Skocz do zawartości

Twin Power 4000 H 98' JDM. Czy da się spowolnić posuw szpuli ??

Rekomendowane odpowiedzi

Może ma ktoś jakieś doświadczenie. Zapewne wodzik i wałeczek pozostanie ten sam i zachodzi kwestia podmiany trybików go napędzających. Czy istnieje taka możliwość ??

Nie ma takiej opcji na takie kombinowanie,bo i po co. Tzn.jest jedna możliwość,należy wszystkie bebeszki włącznie z korpusem przełożyć od Stelli Millenium do TwinPower-a  :rolleyes: . I będzie TwinoMillenium.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Trzeba byłoby zaaplikować  wałek posuwu o ,,gęstszym" nacięciu z innego modelu.

Ale ten fortel wymaga poprostu organoleptycznego sprawdzania który wałek jest identyczny wymiarem, szerokością pracy na nim wodzika, mocowania na nim trybu napędzającego.

Skoro da się podmienić całą przekładnie z Shimano z tylnym hamulcem do Shimano z przednim, to czemu by wałek miał od któregoś nie pasować...? ;)

A to, że części na schemacie mają inne numerki nie oznacza, że się czymś różnią od siebie...

Kuba nie wiem jak w TP 98H ale w stelli H z tego rocznika (praktycznie te same częsci co tp) nawój jest super i w zyciu brody nie miałem, mimo,że często łowię plecionką na bezsterowce i zdarza mi się luźne zwoje linki nawijać,szczególnie w wietrzne dni ale problemów z plątaniem  nie doświadczyłem. A w kwestii spowolnienienia posuwu i lepszego nawoju  w tym TP to myślę,że żaden Polak nie jest w stanie tego dokonać skoro w '98 dla inżynierów shimano taki nawój linki był szczytem ich możliwości. Blanki już robimy ale do kołowrotków to daleka droga, nie licząc pionierskich dokonań Daniela @Guzu   ;) ;)

Edytowane przez maicke82

Trzeba byłoby zaaplikować  wałek posuwu o ,,gęstszym" nacięciu z innego modelu.

Ale ten fortel wymaga poprostu organoleptycznego sprawdzania który wałek jest identyczny wymiarem, szerokością pracy na nim wodzika, mocowania na nim trybu napędzającego.

Skoro da się podmienić całą przekładnie z Shimano z tylnym hamulcem do Shimano z przednim, to czemu by wałek miał od któregoś nie pasować...? ;)

A to, że części na schemacie mają inne numerki nie oznacza, że się czymś różnią od siebie...

Panie Arku,nie da rady z podmianą jakichkolwiek części ( "wałek posuwu o ,,gęstszym" nacięciu z innego modelu." ) do tego TP'98,aby spowolnić posuw szpuli.

Do tego,a więc "slow oscillation" lub "super slow oscillation" służy zespół (to jest osobny mechanizm)

odpowiednio dobranych kółeczek zębatych spowalniający oscylację. 

Np. Stella Millenium,Stella AR i FA.

A w kwestii spowolnienienia posuwu i lepszego nawoju  w tym TP to myślę,że żaden Polak nie jest w stanie tego dokonać skoro w '98 dla inżynierów shimano taki nawój linki był szczytem ich możliwości. Blanki już robimy ale do kołowrotków to daleka droga, nie licząc pionierskich dokonań Daniela @Guzu   ;) ;)

W '98 wyszła Stella,a po niej dopiero TwinPower. W ówczesnym czasie to nie był szczyt możliwości inżynierów z Shimano. Każdy producent zawsze trzyma coś w zanadrzu i w roku 2000 wyszła Stella Millenium ze wszystkimi "bajerami" i właśnie z " Super Slow Oscillation" . Konstrukcja tego kołowrotka była oparta właśnie na Stelli '98 z tym ze dodano wszystko to co wszyscy wiemy o Millenium.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 1

Panie Józku, Kuba napisał, że chciałby uzyskać wolniejszą oscylacje  o parę zwojów więcej a nie ją podwoić czy potroić tak jak to ma miejsce np w Stradic FA gdzie cykl posuwu szpuli góra-dół trwa z tego co pamiętam- 24 obroty rotoru.

Dlatego myślę tu o przymierzaniu wałków wymiarowo identycznych, pasujących do tego TP, ale o ,,gęstszym" nacięciu na wałku.

Bo trybik taki jak w Stradic FA czy Stella FA chyba, powtarzam, chyba nie podejdzie, choć to można byłoby sprawdzić organoleptycznie... :)

Ale takich operacji rzadko kto się podejmuje, a może praktycznie nikt.

Wracając do wałka to możliwe, że takowy nie istnieje i na próżno szukać.

Proszę szukać Panie Arku,może się uda. Podpowiem że istnieje też  "2  speed oscillation system"  stosowany w wielu kołowrotkach Shimano.

Najlepszym przykładem niech będą stare poczciwe Aero GT i GTM 1010,1030,1040 z dwubiegową oscylacją. W tych kołowrotkach bardzo wyraznie da się zauważyć szybszy ruch szpuli do góry,a wolniejszy przy powrocie w dół. O ile dobrze pamiętam to było 6 obrotów rotora przy ruchu szpuli w górę,a 8 przy powrocie w dół Wszystko to za sprawą odpowiednio naciętego wałka posuwu szpuli.Dawało to rzadszy nawój linki przy ruchu szpuli w górę,a gęstszy w dół i to sporo.Kołowrotki te nawijały linkę bardzo ładnie.Śmiem twierdzić że dzisiejsze im nie dorównują.

W pózniejszych konstrukcjach takich jak np. TwinPower FB i wielu innych pomimo że istnieje ten system różnica jest minimalna.Cztery obroty rotora przy ruchu szpuli w górę i 3 obroty przy powrocie. A to za sprawą  wałka posuwu szpuli o innych już nacięciach.

W sumie temat jest dość skomplikowany aby dobrać odpowiednie parametry dla tego twinka'98,bo sam wałek nie załatwi sprawy,potrzebne będzie też odpowiednie kółko zębate napędzające ten wałek które musi pasować do zazębienia z pinionkiem.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

W '98 wyszła Stella,a po niej dopiero TwinPower. W ówczesnym czasie to nie był szczyt możliwości inżynierów z Shimano. Każdy producent zawsze trzyma coś w zanadrzu i w roku 2000 wyszła Stella Millenium ze wszystkimi "bajerami" i właśnie z " Super Slow Oscillation" . Konstrukcja tego kołowrotka była oparta właśnie na Stelli '98 z tym ze dodano wszystko to co wszyscy wiemy o Millenium.

Dla mnie inzynierowie shimano mogli tą Millenium skrywać po krzakach juz od lat'90 i czekać nowego tysiąclecia. Temat odnośni się konstrukcji z  roku '98 a dokładnie TP H i on razem ze stellą 98 były na ten czas maksimum co shimano zaproponowało wędkarzom. Z idealnym na ten czas nawojem.

Edytowane przez maicke82

Dla mnie inzynierowie shimano mogli tą Millenium skrywać po krzakach juz od lat'90 i czekać nowego tysiąclecia. Temat odnośni się konstrukcji z  roku '98 a dokładnie TP H i on razem ze stellą 98 były na ten czas maksimum co shimano zaproponowało wędkarzom. Z idealnym na ten czas nawojem.

Nie skrywali po krzakach.Sam Pan o tym wie.

Oczywiście mowa w wątku jest o ewentualnej możliwości spowolnienia posuwu szpuli w TP'98,dlatego też dla porównania możliwości adaptacji przytoczone zostały rozwiązania nie tylko z Millenium,ale też i z innych kołowrotków. 

A Pan nerwowy chyba i nie do końca rozumie o co chodzi.

Temat,czy w ówczesnym czasie był to szczyt możliwości technicznych Shimano zostawiam do przemyślenia i przeszukania dla Pana. Powiem tylko.że rok przed premierą wiedziałem że taki kołowrotek jak Millenium będzie,a był to rok 1999,czyli nie wiele od premiery Stelli '98 i TP '98.

Na tym kończę tą dyskusję,bo udowadniać niczego nie będę,a poza tym nie wiele wnosi do meritum sprawy.

Witam . Okolo 2 lata temu zakupilem w Niemczech 5 nowych kolowrotkow shimano tzn czarnuchow ( roczniki 2000 ) Super x 3000 hs Gtm z przełożeniem 7-1 , super x 3000 M z przełożeniem 5.1- 1 . I kilka innych modeli . Wykonałem experyment- kilka eksperymentów . Zamienialem miedzy nimi bebechy ( przekładnię , pinion , wormshaft ) . Jeżeli przełożyłem wszystkie 3 elementy kołowrotek funkcjonował poprawnie ( nawijał idealnie linkę ) . Jeżeli przełożyłem tylko przekładnię i pinion maszynka nie pracowała poprawnie tzn nawoj linki nie był poprawny ! Uważam ze nie da się spowolnić nawoju w wymienionym twin powerze ! Jeden wyjątek , montując przekładnię , pinion i wormshaft z przełożenia 5.1-1 ! Tylko te części są niestety niedostępne ! Pozdrawiam Zbigniew