Jędrek Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Witam,Mam zamiar wymienić omotki w mojej starej odległościówce, przy okazji zmieniłbym przelotki, czy granicach naszej ojczyzny gdzieś to kupię?--Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Z Takimi przelotkami może być problem.Popytaj u rod-majstrów.Ja w swoich dwóch odległośćiówkach wstawiłem Fuji Alconite na wysokich stopkach.Jak dobrze pamietam to małe rozmiary przelotek (6,7,8)są w trzech wersjach ramek.Niskie(L),wyższe(Y)i jeszcze wyższe.Nie pamietam symboli tych przelotek.Z tymi najwyższymi pewnie bedzie problem,bo chyba nikt w Polsce nie zbroi wedek na tych przelotkach.Cały czas piszę o przelotkach jednostopkowych,bo z dwustopkowymi może być jeszcze trudniej.Jak nie znajdziesz takich odpowiednich,to napisz na priv,może jakoś da się takie zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/products.php?assortm ent=128&producer=308&kind=1476Tylko nie wiem jak z ich jakościa...Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Pisz na priva. Mam Hadloye Fuji matchowe. Z trzy komplety by uzbierał. Ale licz sie z tym że wyjdą więcej niż na spinning - w końcu idzie ich kilkanaście. Ze szczytowa moze być problem, tzn. mam jednego hardloya w ramce Gun Smoke - pierwszy raz widziałem taki mariaż, choć mam też w swoim posiadaniu SICi Fuji w ramce black. Pozdrówka kesur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Tak jak pisali przedmówcy przelotki od odległościówki najlepiej odkupić od kogoś, kto ma znisczczony kij. natomiast do odległościówki to proponuję n.p. w przedstawicielstwie Fuji na Polskę czyli w f. FC w Warszawie u pana Irka Matuszewskiego pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 O przelotkach do odległościówki u Pana Irka Matuszewskiego można zapomnieć, chyba że chcesz zamówic 100 kompletów .Swego czasu szukałem; masz kilka możliwości: - zamawiasz w Anglii -złotówka mocna i nie płacisz VATu jak przy ściąganiu z USA, tylko kwestia kosztów wysyłki, - ściągasz z Włoch - podobnie jak z Anglii, - albo szukasz po rodzimych rodbuilderach - moze być problem (najszybciej znajdziesz u Zbyszka Kawalca), - oczywiście można też poszukać jakiegoś kompletu zdejmowanego z przerabianego kijka lub zniszczonego kijka (w Daiwach i niektórych starszych włoskich matchach orginalne FUJI, w Schimano Fuji nie uświadczysz, no chyba że w starej ULTEGRZE - Fuji SICi). Jak wspomniałem mam jakieś trzy nowe komplety Fuji Hardloy - duże możliwości konfiguracji. Mogę też mieć Fuji ściągniete z orginalnego, mało używanego, kijka Daiwy(stosunkowo tanio odsprzedam). Ale jeśli jesteś poważnie zainteresowany to pisz na priva. pozdrówka kesur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 mam do odsprzedania recznie budowana odleglosciowke, na blanku harriso, 4.20 m, na SIC-ach ...przypadkiem moze wyjsc taniej jak nowe przelotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 witamChciałbym szybko skończyć wędkę (i nie mam za bardzo czasu czekać na przesyłke z US) ale zabrakło mi tip-a. Mam do Was prośbę/pytanie. Czy wiecie gdzie bez problemu kupie (najchętniej online - (mieszkam w Olsztynie - taka fajna duża wieś na Warmii ) przelotkę z wkładką SIC rozmiaru 5.5 Fuji lub Pacific Bay.Patrzyłem po pracowniach (w necie) ale ceny mnie trochę przerażają - Fuji 35zł ,Pacific 15zł - w Cabelasie Pacific kosztuje 3$ - myślałem, że $ spadł i kosztuje 2,3zł a nie 5$. Wiem, wiem cła, podatki, transport - ale to i tak śmieszne. Poza tym jakieś dziwne rozmiary pojawiły się na niektórych naszych stronach których w ogóle nie kumam. Poza tym na większości stron zbrojarzy nie ma sklepu a i właściciele jakoś niechętnie podchodzą do sprzedawania pojedyńczych komponentów. Może ktoś z kolegów ma na zbyciu taką przelotkę i mógłby mi sprzedać. Prosze podać numer tel., zadzwonię. A może ktoś zna adres sklepu online w UK z którego mógłbym ściągniąć tipa, szukałem ale na razie nic ciekawego nie znalazłem (albo te dziwne rozmiary...). Z góry dziękuję. pozdrawiamkwiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 witaj, jeszcze kilka dni temu mieliśmy na stanie Fuji FST 5,5 -ostatnią zamontowałem do wędki, teraz czekam na nową dostawę. Zostały mi Alconite 5,5 i tytanowe Sic 5,5. Ogólnie nie jest to wielkość spotykana na naszym rynku za często, stąd kłopot z jej kupnem. Zwykły Sic FST kosztuje ok 25 zł, alconite 15zł - nie wiem skąd były Twoje ceny...jeśli mimo to są za wysokie zawsze możesz sprowadzić 1 przelotkę szczytową zza oceanu lub UK Co masz na myśli mówiąc o dziwnych rozmiarach? Ważne jest żebyś wiedział jaką średnicę ma mieć rurka która wchodzi na szczytówkę wędki- żadnego więcej rozmiaru nie potrzebujesz, u nas podawany jest w mm, w innych krajach może być to w 1/64 cala. A sklep z komponentami ruszy u nas za ok miesiąc- więc niedługo bedziesz mógł kupować u nas nawet pojedynczy zaczep do przynęt za 3 zł- o ile będzie ci się to kalkulowało z przesyłką..... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam po dłuższej przerwie!!! <_< Jak w temacie poszukuję przelotek Fuji typ HVL z pierścieniem hardloy, alconite lub alu oxide - mogą też być innych firm ale podobnego typu (surfcastingowe).Szczególnie interesują mnie duże numeracje - 40 i 50.Skąd pomysł?! Otóż pasję wędkarską dzielę pomiędzy ul spinningi i karpiarstwo (skrajności, prawda?)Mam kilka karpiówek - średnia półka - na przyzwoitych blankach ale potwornie uzbrojonych.I tak sobie myślę, że jakby je uzbroić po nowemu i z zastosowaniem ww przelotek to byłyby całkiem fajne kijki.Jeżeli coś wiecie, to proszę o info.Najłatwiej chyba zdobyć w zachodnich sklepach internetowych, ale nie wiem jaka jest dokładnie procedura i jakie są koszty.Ale sie wypisałem, ufffPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Tu znalazłem rozmiar #40 http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Hardloy/BHVLG-Spin-C ast-Surf-Guides Tu również http://www.anglersworkshop.com/Items.aspx?catid=1937 Te karpiówki to gruntówki jak rozumiem a nie kije do metody odległościowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 W sklepach widze, ze akurat brak ale wystepuje rowniez numeracja 50. To juz prawdziwy potwor...srednica jak denko od słoika... Warto dodac, ze to chyba jedyna propozycja, jesli chodzi o duze srednice i duza wytrzymalosc. Bylem zmuszony, z braku wielkosci powyzej 20 uzupelnic tymi przelotkami set do blanku morskiego... Rzeczywiscie bardzo trudno dostac te przelotki i sa drogie w swoich klasach. U nas rodbuilderzy uzywaja do wielkosci 30 najczesciej... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Oczywiscie zastosowalem w tym wedzisku przelotki SV a nie HV i to one wystepuja w wielkosci 50.Beda latwiej dostepne...rownowazne do HV wielkosci beda z pewnoscia nizsze ale moze warto rozwazyc takie uzbrojenie. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 GumoJa też juz przeszukałem chyba pół netu no i widzę, że HV występuje do rozmiaru 40 natomiast SV do rozmiaru 50.Właśnie rozważam zbrojenie oboma typami przelotek - kiji do przezbrojenia będzie 2 albo i więcej.Będę mógł w ten sposób przetestować, które przelotki lepiej sprawdzają się do takiego łowienia.Zacząłem się zastanawiać nad jeszcze innym rozwiązaniem. Znalazłem przelotki morskie składane w rozmiarach 40 i 50.To byłoby też ciekawe rozwiązanie. Wysokość takich przelotek można porównać do typu HV, ale ten rozmiar 50, to już czysta poezja.Idąc tym tropem rozpędziłem się i zacząłem się zastanawiać nad wykorzystaniem blanku morskiego w długości 13 lub 14 ft do konstrukcji wędki karpiowej. Parametry takich blanków pasowałyby do nowego przeznaczenia tylko ciężko znaleźć blank o stosunkowo niskiej masie rzutowej - poniżej 200g.Ale jakby się udało dostać taki blank to byłaby armata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Jak chcesz armate to wez tri flexa 2,6 50LB Lamiglasa. Jest do 10oz ale to nie jest pała. Na karpie powyzej 10kg...i wiele innych byle duzych... Jezeli priorytetem maja byc dlugie rzuty to mozesz zaczac od przelotki 50 SV, zeby nie gasilo, zwlaszzca przy duzym kolowrocie.Ja wzialem od 40 bo bardziej chodzilo mi o wykorzystanie mocy a nie o rzuty (juz i tak mam stawy nadwyrezone <_< ) Moge tez sprzedac swoj niedoszly pomysl o takie cos. Zrezygnowalem bo calosci nie chcialem zbroic w tego typu przelotki a polaczenie kilku tego typu przelotek z tymi co posiadalem wygladaloby kiepsko.Do twoich zastosowan powinny spokojnie wystarczyc, wygladaja na mocne. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam, zadzwoń do firmy RODMAS, do Łukasza Masiaka ma takie czterdziestki hardloy-a, wiem bo sam u Lukasza kupowałem do dorszowego kija.Tel.608450850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zdaje się, że nawet Sic-i też ma w rozmiarze 40, ale sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 @Darc - chcesz karpiówki poniżej 200gr?????? proszę http://www.talon-graphite.com/Blank%20section/Carp%20Blank%2 0sub%20folders/Carpblanks.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Mam pytanie do znawców tematu ( karpiarzy i rodbuilderów ) czy aby przypadkiem z blanku karpiowego nie wyszedł by mocny ale przedewszystkim dalekosiężny casting - np taki do łowienia z brzegu morskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Tomek- do łowienia w morzu to może i owszem ,ale czym?? bo chyba nie trociową wahadłówką 25 gramową... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Wiesz Daniel patrząc na wędki które stosuje się na śródlądziu do łowienia troci, czy łososi to one też w przeważającej większości są potężne a ludziska stosują do nich 9-cio gramowe woblery i dają sobie radę. Z tego co mi wiadomo ( jak się mylę to proszę wyprowadźcie mnie z błędu) to jeżeli wędzisko karpiowe ma napisaną krzywą ugięcia ( tak to sie chyba nazywa ) np 2 oz to to jest odpowiednik ciężaru wyrzutu. No to te dwa oz-y to raptem 60 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ale krzywa ugięcia jest chyba w lbs a nie oz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 WitojcieZ tą krzywą w lb i masą wyrzutu w oz to jest tak, że kiedyś krzywej np. 2 lb odpowiadał c.w. 2 oz.W miarę postępu materiałowego i technologicznego ten c.w. wzrósł w dobrych kijach karpiowych do 2,5oz, a nawet 2,75oz czyli cóś koło 80gr.Jeśli chodzi o alternatywne wykorzystanie takiego blanku to jak najbardziej nadawałby się na kij trociowy i to wcale nie do jakichś sztrasznie wielkich przynęt.Np. w rzece trociowej można byłoby pociągnąć na tym kiju 15cm wobler głęboko nurkujący - z większym byłby raczej problem.Kije te mają zwykle dość elastyczną szczytówkę - chyba,że wykorzystasz wybitnie szczytowy blank/kij.Pozdrawiamdarc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Naście lat temu jedną z moich pierwszych wędek trociowych była właśnie przerobiona karpiówka o dł 11' czyli 330 cm. Kij był przywieziony przez kogoś z Azji, nie było na nim żadnych opisów czy nazwy producenta. Jednak miał typowo spinningową , szczytową akcję,tylko klasyczną karpiową dwudzielną rękojeść zmieniłem na normalną. Służył mi do tego celu przez ładnych parę lat, skończył przytrzaśnięty drzwiami od samochodu. Jednak obecnie nie zrobiłbym sobie raczej spina na takim blanku Nie znam się na konstrukcji i właściwościach blanków do karpiówek- nigdy nie łowiłem tych ryb ani nie buduję wędek do tego celu, jednak czasem trafiają do mnie takowe wędki do napraw czy przezbrojenia. Niestety nie wyobrażam sobie za bardzo zrobienia z takiego kija spinningu, właściwości rzutowe to jedno, a prowadzenie przynęty ,zacięcie etc to drugie. Może i dałoby się tym daleko machnąć przynętą np 30 czy 50 gramową, ale co potem...Chyba że ktoś chce tym łowić w wersji spinningowo-gruntowej, z podpórkami, rod-podem czy innym stojakiem Albo ma siłę kowala i kondycję lekkoatlety Dla mnie to temat jak omawiane kiedyś robienie spina z odległościówki w czasach dużego wyboru specjalistycznych blanków spinningowych : można, tylko po co... Chyba że z czystej przekory i eksperymentowania wg zasady: udowodnię wszystkim malkontentom że się da i można tak łowić Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Tylko sobie tak gdybałem, właśnie kończę zbroić do tego celu ST 866 myślę, że się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi