Skocz do zawartości

Wyważenie i skrócenie dolnika

Jarrem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam spining Team Dragona 28-31-240 i tak się zastanawiam czy można (i czy jest jakikolwiek sens) skrócić dolnik (chodzi mi o przesuniecie wszystkiego w dół, a nie o upierdzielenie szlifierka :D ), przeszkadza mi trochę, że jest taki długi. Jakie są ewentualne koszta takiej przeróbki? Druga rzecz to wyważenie tego kijaszka, strasznie leci na pysk, w związku z tym może jakieś rady, plusy i minusy doważania dolnika? Z góry dzięki za wszelką pomoc ;)

Po drugie średnio opłacalne jest przesuwanie... Komponentów pewnie się nie uda odzyskać - może uchwyt.... Wiec trzeba będzie kupić korek... I przezbrojenie tez swoje będzie kosztowało.... Pewnie lepiej sprzedać ta wędkę dołożyć kasę i kupić inna za te pieniądze.....

Chyba ze chcesz uciąć brzeszczotem, napchać ołowiu i zakleić korkiem.

Chcesz przesuwać wszystko w dół mimo że leci na "pysk" ? Jedno przeczy drugiemu...

Nic nie przeczy ,jezeli przestawi uchwyt nizej to kij powinien sie wywazyc, ale moze trzeba bedzie tez ingerowac w przelotki. Raczej sie nie oplaca lepiej kupic drugi

Jak leci na pysk tzn ze za ciężki w szczycie/ za lekki w dolniku .. Siła rzeczy skracając dolnik odchudzasz go bardziej... Możesz zmienić chwyt... Wydłużyć dolnik lub napchać ołowiu... Ewentualnie co jest opcja ekstremalna dla mnie- odchudzić szczytówke poprzez oskrobanie blanku i wymianę przelotek na lżejsze..

Moja rada. Kup inna wędkę jak ta Ci nie leży... Wszak wybór jest ogromny

A co o samym dowazeniu dolnika myslicie? Ma to sens, bo roznie czytalem, ze jakis rezonans moze powstawac calkiem inaczej wedka sie zachowuje itp. Chetnie o tym poczytam jakies informacje

Są tacy co twierdzą że jest to ok.. Ja jestem przeciwnikiem. Z jednej strony walczy się z wagą wedki a z drugiej pcha się ołów w dolnik...

Skrocisz ale przestawiajac uchwyt w dol a nie obcinajac wiec kolwrotek bedzie zamontowany nizej

Czyli? Dolnik będzie lżejszy.. I?

Zrób w domu eksperyment... Weź sobie kij od mopa i obadaj to organoleptycznie skoro fizyka do Ciebie nie przemawia

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 2

Czyli? Dolnik będzie lżejszy.. I?

Zrób w domu eksperyment... Weź sobie kij od mopa i obadaj to organoleptycznie skoro fizyka do Ciebie nie przemawia

No wlasnie skoro fizyka i kolowrotek bedzie nizej tzn ze poprzez dzwignie bedzie inaczej oddzialywal na cala wedke wiec moze to sie poprawic :)

No wlasnie skoro fizyka i kolowrotek bedzie nizej tzn ze poprzez dzwignie bedzie inaczej oddzialywal na cala wedke wiec moze to sie poprawic :)

Owszem, poprawi się...

Ale pod warunkiem, że będziesz trzymał kij "w okolicach połowy", a kołowrotek miał za plecami...

• Like 4

Kolego @Jarrem im dolnik krótszy i lżejszy tym patyk mocniej będzie lecieć na pysk. I żadne przesuwanie uchwytu w dół tego nie poprawi. Wręcz przeciwnie, pogorszy.

W przypadku wędki lecącej na pysk albo zmniejsza się wagę przelotek wymieniając je na mniejsze i/lub lżejsze albo dociąża końcówkę dolnika, z premedytacją pomijam skrobanie blanku. Tylko że w tym drugim przypadku wędka zaczyna inaczej pracować a im większy ciężar wkłada się w dupkę tym jej praca staje się wolniejsza.

Generalnie sporo pracy, jeśli się na tym nie znasz, a i też rosną koszty. Więc sugeruję sprzedaż patyka i kupno takiego który Ci będzie leżeć w dłoni.

A co teraz tam dźwignia nie występuje?. Kolega chyba na fizyce spał. Zresztą miałem ta wędke w łapie z kołowrotkiem shimano rarenium 2000 i wszystko było wporzadku Jak skrócisz dolnik to większa waga będzie od strony szczytowej a mniejsza od strony dolnika. Jeżeli teraz leci Ci wędka na pysk to bez napchania ołowiu w dolnik nic nie poradzisz ewentualnie zmiana przelotek na mniejsze. Moja każda wędka(kazda 270cm) leci na pysk i jakoś to mi nie przeszkadza podczas łowienia i nie zamierzam dodawać ani grama w dolnik bo diametralnie zmienia się szybkość kija. 

post-59441-0-85272800-1427041786_thumb.jpg

Edytowane przez Mateczek123

Pomijając fizykę, filozofię , fizjologie i masturbacje zapewne Pan Kawalec utnie ile dolnika będziesz chciał , doda na koniec jakąś gałkę z drewna czy metalA i będziesz zadowolony bez przezbrajania kija w tytany i rękojeści rezonansowej z marsa.

pozdrawiam

Fizyka fizyką, wszystko zależy czy ręka będzie podążała za kołowrotkiem w uchwycie. Jeżeli przy jednoczesnym skracaniu dolnika fore będzie zwiększał swój rozmiar, a ręka będzie cały czas w odległości np 40 cm od dołu wędki to stanie się tak jak to autor tematu bardzo by chciał. Kij przestanie lecieć na pysk, ale fore będzie miał długość jednej mili :).

• 1 rok później...

Prosta sprawa, bierzesz piłkę, odcinasz to ca za długie i po robocie ;)

Tyle to wiem robiłem to już przy UL ale bardziej interesuje mnie czy ktoś to robił przy tym kijku :D

Jest to mój pierwszy cast i przy jerkowaniu troszkę mi przeszkadza długi dolnik,a wy jakie dolniki wolicie?

Edytowane przez pikeft