Skocz do zawartości
  • 0

regulacja gaznika i male dodatkowe pytanko.

gooral

Pytanie

witam.

1:

Jak wyglada sprawa dodania takiego startera (konkretnie do merkurego 15hp 2012r).

na ebayu mozna znalezc rozruszniki niedrogo (+-60$ + wysylka) Co jeszcze trzeba kupic? jakies przekazniki/wlaczniki?

Z praktyki jest sens uzywac malego aku zelowego? czy od razu trzeba aku 110Ah?

2:

Honda df15 2006r. zaczela sie dusic na wolnych obrotach, ciezko ja odpalic (czasami nawet na ssaniu i z manetka na 1/2 dalej nie odpala). wymienilem juz filtr paliwa, swiece, wszystkie oleje, zmienilem paliwo w baku. byllo lepiej przez chwile i zas to samo. Podejrewam "cos z gaznikiem" ktos ma jakies porady/link informujacy o przedmiocie? ;)

Edytowane przez gooral

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

1, przekaźnik rozrusznika obowiązkowo - takie od skuterów powinny się dobrze sprawdzić. Z tego co pamiętam  to nic innego poza rozrusznikiem nie jest potrzebne (zerknij jeszcze na boats.net - tam są fiszki, więc się zorientujesz).

2. Jeśli masz filtr powietrze to go usuń do testu. Może być też paproch w dyszy wolnych, albo paproch pod zaworkiem iglicowym. Trzeba przedmuchać sprężonym powietrzem (od odwrotnej strony niż idzie paliwo).

• 0

Witam zmienilem temat bo pasuje rozwinac watek gaznika.

Wiec tak rozebralem gaznik (odkrecilem od wlotu powietrza i od silnika, odkrecilem wszelkie rurki i kabelek od ssania oraz manetki, odkrecilem tez komore plywakowa).

W srodku gaznik wyglada czysto i blyszczaco.

co zrobilem:

w komorze z plywakiem byl taki trzpien z 2 srubami (1 na czubku druga z boku trzpienia - w srodku trzpienia jest jakas rureczka z kilkoma otworkami) - odkrecilem te sruby znaczac wczesniej na trzpieniu ich polozenie.

wyjalem plywak etc.

we wszystkie mozliwe otwory psikalem srodkiem do czyszczenia gaznikow (w miedzy czasie ruszalem trzpieniem od przepustnicy i ssania tak by kazdy otwor przedmuchac w kazdym polozeniu w/w.

od srodka komory plywakowej bylo kilka jakis rurek etc - do nich tez napsikalem.

W srodku trzpienia tego z komory plywakowej byl jakis walec z otworami - tez je przeplukalem.

Nie sciagalem uszczelek (tych zielonych bo wygladaly jak "przyklejone" do gaznika) i one wygladaja lekko napuchniete, ale w miare jak schna wygladaja coraz "normalniej". Uszczelka komory plywakowej (taki ala oring o fikusnym ksztalcie) byl caly pokryty jakimis farfoclami wygladajacymi jak silikon nie wiem po co - wyczyscilem i oring i jego loze.

Czekam jak wszystko przeschnie i jutro skladam do kupy (uzywam starych uszczelek bo nie sparciale i wygladaja ok a do tego dealer hondy ich nie ma na stanie).

Pytania:

1 czy cos jeszcze moglem zrobic?

2 gdzie sa jakiekolwiek regulacje? (na zewnatrz znalazlem linke od ssania i przepustnicy, ktora w max pozycji rusza kolejna dzwigienka po drugiej stronie gaznika wciskajac tym samym jakis zaworek w komorze plywakowej) w srodku tylko 2 sruby zauwazylem, ale obie byly wkrecone na chama, ze ledwo je odkrecilem - nie wierze ze tam bylo cokolwiek do regulowania...

Z calosci nakrecilem filmik, ale nie wrzucam go na yt bo nie wiem czy jest po co.

• 0

A odnośnie rozrusznika do Merkurego to najpierw sprawdź czy jest zębatka na kole zamachowym ...bo jak nie ma to będzie większy problem........i bez problemu odpalałemprzez 2 lata  20 koni tohatsu  (to samo co mercury) na małej żelówce 17Ah i było OK

• 0

dzieki panowie. gaznik juz zlozony (instrukcji ni eczytalem wlasnie sie zabieram) silnik wydaje sie palic od kopa tylko cos glosno chodzi....

no nic ide czytac instrukcje.

hmm shocking ;)

1 nigdzie nei pisze jak zlozyc te dysze powyzej plywaka (polozenie otworow nie ma znaczenia?)

2 w sumie nie widze by tam byla jakakolwiek regulacja..

Edytowane przez gooral

• 0

Regulacja mieszanki na gażniku - odpal i dokręcaj śrubę regulacyjną aż zacznie przygasać potem licz obroty śruby regulacyjnej i ją odkręcaj do momentu aż zacznie przygasać , następnie ustaw po środku i powinno być ok to jest położenie powiedzmy wyjściowe mieszanki które powinno być ok , potem na wodę i pod obciążeniem sprawdź czy wszystko jest dobrze jeśli nie to delikatnie podregulować i tyle....

Nie znam dokładnie tego modelu ale jedna śruba to regulacja obrotów a druga to mieszanka...

Pozdrawiam

Edytowane przez womaly23

• 0

srubka numer 7 to jest regulacja jalowych po mojemu - nnapina linke od przepustnicy.

Srubki nr 4 nie widze na rzadnej fotce ani sobie nie przypominam powinna byc widoczna tutaj:

20150323_200646.jpg

jest tylko na w prawym dolnym (jak gaznik w silniku to lewym gornym ;) rogu, ale ta srubka jest "jednorazowa" gdzies pisalo, ze ona peka przy wykrecaniu i trzeba kupic nowa i nie wiem po co ona jest.

edyta:

ta ostatnia srubka jest jakby "scietym walcem" rzaden klucz na nia nie spasuje.

Edytowane przez gooral

• 0

ps w poscie #11 na najwyzszym zdjeciu po srodku jest jakas "igliczka" na nie jest "tulejka z dyszami" (na fotce jej nie ma) i nie wiem czy na znaczenie polozenie tych wszystkich otworow : - na waskiej "igliczce" - na "tulejce z dyszami" i takiej wkrecanej z boku (na fotce na godzinie 1szej) srubce z dziurka (dysza). bo niegdzie slowa nie ma. wsadzilem z boku maly srubokrecik i skrecilem wszystko tak, ze jest 1 przelotowa dziura przechodzaca przez wszystkie elementy.

• 0

nie to ja popierdzielilem. nie doczytalem do konca. sruba sie lamie tylko w modelu na kanade "removal of the limiter cup requires breaking of pilot screw" i jeszcze stalo by nie wyrecac tej sruby chyba, ze do czyszczenia wiec nei wpadlem na to, ze to jakakolwiek regulacja.

w moim modelu trzeba kupic specjalne narzedzie. dokrecic srube do konca i odkrecic 2 i cwierc obrotu. Nie doczytalem, ze sa 3 rozne wersje gaznika.

http://boatinfo.no/lib/honda/manuals/bf15d20d.html#/114

edyta:

korzystajac z tego rysunku ja pytalem o : wzajemne polozenie "main noozle, "jet nozzle" i "main jet" wzgledem siebie

(prawy doly rog)

Edytowane przez gooral

• 0

Regulacja mieszanki na gażniku - odpal i dokręcaj śrubę regulacyjną aż zacznie przygasać potem licz obroty śruby regulacyjnej i ją odkręcaj do momentu aż zacznie przygasać , następnie ustaw po środku i powinno być ok to jest położenie powiedzmy wyjściowe mieszanki które powinno być ok , potem na wodę i pod obciążeniem sprawdź czy wszystko jest dobrze jeśli nie to delikatnie podregulować i tyle....

Nie znam dokładnie tego modelu ale jedna śruba to regulacja obrotów a druga to mieszanka...

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

każdy zwykły gaźnik regulujemy przy pomocy dwóch śrub - śruby otwarcia przepustnicy i śruby regulacji mieszanki biegu jałowego (śruba po wykręceniu wygląda jak igła - w zależności od budowy gaźnika w celu ustalenia prawidłowego składu mieszanki regulujemy nią dopływ benzyny lub powietrza). Co do samego procesu regulacji - w internecie jest mnóstwo takich instrukcji. Z urządzeń wskazane jest posiadać obrotomierz - elektroniczny można kupić na aukcjach za niewielkie pieniądze (z dodatkowych funkcji można wykorzystać w nim licznik motogodzin). Producent silnika podaje jakie obroty biegu jałowego są wskazane dla danego modelu, gaźnik ustawiamy tak aby w zakresie tych "producenckich" obrotów silnik pracował równo, bez szarpnięć. Jeśli silnik pracuje głównie w trolu, to potrzebna jest drobna korekta regulacji.

• 0

Kolego coś nie mogę sie dopatrzeć tej regulacji mieszanki ale być musi , a nie jest ona przypadkiem " zaplombowana" czy coś w tym stylu , może jakiś serwisowy kapturek jest na niej właśnie jednorazowy - taka jakby plomba gwarancyjna czy coś takiego...

Edytowane przez womaly23

• 0

kluczyk do regulacji tej srubki w gazniku kosztuje..... 75 euro NETTO i jest tylko na specjalne zamowienie...

100 za kluczyk? to juz lepiej zniszczyc ta srube wykrecajac ja na sile i robiac w niej naciecie na plaski srubokret dremelem. Nawet jak cos spierdziele to moge sobie zamowic srube z modelu "bodensee", ktora ma naciecie i pewnie 100 euro kosztowac nei bedzie .. ;)

Ps dzieki wszystkim udzielajacym sie w watku ilnik chodzi rowno i pali od pierwszego szarpniecia. cos mi sie wydaje, ze wczoraj mi kosmicznie paliwa wciagnal (caly bak 12l niemal w 7 h), ale trolowalem kilka h i pewnie z h szlem na caly gaz.

Edytowane przez gooral