Jarrem Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam, mam spining Team Dragona 28-31-240 i tak się zastanawiam czy można (i czy jest jakikolwiek sens) skrócić dolnik (chodzi mi o przesuniecie wszystkiego w dół, a nie o upierdzielenie szlifierka ), przeszkadza mi trochę, że jest taki długi. Jakie są ewentualne koszta takiej przeróbki? Druga rzecz to wyważenie tego kijaszka, strasznie leci na pysk, w związku z tym może jakieś rady, plusy i minusy doważania dolnika? Z góry dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Chcesz przesuwać wszystko w dół mimo że leci na "pysk" ? Jedno przeczy drugiemu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Po drugie średnio opłacalne jest przesuwanie... Komponentów pewnie się nie uda odzyskać - może uchwyt.... Wiec trzeba będzie kupić korek... I przezbrojenie tez swoje będzie kosztowało.... Pewnie lepiej sprzedać ta wędkę dołożyć kasę i kupić inna za te pieniądze..... Chyba ze chcesz uciąć brzeszczotem, napchać ołowiu i zakleić korkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Tomek dobrze pisze nawet z odzyskaniem uchwytu będzie problem, rozbieralem ostatnio podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Chcesz przesuwać wszystko w dół mimo że leci na "pysk" ? Jedno przeczy drugiemu...Nic nie przeczy ,jezeli przestawi uchwyt nizej to kij powinien sie wywazyc, ale moze trzeba bedzie tez ingerowac w przelotki. Raczej sie nie oplaca lepiej kupic drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 No zastanów się jeszcze raz... Skoro leci na pysk i jeszcze skrócisz dolnik co się stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarrem Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 No jesli przesunie sie nizej i dolnik bedzie krotszy, mysle ze kolowrotek poprzez wieksza dzwignie inaczej wywazy kij ale nie znam sie na tym dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarrem Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 A co o samym dowazeniu dolnika myslicie? Ma to sens, bo roznie czytalem, ze jakis rezonans moze powstawac calkiem inaczej wedka sie zachowuje itp. Chetnie o tym poczytam jakies informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Jak leci na pysk tzn ze za ciężki w szczycie/ za lekki w dolniku .. Siła rzeczy skracając dolnik odchudzasz go bardziej... Możesz zmienić chwyt... Wydłużyć dolnik lub napchać ołowiu... Ewentualnie co jest opcja ekstremalna dla mnie- odchudzić szczytówke poprzez oskrobanie blanku i wymianę przelotek na lżejsze.. Moja rada. Kup inna wędkę jak ta Ci nie leży... Wszak wybór jest ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 A co o samym dowazeniu dolnika myslicie? Ma to sens, bo roznie czytalem, ze jakis rezonans moze powstawac calkiem inaczej wedka sie zachowuje itp. Chetnie o tym poczytam jakies informacjeSą tacy co twierdzą że jest to ok.. Ja jestem przeciwnikiem. Z jednej strony walczy się z wagą wedki a z drugiej pcha się ołów w dolnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 No zastanów się jeszcze raz... Skoro leci na pysk i jeszcze skrócisz dolnik co się stanie?Skrocisz ale przestawiajac uchwyt w dol a nie obcinajac wiec kolwrotek bedzie zamontowany nizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Skrocisz ale przestawiajac uchwyt w dol a nie obcinajac wiec kolwrotek bedzie zamontowany nizejCzyli? Dolnik będzie lżejszy.. I? Zrób w domu eksperyment... Weź sobie kij od mopa i obadaj to organoleptycznie skoro fizyka do Ciebie nie przemawia Edytowane 22 Marca 2015 przez Tomasz eS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarrem Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Czyli? Dolnik będzie lżejszy.. I?Zrób w domu eksperyment... Weź sobie kij od mopa i obadaj to organoleptycznie skoro fizyka do Ciebie nie przemawiaNo wlasnie skoro fizyka i kolowrotek bedzie nizej tzn ze poprzez dzwignie bedzie inaczej oddzialywal na cala wedke wiec moze to sie poprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 No wlasnie skoro fizyka i kolowrotek bedzie nizej tzn ze poprzez dzwignie bedzie inaczej oddzialywal na cala wedke wiec moze to sie poprawic Owszem, poprawi się...Ale pod warunkiem, że będziesz trzymał kij "w okolicach połowy", a kołowrotek miał za plecami... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Kolego @Jarrem im dolnik krótszy i lżejszy tym patyk mocniej będzie lecieć na pysk. I żadne przesuwanie uchwytu w dół tego nie poprawi. Wręcz przeciwnie, pogorszy. W przypadku wędki lecącej na pysk albo zmniejsza się wagę przelotek wymieniając je na mniejsze i/lub lżejsze albo dociąża końcówkę dolnika, z premedytacją pomijam skrobanie blanku. Tylko że w tym drugim przypadku wędka zaczyna inaczej pracować a im większy ciężar wkłada się w dupkę tym jej praca staje się wolniejsza. Generalnie sporo pracy, jeśli się na tym nie znasz, a i też rosną koszty. Więc sugeruję sprzedaż patyka i kupno takiego który Ci będzie leżeć w dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Kolega ZORRO wyjaśnił doskonale jak to się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronzo Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Ze 3 lata temu skróciłem identyczny kij brzeszczotem nie pamiętam ile ale dobre 7 może nawet 10 cm. Mam go do dziś, czasem łowię i nie zauważyłem żeby leciał na pysk. Trzeba przed łowieniem dobrze zjeść to w łapach więcej "pary" jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) No wlasnie skoro fizyka i kolowrotek bedzie nizej tzn ze poprzez dzwignie bedzie inaczej oddzialywal na cala wedke wiec moze to sie poprawic A co teraz tam dźwignia nie występuje?. Kolega chyba na fizyce spał. Zresztą miałem ta wędke w łapie z kołowrotkiem shimano rarenium 2000 i wszystko było wporzadku Jak skrócisz dolnik to większa waga będzie od strony szczytowej a mniejsza od strony dolnika. Jeżeli teraz leci Ci wędka na pysk to bez napchania ołowiu w dolnik nic nie poradzisz ewentualnie zmiana przelotek na mniejsze. Moja każda wędka(kazda 270cm) leci na pysk i jakoś to mi nie przeszkadza podczas łowienia i nie zamierzam dodawać ani grama w dolnik bo diametralnie zmienia się szybkość kija. Edytowane 22 Marca 2015 przez Mateczek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Pomijając fizykę, filozofię , fizjologie i masturbacje zapewne Pan Kawalec utnie ile dolnika będziesz chciał , doda na koniec jakąś gałkę z drewna czy metalA i będziesz zadowolony bez przezbrajania kija w tytany i rękojeści rezonansowej z marsa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Fizyka fizyką, wszystko zależy czy ręka będzie podążała za kołowrotkiem w uchwycie. Jeżeli przy jednoczesnym skracaniu dolnika fore będzie zwiększał swój rozmiar, a ręka będzie cały czas w odległości np 40 cm od dołu wędki to stanie się tak jak to autor tematu bardzo by chciał. Kij przestanie lecieć na pysk, ale fore będzie miał długość jednej mili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 WitamPosiadam kijek black savage jerk 60g i myślę o lekkim skróceniu dolnika-jest dość długi, bawił się ktoś przy tym kiju w coś takiego?wygodniej wam przy takiej gramaturze z dlugimwczy krótkim silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Kolego zadzwoń lub napisz @ do HUBERTUSA on na pewno Ci pomoże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybspinn Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Prosta sprawa, bierzesz piłkę, odcinasz to ca za długie i po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Prosta sprawa, bierzesz piłkę, odcinasz to ca za długie i po robocie Tyle to wiem robiłem to już przy UL ale bardziej interesuje mnie czy ktoś to robił przy tym kijku Jest to mój pierwszy cast i przy jerkowaniu troszkę mi przeszkadza długi dolnik,a wy jakie dolniki wolicie? Edytowane 4 Grudnia 2016 przez pikeft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi