Gumofilc Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Z tego co rzuciłem okiem ceny obiektywów (1obiektywu)przekraczają znacznie koszt ixusa. Zdjęć zaś lepszej adekwatnie jakości bym sie nie spodziewal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Gumo , chyba wiesz o tym nie od dziś że body to dopiero tak naprawdę początek nie najtańszej zabawy .Z tego co rzuciłem okiem ceny obiektywów (1obiektywu)przekraczają znacznie koszt ixusa. Zdjęć zaś lepszej adekwatnie jakości bym sie nie spodziewal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 no i jest , w ME dzisiaj była jakaś akcja i kupiłem ten aparat za 1529 zetek. narazie muszę go poznać ale jest mega szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Daj znać czy udało Ci się zrobić takie zdjęcia na jakich bardzo Ci zależało, cyt. "osoba fotografowana jest bardzo ostra a tło za nią już rozmyte". Strasznie jestem ciekaw jak nowoczesna technika sobie z tym poradziła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Daj znać czy udało Ci się zrobić takie zdjęcia na jakich bardzo Ci zależało, cyt. "osoba fotografowana jest bardzo ostra a tło za nią już rozmyte". Strasznie jestem ciekaw jak nowoczesna technika sobie z tym poradziła...Mam wrażenie, że chcesz dop***iec koledze...Ale sam wiesz oczywiście od czego zależy rozmycie i jak z tym pracować?! Może się pochwalisz...?http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htmhttp://dofsimulator.net/pl/http://www.thephotoargus.com/inspiration/40-beautiful-examples-of-bokeh-photography/itd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Jak byś chciał, to planujemy sprzedać z żoną naszą lustrzankę Sony Alfa 300 + 3 obiektywy (uniwersał Sigma 17-70mm, stałka Minolta 50mm, tele Minolta 70-210 tzw "flinta") + karta. Do tego bardzo fajny plecak Lowepro Flipside 300. Za całość chcemy 2500zł z wysyłką. Stan całości idealny, robione bardzo mało zdjęć (myślę, że przebieg ok 3000 fotek) z racji gabarytów (nigdy nam się nie chciało nosić całości). Mamy pancernego kompakta i do tego kompaktowego uniwersała z duzym zoomem, stąd Sony leży nieużywany od długiego czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Mam wrażenie, że chcesz dop***iec koledze...Ale sam wiesz oczywiście od czego zależy rozmycie i jak z tym pracować?! Może się pochwalisz...?http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htmhttp://dofsimulator.net/pl/http://www.thephotoargus.com/inspiration/40-beautiful-examples-of-bokeh-photography/itd, itp.Spokojnie, bez nerwów... Ja wiem bardzo dobrze na czym to polega i zastanawiam się, czy udało się koledze zrobić z tego aparatu takie zdjęcia na jakich mu zależało (podejrzewam, że miał na myśli zdjęcia portretowe). Trochę za późno trafiłem na ten temat i nie zdążyłem nic podpowiedzieć. Gdy ja szukałem aparatu, to dowiedziałem się że do takich zdjęć najlepszy jest "jasny" obiektyw stałoogniskowy, o ogniskowej min. 50mm, żeby nie było przerysowań. Mam tutaj na myśli wersję budżetową. Możnaby tutaj jeszcze wspomnieć o body, wiadomo pełna klatka najlepsza, ale na początku używałem Canona 300d i canona 85mm/1,8. Teraz ten zestaw (używany) można kupić poniżej 1500zł i powiem Ci, że zdjęcia d... urywają. Oczywiście w porównaniu ze wszystkimi aparatami lustrzankowymi z obiektywami typu zoom w promocjach w marketach do ceny 4000zł. Taka jest moja opinia jeśli chodzi o zdjęcia portretowe. Czepiłem się tego, gdyż kolega dwa razy podkreślił, że na tego typu zdjęciach mu zależy i nie chciałby kupować aparatu, którego nie będzie mógł wykorzystać na wyższym poziomie. Tak więc zastanawiam się, czy udało się to z tego aparatu... A pytam się również dlatego, ponieważ było to jedno z głównych kryteriów przy zakupie i ewentualne info może komuś innemu pomoże w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 No, to jeszcze takie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Opcja fotografowania z wyświetlacza za dotknięciem palca jest mega zaj...a. wystarczy dotknąć na wyświetlaczu interesujący nas obiekt i.... Nawet nie trzeba zmieniać ustawień ani nic kręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu, spełnił wszystkie moje oczekiwania a jak się nim pobawię to na pewno je przerośnie .Nagle poczułem artystyczne powołanie Gdyby jakiś amator, taki jak ja , chciał kupić sprzęcik to polecam tego Olympusa na 200%, wart każdej zetki.A tu foto na łapce z obiektywem 40-150 i lampą z zestawu. I nie pominę że dzięki koledze zenonbiusz, udało mi się uzyskać efekty o które mi chodziło. Dzięki mu serdeczne za podpowiedź jak i pozostałym userom w temacie.sorki za post pod postem Edytowane 28 Marca 2015 przez LFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) No i o to chodziło. Najważniejsze żeby klient był zadowolony Edytowane 28 Marca 2015 przez Henri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markoo Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Heh, z rana czytając ten temat się nieźle uśmiechnąłem Po przeczytaniu nagłówka pomyślałem sobie właśnie o PL5, z racji tego obiektywu 40-150 i małego gabarytu aparatu. Przewijając temat natknąłem się na post o zakupie PL5 w ME, a jak zobaczyłem lokalizację - to stwierdziłem że świat jest mały P.S. (LFF) Akumulator był wsadzony do aparatu, bo się nim parę dni temu bawiłem sam pod kątem wyjazdów na ryby i bardzo gorąco go polecałem w przeciągu ostatnich paru dni ) Pozdrawiam zadowolonego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 tia aku było włożone, więc pewnie się akurat tym bawiłeś. Wszystko ok.Jednej rzeczy nie mogę rozkminic, tzn. pierścienia ostrości na obiektywie. kręci się to coś w koło ale nic się nie dzieje, o co w tym chodzi ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Pewnie musisz przełączyć na manual i wtedy nie masz napędu obiektywu przez silnik tylko ostrzysz ręcznie , oczywiście jeśli to ma taką opcję . Ogólnie będziesz Pan ze sprzętu zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Dzięki alex62 wystarczyło przełączyć AF na manual i działa. Teraz wszystko w moich rękach. Nie chcę się powtarzać ale jestem coraz bardziej zadowolony z tego foto. Multum możliwości jak na taki sprzęt i za takie sianko. Teraz tylko na rybki i oby było co focić a jak nie to zawsze można jakieś widoczki czy cokolwiek popstrykać. Za jakiś czas pewnie dokupię do niego jakiś statyw, może jakieś filtry, a na pewno druga baterię i w pierwszej kolejność jakąś torbę. Kartę wziąłem 32GB, mieści grubo ponad 3k zdjęć w największym formacie i ponad 3h filmu FullHD więc na razie pozostaje mi się wczuwać w temat i rozwijać A zaczyna mi się to podobać, zupełnie inny świat na fotkach z tego pstryka jest Edytowane 29 Marca 2015 przez LFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 ...mała rada...lepiej mieć 2razy 16GB, albo 4 razy 8GB..w razie uszkodzenia karty tracisz miej plików ( chyba, że kręcisz filmy)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 tak, na filmach też się będę wyżywał ale nie przyszło mi do głowy to co radzisz, a ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markoo Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Tak jak Alex napisał, po przełączeniu na manual focus pierścień powinien zmieniać ostrość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalwedkarz Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jeżeli chcesz robić zdjęcia z mega wyraźnym przodem i rozmytym tyłem musisz zadbać o dobre - "niskie" światło, czyli np. 1.8 Co do samego body, mogę polecić Ci Canona 500D (lub 550d jak budżet pozwoli) + do tego szkiełko np. canon 50mm 1.8 (używane na allegro 200 - 300zł), jak chcesz krajobrazy trzaskać to do tego np. sigma 17-70 (używka ok. 500 - 600zł) bo ma szerszy kąt niż standardowe 18, a światła też nie ma najgorszego. Jeden, uniwersalny obiektyw, który miałby dobre światło i uniwersalną ogniskową a do tego zachowa przyzwoitą jakość zdjęć będzie niestety kosztował już niezłe pieniążki Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ..akurat do krajobrazów nie jest potrzebny mega jasny obiektyw, tylko ostry od brzegu do brzegu. Przeważnie przymykasz go i tak do f/9-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ..akurat do krajobrazów nie jest potrzebny mega jasny obiektyw, tylko ostry od brzegu do brzegu. Przeważnie przymykasz go i tak do f/9-11.Prawda, chociaż z tymi ostrymi brzegami to nawet po przymknięciu sporym przymknięciu nie jest łatwo, szczególnie w wersji budżetowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ...dlatego nie pchałbym się w w/w sigmę...z UWA pod DX do landshaftów lepsza jest np. Tokina 12-24/4, Sigma 10-20/4-5.6, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Witam. Ja też szukam aparatu dla siebie myślałem o sony a5000 ale kiedy znalazłem ten wątek to się zacząłem zastanawiać czy nie kupić tego Olympusa. Krótko który będzie lepszy i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Nie dawno również się zastanawiałem. Rozwiązaniem ma być Sony RX100. To był chyba dobry strzał w kompromis, między wielkością sprzętu i jakością fotek. Jeszcze za wiele powiedzieć nie mogę ale po kilkunastu pstrykach, jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi