Skocz do zawartości

Lustrzanka do 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Wspólnie z żoną postanowiliśmy zmienić naszego starego kompaktowego Canona, co ma już z 12 lat i matrycę 3.2 Mp na coś lepszejszego :) . Żona oznajmiła że chce lustrzankę, co ja oczywiście poparłem :D mając zaraz w głowie pomysł na wykorzystanie go do focenia urokliwych miejscówek i rybek ;) . Wymagania mamy skromne, żadne z nas nie zajmuje się i nie zamierza fotografować czegoś i kogoś na profesjonalnym poziomie. Chodzi o sprzęt z intuicyjną obsługą, prosty i robiący "ładne" fotki. Im mniej skomplikowany tym lepiej. Do tego jakieś szkiełko, nie znam się na tym ale podobają nam się fotki gdzie np. osoba fotografowana jest bardzo ostra a tło za nią już rozmyte. Czy do tego jest potrzebny jakiś specjalny obiektyw czy to tylko kwestia ustawień. Rynek jest spory, a ja , jak widać zielony  :)  proszę o jakieś propozycje,

• Like 1

Co chcę fotografować ? Krajobrazy i robić takie fotki jak pisałem wcześniej, tzn. pierwszy plan ostry a reszta rozmyta. Coś mi świta że to krótka ogniskowa czy cóś :rolleyes:  sorki ale naprawdę nie kumam tematu.

Dlatego nie kupię sprzętu, którego nie wykorzystam na wyższym poziomie.

Edytowane przez LFF

Możesz też trochę zaszaleć i kupić 18-200: Nikkora, albo Sigmę, ale w wersji "DC OS HSM".

Nikkor trochę lepszy, ale dużo droższy. Sigma z kolei całkiem dobra, dużo tańsza, mniejsza i lżejsza.

Co do aparatu, to możesz też rozważyć Canona, jeżeli już przywykłeś to zasad jego obsługi i sterowania.

Canon EOS100D złym wyborem nie będzie. Podobnie jak wspomniany wyżej Nikon D3200

A co myślcie o Pentax k50. wyczytałem teraz że jest dość mocno uszczelniony i ma mocny korpus , cenowo mw. jedna pólka, Do zasilania podejdą aku AA których mam masę, W zestawie obiektyw 18-55. Myślę ze się na niego zdecyduję, chyba dla takiego amatora jak ja, wszystkie te aparaty będą robić fajne fotki ;) Na wycieczkę i na rybki wystarczy chyba, nic więcej od nich nie wymagam :).

Musisz uwzględnić, że Pentax nie jest zbyt popularny w Polsce. Możesz mieć problemy w przyszłości ze sprzedażą. No i nie będziesz taki "cool i trendy " bo nie będziesz miał napisu z C bądź N na początku. Ale jak się zdecydujesz i dołożysz 5 stów więcej dostaniesz ten aparat z dwoma obiektywami 18-55 i 50 - 200 w wersji water resistant. Sam mam starą k dyszkę z 4 mln matrycą i jestem z niej bardzo zadowolony.

Jest jeszcze jedna kwestia. Body i dwa obiektywy (bądź jeden uniwersalny) zajmują jednak więcej miejsca niż kompakt. Osobiście nie wyobrażam sobie przedzierania się przez chaszcze z wędką, plecakiem i aparatem dyndającym na szyi.

• Like 1

Możesz też trochę zaszaleć i kupić 18-200: Nikkora, albo Sigmę, ale w wersji "DC OS HSM".

Nikkor trochę lepszy, ale dużo droższy. Sigma z kolei całkiem dobra, dużo tańsza, mniejsza i lżejsza.

Co do aparatu, to możesz też rozważyć Canona, jeżeli już przywykłeś to zasad jego obsługi i sterowania.

Canon EOS100D złym wyborem nie będzie. Podobnie jak wspomniany wyżej Nikon D3200

Ale to juz kobyła się robi z takim obiektywem. Lepiej coś mniejszego a późxniej jak apetyt wzrośnie drugi na dokładkę. Może nie wzrośnie.

Oj tam, oj tam ;)

Dużo dobrego w jednym pudle musi swoje ważyć i mierzyć :D

Poza tym ta Sigma wcale nie jest taką kolubryną.

Wymiarami i wagą jest wielce zbliżona do Nikkora AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR. Mam takowy, do DX60 podpięty i nie jest on uciążliwy w taszczeniu.

Edytowane przez Fatso

Witam ponownie. Przespałem się z tematem i dzięki Waszym sugestiom sytuacja się nieco zmieniła. Byłem dziś w MM i oglądałem lustrzanki, no ciężkie to i wielkie. No w teren nie za bardzo jednak. Sprzedawca zaproponował mi że do moich wymagań, w zupełności wystarczy dobra hybryda. Z dostępnych zachwalał Olympusa E-PL5 z dwoma szkiełkami w zestawie za nieco ponad 1700PLN. Obejrzałem, pobawiliśmy się trochę fotkami po zgraniu na kompa i porównaliśmy z lustrzankami, Na moje mocno amatorskie oko nie widzę żadnej różnicy, aparat uzyskał wszystko o co mi chodzi. Poczytałem trochę opinii o tym foto i chyba się na niego zdecyduję na 90%. Jest lekki, mały i razem z drugim obiektywem mieści się w torbie wielkości samej lustrzanki. A jakość fotek jak dla mnie rewelka.

http://www.fotopolis.pl/n/16584/olympus-pen-e-pl5-test/

Ten test na razie potwierdza że to będzie dobry wybór jak na moje umiejętności, zaangażowanie i wymagania.

Edytowane przez LFF

Myślę że tak właśnie :) mały, lekki i prosty w obsłudze, a na dodatek uruchamia się i robi rewelacyjne jak dla mnie fotki błyskawicznie, Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

Dzięki wszystkim za rady i naprowadzenie na odpowiednią ścieżkę.

Skoro wymagania jak na zalaczonym obrazku to warto podazyc jeszzce dalej za poszukiwaczem sciezek....mam w pracy takiego Ixusa, ktorym mam problem manewrowac bo jest..tak maly.. :)

Zdjecia zupelnie przyzwoite a f-cja macro taka, ze w lustrzance trzeba by zast. przystawke albo spec obiektyw, zeby takie cos uzyskac...

Tu rzeczywiscie zderzaja sie 2 opcje - szybko, kameralnie, zeby mniej wiecej bylo....i.....gabarytowo, obslugowo, ciezko, ale zeby ZAWSZE jakos bylo. Poza gabarytami wchodzi tylko...inny gabaryt - ramki kasy z jaka nalezy sie rozstac w razie wyboru swojej opcji...

Im wieksza ramka, tym lepsza jakosc. Rozchodzi sie tylko o przedzial jakosci, jaki nas interesuje...

Gumo

p.s. A moze nie tylko..? Przykladowo do tego Ixusa musialem dokupic zapasowa baterie bo ilosc zdjec do zrobienia na 1szt. bywa porazajaca...no ale tu do jakosci nawet nie dochodzimy...ale z 2 strony bez akumulatora...

Kumpel z roboty kupił tego Olka w grudniu i jest mega zadowolony . Oglądałem fotki na kompie i są O.K. Dla mnie ma 1 wadę , brak celownika lunetkowego , wszystko kadruje się na L V i lampa jest chyba dopinana . Mam D 5100 + 18-105 ale dzisiaj to bym się mocno zastanowił czy nie wziąć tego Olka . A jeszcze do niego można niezłego naleśnika dokupić .

Edytowane przez alex62

Kumpel z roboty kupił tego Olka w grudniu i jest mega zadowolony . Oglądałem fotki na kompie i są O.K. Dla mnie ma 1 wadę , brak celownika lunetkowego , wszystko kadruje się na L V i lampa jest chyba dopinana . Mam D 5100 + 18-105 ale dzisiaj to bym się mocno zastanowił czy nie wziąć tego Olka . A jeszcze do niego można niezłego naleśnika dokupić .

Lampa jest dopinana i ta w zestawie raczej skromna, tyle że jest. Możesz mi wyjaśnić co to to jest ten "niezły naleśnik" :)  co go można dokupić do tego aparatu.

zależy który :)

te wymienione dają na mikro4/3 odpowiednio:

- 17 mm (35 mm FullFrame) czyli tzw. "wąski standard"

- 25 mm (50 mm FullFrame) czyli "standard"

ale masz np. taki zoom 14-42 mm (28-84 mm FullFrame) http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-olympus-mzuiko-digital-14-42m-f-35-56-ez-czarny.html

a ten już bardziej uniwersalny tylko, że on w przeciwieństwie do w/w bardzo ciemny jest :-(