popper Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Pytanie związane jest z tym, że ostatnio mój dyżurny Panasonic TZ-30 zastrajkował.Z początku uznałem to za wadę/uszkodzenie matrycy, ponieważ pokazywało się mniej lub bardziej wyraźnie, w zależności od ustawienia zooma. Plama widoczna była również na filmikach.Później przebłysk A może to brud na obiektywie, od wewnątrz?Skoro mam aparacik spisać na straty, to i tak gorzej nie będzie. Ustawiłem zoom na maxa, w celu wysunięcia tubusów obiektywu a obiektyw w odkurzacz i........ Pełne ssanie.Wierzcie lub nie. Pomogło Edytowane 23 Marca 2015 przez popper 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes77 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Wierzymy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja ostatnio Helios 3 razy rozbieralem i czyścielem. Nie mogłem znaleźć przyczyny śmieci na foto.... śmieci były na matrycy... co najlepsze na innych obiektywach niewidoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 ..bo to zalezne od użytej przyłony..na dużej dziurze i małej GO mało widoczne, po przymknięciu do f/11-22 widać wszystko jak na dłoni...Przy lusterkowcach zabieg z odkurzaczem zwykle kończy się wizytą w serwisie...do tego służą gruszki... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Waldku ale zabawy z odkurzaczem. Ściereczka od okularów i po bólu.Też mam takiego zonka po wczasach na Krecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Waldku ale zabawy z odkurzaczem. Ściereczka od okularów i po bólu.Też mam takiego zonka po wczasach na Krecie .Od wewnątrz tą ściereczką? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Od wewnątrz tą ściereczką?Miałeś wewnątrz?To inna sprawa, u mnie na obiektywie zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Jak na zewnątrz to jaki problem... Ślina i koszula wytrzeć i ma być... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 ...Tomek, po filtrze UV czy Lens Protect jeszcze ujdzie..po soczewce nie polecam...jedno ziarenko i rysy gotowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Waldku, ubawiłeś mnie tym odkurzaczem Najważniejsze że pomogło a fotopstryk dalej działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Czyli ssanie nie... a dmuchanie? Chodzi mi oczywiście o to powietrze pod ciśnieniem w puszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 no zjadł paproszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Czyli ssanie nie... a dmuchanie? Chodzi mi oczywiście o to powietrze pod ciśnieniem w puszkach.sprężone powietrze w puszkach też nie najlepsze... po opuszczeniu dyszy gwałtownie rozpręża się obniżając swoją temperaturę, aż do wystąpienia szronu na "dmuchanych" powierzchniach, to nie jest dobre dla elektroniki, a na pewno optyki...jeżeli stosować to bardzo delikatnie i z większej odległościinna sprawa, że dmucha dość mocno i można wydmuchać coś więcej niż tylko pyłki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Właśnie. Kupiłem kiedyś celem "przedmuchania" laptopa, wentylatora konkretnie, bo charczał i dokładnie ten efekt szronu zauważyłem. Szczęście dmuchałem w trybie off line. Tylko cholerka stoi to to w marketach zwykle przy komputerach, a i na opakowaniu jest, ze można tym "dmuchać" np. wentylatory komputerowe. Co do siły dmuchania pełna zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Czyli ssanie nie... a dmuchanie? Chodzi mi oczywiście o to powietrze pod ciśnieniem w puszkach. Dokładnie tak.Tubusy wysuwanego obiektywy mają pewne, minimalne luzy. Zapewne tą drogą paproch dostał się do wnętrza.Tą samą drogą więc do usunąłem lub, w najgorszym przypadku, przesunąłem w miejsce, gdzie mniej a właściwie wcale nie przeszkadza.Technicznie wyglądało to +/- tak.Po wysunięciu obiektyw składa się z 3 takich segmentów. W rurę odkurzacza weszły dwa segmenty, trzeci miał średnicę zbyt dużą. Odłączyłem na wszelki wypadek baterię i tak, wysunięty obiektyw "zaaplikowałem do rury ssącej. Przycisk uruchomienia odkurzacza i kilkusekundowe ssanie na pełnym podciśnieniu.Trochę się obawiałem, czy nie wyssie za dużo ale okazuje się, że to był dobry pomysł. Upss.Nie doczytałem, że u puszki (lustra) chodzi Edytowane 23 Marca 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Czyli ssanie nie... a dmuchanie? Chodzi mi oczywiście o to powietrze pod ciśnieniem w puszkach. ...nigdy w życiu..szczególnie na matrycę...bagnet w dół i specjalna,beztalkowa gruszka..w przypadku klejących zabrudzeń, zasysanie gruszką lub mycie izopropanolem w serwisie..Mowa oczywiście o komorze lustra i soczewkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Do naprawdę upierdliwych paprochów na matrycy polecam takie jednorazowe pałeczki z twardą białą gąbka na końcu w kształcie klina. Kosztuje to niecałą dychę a daje rewelacyjne efekty. Zamin to kupiłem to ile ja się następlowałem w PS jednego cholernego syfa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Większość luster ma funkcje czyszczenia matrycy- specyficzne drgania aparatu podczas wyłączania. Jak nie pomaga zdjąć obiektyw, ustawić dziurą w kierunku ziemi i grucha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ja kilka razy czyściłem lustrzanki odkurzaczem i nic się nie stało. Według mnie przy zachowaniu szczególnej ostrożności nic złego nie ma prawa się stać, siła ssania odkurzacza odpowiednio wyregulowana, cienka rurka i można jechać z tym :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jeśli gruszka nie pomaga trzeba umyć. Do mycia matrycy używam "Eclipse" . Matryca musi być zimna a więc nie zaraz po pracy. Wycinamy ze starej karty telefonicznej lub bankomatowej szpatułkę o szerokości równej szerokości matrycy, zakładamy na nią papierową chusteczkę jednorazówkę ale dobrej jakości by nie zostawiła żadnego pyłku, na to dajemy kropelkę preparatu i przeciągamy po matrycy do jednego końca do drugiego, jednym ruchem. Jeśli matryca jest mocno brudna dobrze zrobić jest to kilka razy. Zanim zaczniemy pracę trzeba naładować baterię by w trakcie pracy nie klapnęło lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walant Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Dobry patent z tym odkurzacze będę musiał sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi