Skocz do zawartości

Czyszczenie oczka wodnego - jak to zrobić?

Sylwek1981

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z oczkiem wodnym na działce. Na dnie zebrało się już sporo mułu i wypadałoby go usunąć, Stąd moje pytanie - jak to zrobić szybko, dobrze i bezboleśnie dla ryb. Zależałoby mi, aby sprawę ogarnąć w jeden dzień, bez nadmiernego upuszczania wody i najlepiej bez wyławiania ryb.

Na allegro są dostępne odkurzacze do oczek wodnych. Różnych firm i w różnych cenach - począwszy od niecałych 400 zł. Ma ktoś doświadczenia z tymi urządzeniami? Kosztuje to kilkaset złotych, nie będzie używane zbyt często i chciałbym wiedzieć czy warto te pieniądze na to wydawać.

Oczko ma jakieś 4x3 m. Pompa szlamowa, to taka pompa do brudnej wody? Pompa wydaje mi się, że usunie wszystko, łącznie z wodą. Odkurzacz - jak sądzę - ma jakąś filtrację, tak, że wodę można z powrotem odprowadzić do oczka. No i odkurzaczem powinno się też dać usunąć glony nitkowate z progów i folii, które też stanowią problem. Tak mi się wydaje  w teorii, tylko chciałbym mieć opinię od kogoś, kto już tego używa.

Oktawiusz dzięki - poczytam.

Taki "odkurzacz" zrobiłem sobie sam :)

Pompę miałem, do tego gruby wąż zbrojony ze 2-3 m i kawałek (2 m) tej samej średnicy rury pcv. Jakaś biała z marketu ;). Dobra pompa wysysa muł razem z wodą. Mam oczko podobnej wielkości. Odmulanie zabiera 1/4 do 1/3 wody z oczka, zależy od czasu=dokładności odmulania. Wodę wylewam na trawnik - od razu się podlewa i nawozi :)

Nawet chyba fotki na forum z posta powyżej zamieszczałem ;)