krzysiek Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Tomek kolega przerabia Rapale tak aby uniknąć takich sytuacji. Trochę żenujące biorąc pod uwagę cenę tych woblerów ... http://hlehleblog.pl/2014/10/01/woblery-rapala-sumow-lowic/ Pytanie, czy taki np. TTM-20 czy DT-16 był projektowany jako wobler do kijów 50lb i plecionek o zbliżonej mocy? Pewnie nie. Jego konstrukcja (plastikowy ster z zaczepem wklejony w balsę) niejako z założenia go wyklucza. Ale awaria na kiju 17lb i plecionce 1.2 to już wtopa. Miałem na kiju dużego pstrąga, myślę, że porównywalnego z tym z czerwca 2014... Jakby mi się w okolicznościach "sumowych" rozpadł np. X-Rap Magnum 30, to faktycznie, byłbym zdziwiony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Witam, U mnie jakby odwrotnie niz u wiekszosci, coraz bardziej doceniam Rapale, kilka modeli pod moje skandynawskie lowienie jest wrecz idealne, Flat Rap, Team Esko nie maja swoich odpowiednikow na wielkiej, plytkiej i kamienistej rzece, jesli mialbym komukolwiek polecic wobler do trola za orringami to bez watpienia TTM, moze byc przerobiony cos ala z blogu @hlehle, na glebsze rzeki Scatter Rap Countdown, zwykly Countdown czy Minnow Rap. Zalet jest kilka, FR i TE rzucaja sporo dalej niz cokolwiek z naszych rekodzielnikow jednoczesnie sa oferowane w kolorach niedostepnych u rzemieslnikow jak wrecz idealny Clown ( FR, TTM), czy Chaterouse Flank, chodza bardzo plytko jak sie wedke wysoko trzyma, maja prace, ktore owe skandynawskie ryby lubia. Nie wiem jak jest z cenami ale wszystkie Countdowny, Flat Rapy, TTM, MR czy Countdowny kupuje na angielskim ebaju po okolo 4 funty czyli jeszcze chwile temu 20 zl. Pozdrawiam, Bujo P.S. Lowie na zylke to i jak na razie oprocz paru odstrzelonych na kamieniach sterow Flat Rapow nic sie zlego nie stalo a jednoczesnie owe bezsterowe FR cos mi sie wydaje, ze beda idealne na bolki, na plus ze plywajace i w razie potrzeby mozna sobie wypuscic daleko co jak dobrze pojdzie postaram sie sprawdzic w maju Edytowane 24 Marca 2015 przez Bujo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Witam, U mnie jakby odwrotnie niz u wiekszosci, coraz bardziej doceniam Rapale, kilka modeli pod moje skandynawskie lowienie jest wrecz idealne, Flat Rap, Team Esko nie maja swoich odpowiednikow na wielkiej, plytkiej i kamienistej rzece, jesli mialbym komukolwiek polecic wobler do trola za orringami to bez watpienia TTM, moze byc przerobiony cos ala z blogu @hlehle, na glebsze rzeki Scatter Rap Countdown, zwykly Countdown czy Minnow Rap. Zalet jest kilka, FR i TE rzucaja sporo dalej niz cokolwiek z naszych rekodzielnikow jednoczesnie sa oferowane w kolorach niedostepnych u rzemieslnikow jak wrecz idealny Clown ( FR, TTM), czy Chaterouse Flank, chodza bardzo plytko jak sie wedke wysoko trzyma, maja prace, ktore owe skandynawskie ryby lubia. Nie wiem jak jest z cenami ale wszystkie Countdowny, Flat Rapy, TTM, MR czy Countdowny kupuje na angielskim ebaju po okolo 4 funty czyli jeszcze chwile temu 20 zl. Pozdrawiam, Bujo P.S. Lowie na zylke to i jak na razie oprocz paru odstrzelonych na kamieniach sterow Flat Rapow nic sie zlego nie stalo a jednoczesnie owe bezsterowe FR cos mi sie wydaje, ze beda idealne na bolki, na plus ze plywajace i w razie potrzeby mozna sobie wypuscic daleko co jak dobrze pojdzie postaram sie sprawdzic w maju Mysle ze masz dziale od rapala za pisanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Mysle ze masz dziale od rapala za pisanie Odezwal sie ten co na Rapale nie lowi jakis byczych pstragow, rozmowe o cenach pamietasz ze spotkania jerkbaitowego :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) U mnie jakby odwrotnie niz u wiekszosci, coraz bardziej doceniam Rapale, kilka modeli pod moje skandynawskie lowienie jest wrecz idealne, Flat Rap, Team Esko nie maja swoich odpowiednikow na wielkiej, plytkiej i kamienistej rzece, jesli mialbym komukolwiek polecic wobler do trola za orringami to bez watpienia TTM, moze byc przerobiony cos ala z blogu @hlehle, Patrz pan, u mnie jest podobnie Wręcz wstyd łowić skandynawskie oringi na co innego niż Rapala podana z Morruma Potwierdzam, TTM jest znakomity, ale do poważnych świniaków polecam X-Rapa Magnum. Co ciekawe większy TTM-20 nie ustępuje skutecznością TTM-15, używam ich wymiennie, w zależności od głębokości prowadzenia, bo w przypadku takiego łowienia lubię ciągnąć przynętę daleko. A TTM-y, TTS-ki, DT-ki kupuję tu, na j.pl, od rozczarowanych, za 25PLN, czasem i 20PLN za sztukę. Edytowane 24 Marca 2015 przez krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Kiedys napisałem, ze na f11 zlowilem więcej 60 tek niz na wszystkie pozostałe przynęty razem wzięte. Ale malo kto wzial to na poważnie. I niech tak pozostanie:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 A nie jest czasem tak że większość z tych rapali została zaprojektowana z myślą o bassach. Rybach rzadko kiedy przekraczających wagę 10 kilogramów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 A moze po prostu bassy jak sa lowione to po amerkansku - miekki kij cankbaitowy z dobra amortyzacja i zylka ? W PL same x fast i fast a zylka juz u nie licznych, a gdy chodzi o polow szczupaka to juz ewenement chyba. Ja tutaj bym szukal problemu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 WP_20140703.jpg ... ofiary muszą być. To prawie jak połów na żywca !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Napisałem do centrali Rapali, zobaczymy czy i co odpiszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 To prawie jak połów na żywca !!!!! A jak Ci się podoba ta "jednorazówka"? Złowił zapewne 100 szczupaków z górą, w tym kilkanaście, a może kilkadziesiąt sztuk 90+, 100+ łącznie. Jak widać ster i łeb ma w całości... Jak już powiedziałem, awarie TTM najczęściej zdarzają się w podbieraku, kiedy ster zaplątuje się o siatkę, lub ryba uderzy nim o burtę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Widzę że dalej łowi, a wygląda jeszcze gorzej niż ostatni raz kiedy go widziałem . Ale patencik just in case jest. Muszę sobie też takie do moich TTMów poprzywiązywać. Z czego zrobiony, że nie wpływa na pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Osobiste przekonania są pochodną naszych doświadczeń. W kupię-sprzedam regularnie pojawiają się Perche 8 i Hornety 5. Złowiłem na nie z Harrym kilkadziesiąt okoni 42+, w tym 3 sztuki 50+. Myślisz, że po tym co napisałem, Perche i Hornety znikną z działu "sprzedam"? Baars w listopadzie na TTM-y 15 złowił dwa grube szczupaki. Czy po wrzutce Pumby czym prędzej się ich pozbędzie ?To co napisałem to był żart Moje zdanie jest dokładnie takiej jak Twoje.To, że ja będę łowił na jakaś przynętę wcale nie oznacza, że ryby na innej wodzie będą się o nią zabijały, albo nawet na tej samej wodzie ale przynęta miałaby być prowadzona przez innego wędkarza w ciut inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Błyskawicznie nadeszła odpowiedz od Rapali. Bardzo przepraszają za zaistniałą sytuację i proszą o wysłanie uszkodzonego MaxRapa. Oczywiście przyślą coś w zamian. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Błyskawicznie nadeszła odpowiedz od Rapali. Bardzo przepraszają za zaistniałą sytuację i proszą o wysłanie uszkodzonego MaxRapa. Oczywiście przyślą coś w zamian.fajne podejście, ciekawe czy jaxon by się poczuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Widzę że dalej łowi, a wygląda jeszcze gorzej niż ostatni raz kiedy go widziałem . Ale patencik just in case jest. Muszę sobie też takie do moich TTMów poprzywiązywać. Z czego zrobiony, że nie wpływa na pracę? Musiał popracować także w AD 2014, bo pierwszego dnia urwałem wszystkie chromy - a miał być do gablotki... Linka to Roze 10lb. To do lekkich zestawów, w zupełności wystarczy. To co napisałem to był żart Moje zdanie jest dokładnie takiej jak Twoje.To, że ja będę łowił na jakaś przynętę wcale nie oznacza, że ryby na innej wodzie będą się o nią zabijały, albo nawet na tej samej wodzie ale przynęta miałaby być prowadzona przez innego wędkarza w ciut inny sposób. Wiem Ale wiele osób popełnia właśnie taki błąd myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 fajne podejście, ciekawe czy jaxon by się poczuł Sprawdz. Ja ich przynet nie mam w pudelku, wiec nie mam jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) A robią parę klasyków np karaś 11. Edytowane 25 Marca 2015 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Sprawdz. Ja ich przynet nie mam w pudelku, wiec nie mam jak. Jaxony się nie rozpadają A robią parę klasyków np karaś 10.11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Ech Ty sprzętomaniaku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Powiedzcie mi lepiej, cwaniaki, co Jaxon podrobił? Są takie w Decathlonie, tylko mają 6cm. Ja potrzebuję 8cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_lbn Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Moim zdaniem Krzyśku jest to tylko i wyłącznie wyrób Decathlonu, marki Caperlan, która jest nieosiągalna nigdzie indziej, jak tylko w tej sieci sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dokładnie tak - Carpelan B-cośtam 60. Ale w połowie lat dwutysięcznych ten wobek był sygnowany znakiem Jaxon. Podobnie jak w ofercie Jaxona były woblery Offshore Angler Lazer Eye. W tej samej fabryce tłuczone, jestem tego pewien. Aktualnie Jaxon tych powyższych w ofercie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Powiedzcie mi lepiej, cwaniaki, co Jaxon podrobił? Są takie w Decathlonie, tylko mają 6cm. Ja potrzebuję 8cm... 20150325_072513.jpgEwidentnie coś mu się do dupy dobierało... Nie wiem co to z wobler ale sobie zapamiętam jak taki dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 A to nie ślady po kotwicy, po iluś tam kilometrach pokonanych w trollu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi