Skocz do zawartości

Zawiodłem się na Rapali....

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

W oceanie łowię już dziesiąty sezon. Przez te wszystkie lata używałem wielu różnych przynęt. I bardzo drogich typu Minnow od Megabassa, ale też stosunkowo tanich od Strike Pro. Wszystkie przynęty nieźle obrywają w solance, ale staram się je zawsze po wędkowaniu przepłukać bieżącą wodą i osuszyć.

To, co dziś stało się z Rapalą MAx Rap 13 cm, najpierw wprawiło mnie w osłupienie, a potem naprawdę konkretnie mnie zezłościło. Na miejscówce konkretnie nap...wiatrem, waliły wielkie fale, ale Bassy nieźle zagryazały. Złowiłem już kilka, ale cały czas kombinowałem i zmieniałem przynęty. I wtedy na agrafkę trafiła Rapala MaxRap 13 cm...Pierwszy Bass dość szybko wyjechał z wody. Drugi był większy i bardziej waleczny. I gdy był już prawie na brzegu coś puściło...Najpierw myślałem, że pękła kotwica (morski Owner), potem, że kółko łącznikowe. Ale tego się nie spodziewałem...Strzeliło oczko do mocowania kotwiczki...Ocean załatwił drut w morskiej Rapali MaxRap...A Bass odpłynął z Ownerem Nr 6 w pysku...

post-45603-0-89338000-1427141165_thumb.jpg

post-45603-0-62672900-1427141168_thumb.jpg

post-45603-0-85357400-1427141260_thumb.jpg

• Like 1

Niestety... O Rapali ostatnio słyszy się coraz mniej ciepłych słów... W Countdown'ach (tych z ostatnich wypustów) pękają korpusy pod naprężeniem stelaża/drutu... Być może trafił się wyjątkowo 'felerny" drut (odcinek drutu) w tym modelu Max Rap'a, ale może też wcześniej uderzył w coś twardego (np. w skałę) osłabiając oczko, które jest umiejscowione w punkcie najbardziej narażonym... Tak, czy siak, ja również wybieram ostatnio raczej japońskie woblerki...

Ja póki co tylko raz miałem kontakt z rybą która zabrała mi kotwicę z woblera.Gamakatsu # 4 została w pysku sumka :o.Ganiałem wtedy za kolcami i kurcze puściło kółeczko łącznikowe a było naprawdę pancerne....może jakaś wada lub słabszy produkt drut,albo dźwignia tak zadziałała.Te zerwane  są największe...... :rolleyes:

Nie bronie Rapal

zdarzało mi się ze 40tak wyrywal stelaż z ogona f11 tki po braniu na rozpedzonego

Podczas sumowania zawiodly wszystkie marki

rapala

salmo

bomber

yo zuri

i inne pewnie tez ale nie wymieniam. Nie ma znaczenia.

Problemem jest cena. Jak sie płaci 15 eur za przynętę. A ona sie rozpada. To po prostu jest to oszustwo.

Rozwiązanie? Brak.

Nie zrezygnowałem z woblerow. Nadal uzywam.

Rada ? Tak.

Jak w danym modelu raz mnie cos spotkalo. to nadal byl w arsenale.

Dwa kleksy...i wszystkie out.

• Like 2

Proponuję wahadła, nie było jeszcze takiej ryby która by - no właśnie... :D

Andrzej, niestety nie uzyskam wahadłem takiej pracy jak pływającym woblerem...Bardzo dużo brań następuje w momencie zaprzestania zwijania, czyli wtedy, gdy minnow zaczyna się wynurzać ;) Jeszcze nikt nie wymyślił chyba takiego wahadła :)

W sumowych Tail Dancer 11 to standard , plus wylatający ster  :angry: jednorazowy wobek po braniu sumka  :wacko:

Widzialem już kilka tail dancerow w takim stanie po ataku ryby, ostatnio mialem kilka wpadek z dt20 w których prostowałem kółka łącznikowe pp15lbs. na zaczepie. Niefartownie kółka przy sterze. Wszystkie wymieniłem. Produkcja estońska btw

Nie bronie Rapal

zdarzało mi się ze 40tak wyrywal stelaż z ogona f11 tki po braniu na rozpedzonego

Podczas sumowania zawiodly wszystkie marki

rapala

salmo

bomber

yo zuri

i inne pewnie tez ale nie wymieniam. Nie ma znaczenia.

Problemem jest cena. Jak sie płaci 15 eur za przynętę. A ona sie rozpada. To po prostu jest to oszustwo.

Rozwiązanie? Brak.

Nie zrezygnowałem z woblerow. Nadal uzywam.

Rada ? Tak.

Jak w danym modelu raz mnie cos spotkalo. to nadal byl w arsenale.

Dwa kleksy...i wszystkie out.

Daniel Jaxon i Dorado mnie jeszcze nie zawiódł  ;) 

attachicon.gifWP_20140703.jpg

Górny to robota pstrąga, dolnego załatwił szczupak. TTM-y to jedyne woblery Rapali z którymi miałem takie cyrki (nie łowię sumów). Mimo tych dwóch wypadków w żaden sposób nie deprecjonuję marki, ofiary muszą być.

Jeden taki zonk z TMM zdarzył mi się w podbieraku, drugi - niestety - w czasie holu. Są woblery dedykowane do łowienia "normalnych" ryb, są do łowienia pelagicznych. Niektóre z tych pierwszych nadają się na sumy i inne wielkie drapieżniki, większość zapewne nie. A jakoś nigdy nie widziałem uszkodzonego CDMAG-a, FMAG-a, czy X-Rapa Magnum. Prędzej dosłownie zjedzonego...

Możliwości są trzy: dać sobie spokój, lepiej dobierać sprzęt (miękkie, długie kije), zrobić upgrade woblera. Ja wybieram nr. 2 i 3, bo TTM to w pewnych warunkach cholernie łowny wobler. W ciągu ostatnich 2 lat widziałem nieomal tak dużo złowionych na niego sporych szczupaków jak na duże gumy, karasie, magnumy - razem wzięte. Są takie wody i takie okresy - to nie bajka - gdzie duże ryby najlepiej reagują na małe przynęty. Że nie było, że gloryfikuję Rapalę: mam takiego Jaxona Holo Reflex, czy Select, wyglądającego na podróbkę Yo-Zuri który był niewiarygodnie łowny. Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć. W zasadzie to miałem, bo w czasie ostatniego wyjazdu został na zaczepie. Harry ma jeszcze jednego, wkrótce cyknę fotkę i wrzucę w "kupię" - bo już ich nie robią skubańcy...

Że nie było, że gloryfikuję Rapalę: mam takiego Jaxona Holo Reflex, czy Select, wyglądającego na podróbkę Yo-Zuri który był niewiarygodnie łowny. Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć. W zasadzie to miałem, bo w czasie ostatniego wyjazdu został na zaczepie. Harry ma jeszcze jednego, wkrótce cyknę fotkę i wrzucę w "kupię" - bo już ich nie robią skubańcy...

I po tym co napisałeś myślisz, że znajdą się tacy co będą chcieli sprzedać :)?

I po tym co napisałeś myślisz, że znajdą się tacy co będą chcieli sprzedać :)?

Osobiste przekonania są pochodną naszych doświadczeń. W kupię-sprzedam regularnie pojawiają się Perche 8 i Hornety 5. Złowiłem na nie z Harrym kilkadziesiąt okoni 42+, w tym 3 sztuki 50+. Myślisz, że po tym co napisałem, Perche i Hornety znikną z działu "sprzedam"? :)

Baars w listopadzie na TTM-y 15 złowił dwa grube szczupaki. Czy po wrzutce Pumby czym prędzej się ich pozbędzie :) ?

• Like 1