Skocz do zawartości
  • 0

Malowanie łodzi metalowej / aluminiowej

kokosz77

Pytanie

Witajcie

Kupilem metalową łodke oczywiscie okazalo sie ze trzeba ja odnowic .

Juz jest u mnie na dzialce .

Oszlifowalem wszystko w wiekszosci do zywego , powstawialem pare łatek :(.

Przyszedl czas na malowanie kupilem

-podklad epoxydowy

-frabe epoxydowa

moje pytanie czy to wystarczy ??

Czy nalezy ja jeszcze jakoś zaimpregnowac ??

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie, wystarczy to co masz. Tylko dobrze oczyść i zmatuj powierzchnię  przed położeniem podkładu. Przeczytaj też kartę techniczną. Obejrzyj jeszcze raz dobrze czy nie ma gdzieś jakichś pęknięć. To najlepszy moment na ewentualne naprawy. Nitowana czy spawana?

• 0

łódka spawana , zastanawiam sie jeszcze czy nie dac na spodnia czesc ta co jest zanurzona w wodzie warstwy olejnicy ??

A że tak się zapytam bez pozwolenia, czy tę zanurzoną część łodzi powinno malować się czymś specjalnym ? Mam dużą kabinówkę z poliestru- szklanego i powłoka która jest pod wodą zawsze się łuszczy i odpada. :(

• 0

A że tak się zapytam bez pozwolenia, czy tę zanurzoną część łodzi powinno malować się czymś specjalnym ? Mam dużą kabinówkę z poliestru- szklanego i powłoka która jest pod wodą zawsze się łuszczy i odpada. :(

Możesz pomalować farba przeciwporostową , jest tych farb kilka rodzajów w zależności od materiału z jakiego jest wykonany kadłub, na wody słone lub słodkie i w zależności z jakimi prędkościami się jednostka porusza.

• 0

Witajcie

Kupilem metalową łodke oczywiscie okazalo sie ze trzeba ja odnowic .

Juz jest u mnie na dzialce .

Oszlifowalem wszystko w wiekszosci do zywego , powstawialem pare łatek :(.

Przyszedl czas na malowanie kupilem

-podklad epoxydowy

-frabe epoxydowa

moje pytanie czy to wystarczy ??

Czy nalezy ja jeszcze jakoś zaimpregnowac ??

Można i tak, ale myślę, że to przesada, no chyba, że łódka jest piękna i będziesz się nią chwalił.

Do starej metalowej łódki wystarczyłaby farba chlorokauczukowa. 

• 0

Witam serdecznie, planuje na wiosnę dokończyć moją łódź. W planach jest malowanie oraz wyklejanie winylem w środku. Zamierzam najpierw pomalować podkładem epoksydowym, a następnie farba poliuretanowa. Prawdopodobnie malowanie będzie wałkiem. 

Prośba do osób które przerabiały temat o podpowiedź jakich farb używali, firmy, na co zwrócić uwagę, jaką technikę malowania stosowali, czego unikać? Ewentualnie jakie problemy mogę napotkać...  

• 0

Malowalem w tym roku lindera 400. Uzywalem farb sigma "przeznaczonych" do wersji okretowych. Polozylem 3 warstwy podkladu epoxyd i 3 warstwy poliuretanu. Z poczatku malowalem walkiem ale struktura jaką pozostawial walek nie odpowiadala mi i ostatecznie pomalowalem pistoletem. Co zamierzasz oklejac w srodku folią?

• 0

Raptora sobie daruj . Potrafi odłazić w miejscach słabiej przygotowanych ( szlifowanie , podkład ) . Jest jeszcze cobra podobno lepiej wychodzi ale to wiadomość z działu 4x4 . Tu masz link https://www.youtube.com/watch?v=H3SvOZQgq6s

Najlepiej się sprawdza LINE X  . Potwierdzone i sprawdzone na wodzie . W Wawie  malują , 

• 0

Próbowałem coś robić ze swoją zeby pomalować proszkiem ale jak się dowiedzieli jaki jest gabaryt łodzi odpuścili. Pomalowałem sam , podkład epoksydowy i na to farba jachtowa poliuretanowa. Najwięcej zabawy jest z przeszlifowaniem całości.

post-75613-0-37252800-1738674868_thumb.jpeg

post-75613-0-98662000-1738674875_thumb.jpg

Edytowane przez highvoltage