod okonia, na główki 2-4 g, średnio dwa razy na tydzień w sezonie. Wiadomo, końcowy metr praktycznie co wyjazd trzeba odciąć. Do końca wiąże tym węzłem ok 40 cm odcinek żyłki 0,16, 014. Przy odpowiednim dobranym sprzęcie, ta linka na prawdę daje radę. Bez problemów poradziła sobia np. z 2 - 2,5 kg karpiem zapiętym za grzbiet, czy 2 kg tęczakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi