Skocz do zawartości

Zawiodłem się na Rapali....

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek kolega przerabia Rapale tak aby uniknąć takich sytuacji. Trochę żenujące biorąc pod uwagę cenę tych woblerów ...

http://hlehleblog.pl/2014/10/01/woblery-rapala-sumow-lowic/

Pytanie, czy taki np. TTM-20 czy DT-16 był projektowany jako wobler do kijów 50lb i plecionek o zbliżonej mocy? :) Pewnie nie. Jego konstrukcja (plastikowy ster z zaczepem wklejony w balsę) niejako z założenia go wyklucza. Ale awaria na kiju 17lb i plecionce 1.2 to już wtopa. Miałem na kiju dużego pstrąga, myślę, że porównywalnego z tym z czerwca 2014...

Jakby mi się w okolicznościach "sumowych" rozpadł np. X-Rap Magnum 30, to faktycznie, byłbym zdziwiony.

• Like 1

Witam,

U mnie jakby odwrotnie niz u wiekszosci, coraz bardziej doceniam Rapale, kilka modeli pod moje skandynawskie lowienie jest wrecz idealne, Flat Rap, Team Esko nie maja swoich odpowiednikow na wielkiej, plytkiej i kamienistej rzece, jesli mialbym komukolwiek polecic wobler do trola za orringami to bez watpienia TTM, moze byc przerobiony cos ala z blogu @hlehle, na glebsze rzeki Scatter Rap Countdown,  zwykly Countdown czy Minnow Rap. 

Zalet jest kilka, FR i TE rzucaja sporo dalej niz cokolwiek z naszych rekodzielnikow jednoczesnie sa oferowane w kolorach niedostepnych u rzemieslnikow jak wrecz idealny Clown ( FR, TTM), czy Chaterouse Flank, chodza bardzo plytko jak sie wedke wysoko trzyma, maja prace, ktore owe skandynawskie ryby lubia.

Nie wiem jak jest z cenami ale wszystkie Countdowny, Flat Rapy, TTM, MR czy Countdowny kupuje na angielskim ebaju po okolo 4 funty czyli jeszcze chwile temu 20 zl. 

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Lowie na zylke to i jak na razie oprocz paru odstrzelonych na kamieniach sterow Flat Rapow nic sie zlego nie stalo a jednoczesnie owe bezsterowe FR cos mi sie wydaje, ze beda idealne na bolki, na plus ze plywajace i w razie potrzeby mozna sobie wypuscic daleko co jak dobrze pojdzie postaram sie sprawdzic w maju :)

Edytowane przez Bujo
  • Like 2

Witam,

U mnie jakby odwrotnie niz u wiekszosci, coraz bardziej doceniam Rapale, kilka modeli pod moje skandynawskie lowienie jest wrecz idealne, Flat Rap, Team Esko nie maja swoich odpowiednikow na wielkiej, plytkiej i kamienistej rzece, jesli mialbym komukolwiek polecic wobler do trola za orringami to bez watpienia TTM, moze byc przerobiony cos ala z blogu @hlehle, na glebsze rzeki Scatter Rap Countdown, zwykly Countdown czy Minnow Rap.

Zalet jest kilka, FR i TE rzucaja sporo dalej niz cokolwiek z naszych rekodzielnikow jednoczesnie sa oferowane w kolorach niedostepnych u rzemieslnikow jak wrecz idealny Clown ( FR, TTM), czy Chaterouse Flank, chodza bardzo plytko jak sie wedke wysoko trzyma, maja prace, ktore owe skandynawskie ryby lubia.

Nie wiem jak jest z cenami ale wszystkie Countdowny, Flat Rapy, TTM, MR czy Countdowny kupuje na angielskim ebaju po okolo 4 funty czyli jeszcze chwile temu 20 zl.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Lowie na zylke to i jak na razie oprocz paru odstrzelonych na kamieniach sterow Flat Rapow nic sie zlego nie stalo a jednoczesnie owe bezsterowe FR cos mi sie wydaje, ze beda idealne na bolki, na plus ze plywajace i w razie potrzeby mozna sobie wypuscic daleko co jak dobrze pojdzie postaram sie sprawdzic w maju :)

Mysle ze masz dziale od rapala za pisanie :)

• Like 2

U mnie jakby odwrotnie niz u wiekszosci, coraz bardziej doceniam Rapale, kilka modeli pod moje skandynawskie lowienie jest wrecz idealne, Flat Rap, Team Esko nie maja swoich odpowiednikow na wielkiej, plytkiej i kamienistej rzece, jesli mialbym komukolwiek polecic wobler do trola za orringami to bez watpienia TTM, moze byc przerobiony cos ala z blogu @hlehle,

Patrz pan, u mnie jest podobnie :) Wręcz wstyd łowić skandynawskie oringi na co innego niż Rapala podana z Morruma ;)

Potwierdzam, TTM jest znakomity, ale do poważnych świniaków polecam X-Rapa Magnum. Co ciekawe większy TTM-20 nie ustępuje skutecznością TTM-15, używam ich wymiennie, w zależności od głębokości prowadzenia, bo w przypadku takiego łowienia lubię ciągnąć przynętę daleko.

A TTM-y, TTS-ki, DT-ki kupuję tu, na j.pl, od rozczarowanych, za 25PLN, czasem i 20PLN za sztukę.

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1

A moze po prostu bassy jak sa lowione to po amerkansku - miekki kij cankbaitowy z dobra amortyzacja i zylka ? W PL same x fast i fast a zylka juz u nie licznych, a gdy chodzi o polow szczupaka to juz ewenement chyba. Ja tutaj bym szukal problemu.

• Like 4

To prawie jak połów na żywca !!!!!    ;)  :P  :lol:

A jak Ci się podoba ta "jednorazówka"? Złowił zapewne 100 szczupaków z górą, w tym kilkanaście, a może kilkadziesiąt sztuk 90+, 100+ łącznie. Jak widać ster i łeb ma w całości... Jak już powiedziałem, awarie TTM najczęściej zdarzają się w podbieraku, kiedy ster zaplątuje się o siatkę, lub ryba uderzy nim o burtę.

post-45861-0-74845200-1427265773_thumb.jpg

• Like 2

Osobiste przekonania są pochodną naszych doświadczeń. W kupię-sprzedam regularnie pojawiają się Perche 8 i Hornety 5. Złowiłem na nie z Harrym kilkadziesiąt okoni 42+, w tym 3 sztuki 50+. Myślisz, że po tym co napisałem, Perche i Hornety znikną z działu "sprzedam"? :)

Baars w listopadzie na TTM-y 15 złowił dwa grube szczupaki. Czy po wrzutce Pumby czym prędzej się ich pozbędzie :) ?

To co napisałem to był żart :)

Moje zdanie jest dokładnie takiej jak Twoje.

To, że ja będę łowił na jakaś przynętę wcale nie oznacza, że ryby na innej wodzie będą się o nią zabijały, albo nawet na tej samej wodzie ale przynęta miałaby być prowadzona przez innego wędkarza w ciut inny sposób.

Widzę że dalej łowi, a wygląda jeszcze gorzej niż ostatni raz kiedy go widziałem ;) . Ale patencik just in case jest. Muszę sobie też takie do moich TTMów poprzywiązywać. Z czego zrobiony, że nie wpływa na pracę?

Musiał popracować także w AD 2014, bo pierwszego dnia urwałem wszystkie chromy - a miał być do gablotki... Linka to Roze 10lb. To do lekkich zestawów, w zupełności wystarczy.

To co napisałem to był żart :)

Moje zdanie jest dokładnie takiej jak Twoje.

To, że ja będę łowił na jakaś przynętę wcale nie oznacza, że ryby na innej wodzie będą się o nią zabijały, albo nawet na tej samej wodzie ale przynęta miałaby być prowadzona przez innego wędkarza w ciut inny sposób.

Wiem :) Ale wiele osób popełnia właśnie taki błąd myślenia :)

Dokładnie tak - Carpelan B-cośtam 60. Ale w połowie lat dwutysięcznych ten wobek był sygnowany znakiem Jaxon. Podobnie jak w ofercie Jaxona były woblery Offshore Angler Lazer Eye. W tej samej fabryce tłuczone, jestem tego pewien. Aktualnie Jaxon tych powyższych w ofercie nie ma.