Forecast Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Może ma ktoś jakieś doświadczenie. Zapewne wodzik i wałeczek pozostanie ten sam i zachodzi kwestia podmiany trybików go napędzających. Czy istnieje taka możliwość ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Może ma ktoś jakieś doświadczenie. Zapewne wodzik i wałeczek pozostanie ten sam i zachodzi kwestia podmiany trybików go napędzających. Czy istnieje taka możliwość ??Nie ma takiej opcji na takie kombinowanie,bo i po co. Tzn.jest jedna możliwość,należy wszystkie bebeszki włącznie z korpusem przełożyć od Stelli Millenium do TwinPower-a . I będzie TwinoMillenium. Edytowane 23 Marca 2015 przez Józef Lesniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Albo mileniumpower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Przy tak długiej szpuli parę zwojów więcej by się przydało a i broda by miała mniejsze tendencje do tworzenia. Tak więc zawsze jest sens choć mogę się nie znać. Czasem najłatwiej napisać że się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Nie da sie przelozyc bebechy z milenki do tp `98 bo to zupelnie inne kolowrotki ;]Wgl. nie ma opcji zmniejszenia/zwiekszenia posuwu szpuli, w zadnym kolowrotku.Lepiej go sprzedaj i kup TP `02 Edytowane 23 Marca 2015 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Trzeba byłoby zaaplikować wałek posuwu o ,,gęstszym" nacięciu z innego modelu.Ale ten fortel wymaga poprostu organoleptycznego sprawdzania który wałek jest identyczny wymiarem, szerokością pracy na nim wodzika, mocowania na nim trybu napędzającego.Skoro da się podmienić całą przekładnie z Shimano z tylnym hamulcem do Shimano z przednim, to czemu by wałek miał od któregoś nie pasować...? A to, że części na schemacie mają inne numerki nie oznacza, że się czymś różnią od siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Kuba nie wiem jak w TP 98H ale w stelli H z tego rocznika (praktycznie te same częsci co tp) nawój jest super i w zyciu brody nie miałem, mimo,że często łowię plecionką na bezsterowce i zdarza mi się luźne zwoje linki nawijać,szczególnie w wietrzne dni ale problemów z plątaniem nie doświadczyłem. A w kwestii spowolnienienia posuwu i lepszego nawoju w tym TP to myślę,że żaden Polak nie jest w stanie tego dokonać skoro w '98 dla inżynierów shimano taki nawój linki był szczytem ich możliwości. Blanki już robimy ale do kołowrotków to daleka droga, nie licząc pionierskich dokonań Daniela @Guzu ;) Edytowane 24 Marca 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Trzeba byłoby zaaplikować wałek posuwu o ,,gęstszym" nacięciu z innego modelu.Ale ten fortel wymaga poprostu organoleptycznego sprawdzania który wałek jest identyczny wymiarem, szerokością pracy na nim wodzika, mocowania na nim trybu napędzającego.Skoro da się podmienić całą przekładnie z Shimano z tylnym hamulcem do Shimano z przednim, to czemu by wałek miał od któregoś nie pasować...? A to, że części na schemacie mają inne numerki nie oznacza, że się czymś różnią od siebie...Panie Arku,nie da rady z podmianą jakichkolwiek części ( "wałek posuwu o ,,gęstszym" nacięciu z innego modelu." ) do tego TP'98,aby spowolnić posuw szpuli.Do tego,a więc "slow oscillation" lub "super slow oscillation" służy zespół (to jest osobny mechanizm)odpowiednio dobranych kółeczek zębatych spowalniający oscylację. Np. Stella Millenium,Stella AR i FA. A w kwestii spowolnienienia posuwu i lepszego nawoju w tym TP to myślę,że żaden Polak nie jest w stanie tego dokonać skoro w '98 dla inżynierów shimano taki nawój linki był szczytem ich możliwości. Blanki już robimy ale do kołowrotków to daleka droga, nie licząc pionierskich dokonań Daniela @Guzu ;)W '98 wyszła Stella,a po niej dopiero TwinPower. W ówczesnym czasie to nie był szczyt możliwości inżynierów z Shimano. Każdy producent zawsze trzyma coś w zanadrzu i w roku 2000 wyszła Stella Millenium ze wszystkimi "bajerami" i właśnie z " Super Slow Oscillation" . Konstrukcja tego kołowrotka była oparta właśnie na Stelli '98 z tym ze dodano wszystko to co wszyscy wiemy o Millenium. PozdrawiamJózef Leśniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Panie Józku, Kuba napisał, że chciałby uzyskać wolniejszą oscylacje o parę zwojów więcej a nie ją podwoić czy potroić tak jak to ma miejsce np w Stradic FA gdzie cykl posuwu szpuli góra-dół trwa z tego co pamiętam- 24 obroty rotoru.Dlatego myślę tu o przymierzaniu wałków wymiarowo identycznych, pasujących do tego TP, ale o ,,gęstszym" nacięciu na wałku.Bo trybik taki jak w Stradic FA czy Stella FA chyba, powtarzam, chyba nie podejdzie, choć to można byłoby sprawdzić organoleptycznie... Ale takich operacji rzadko kto się podejmuje, a może praktycznie nikt.Wracając do wałka to możliwe, że takowy nie istnieje i na próżno szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Proszę szukać Panie Arku,może się uda. Podpowiem że istnieje też "2 speed oscillation system" stosowany w wielu kołowrotkach Shimano.Najlepszym przykładem niech będą stare poczciwe Aero GT i GTM 1010,1030,1040 z dwubiegową oscylacją. W tych kołowrotkach bardzo wyraznie da się zauważyć szybszy ruch szpuli do góry,a wolniejszy przy powrocie w dół. O ile dobrze pamiętam to było 6 obrotów rotora przy ruchu szpuli w górę,a 8 przy powrocie w dół Wszystko to za sprawą odpowiednio naciętego wałka posuwu szpuli.Dawało to rzadszy nawój linki przy ruchu szpuli w górę,a gęstszy w dół i to sporo.Kołowrotki te nawijały linkę bardzo ładnie.Śmiem twierdzić że dzisiejsze im nie dorównują.W pózniejszych konstrukcjach takich jak np. TwinPower FB i wielu innych pomimo że istnieje ten system różnica jest minimalna.Cztery obroty rotora przy ruchu szpuli w górę i 3 obroty przy powrocie. A to za sprawą wałka posuwu szpuli o innych już nacięciach.W sumie temat jest dość skomplikowany aby dobrać odpowiednie parametry dla tego twinka'98,bo sam wałek nie załatwi sprawy,potrzebne będzie też odpowiednie kółko zębate napędzające ten wałek które musi pasować do zazębienia z pinionkiem. PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 26 Marca 2015 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) W '98 wyszła Stella,a po niej dopiero TwinPower. W ówczesnym czasie to nie był szczyt możliwości inżynierów z Shimano. Każdy producent zawsze trzyma coś w zanadrzu i w roku 2000 wyszła Stella Millenium ze wszystkimi "bajerami" i właśnie z " Super Slow Oscillation" . Konstrukcja tego kołowrotka była oparta właśnie na Stelli '98 z tym ze dodano wszystko to co wszyscy wiemy o Millenium. Dla mnie inzynierowie shimano mogli tą Millenium skrywać po krzakach juz od lat'90 i czekać nowego tysiąclecia. Temat odnośni się konstrukcji z roku '98 a dokładnie TP H i on razem ze stellą 98 były na ten czas maksimum co shimano zaproponowało wędkarzom. Z idealnym na ten czas nawojem. Edytowane 26 Marca 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Dla mnie inzynierowie shimano mogli tą Millenium skrywać po krzakach juz od lat'90 i czekać nowego tysiąclecia. Temat odnośni się konstrukcji z roku '98 a dokładnie TP H i on razem ze stellą 98 były na ten czas maksimum co shimano zaproponowało wędkarzom. Z idealnym na ten czas nawojem.Nie skrywali po krzakach.Sam Pan o tym wie.Oczywiście mowa w wątku jest o ewentualnej możliwości spowolnienia posuwu szpuli w TP'98,dlatego też dla porównania możliwości adaptacji przytoczone zostały rozwiązania nie tylko z Millenium,ale też i z innych kołowrotków. A Pan nerwowy chyba i nie do końca rozumie o co chodzi. Temat,czy w ówczesnym czasie był to szczyt możliwości technicznych Shimano zostawiam do przemyślenia i przeszukania dla Pana. Powiem tylko.że rok przed premierą wiedziałem że taki kołowrotek jak Millenium będzie,a był to rok 1999,czyli nie wiele od premiery Stelli '98 i TP '98. Na tym kończę tą dyskusję,bo udowadniać niczego nie będę,a poza tym nie wiele wnosi do meritum sprawy. Edytowane 26 Marca 2015 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Witam . Okolo 2 lata temu zakupilem w Niemczech 5 nowych kolowrotkow shimano tzn czarnuchow ( roczniki 2000 ) Super x 3000 hs Gtm z przełożeniem 7-1 , super x 3000 M z przełożeniem 5.1- 1 . I kilka innych modeli . Wykonałem experyment- kilka eksperymentów . Zamienialem miedzy nimi bebechy ( przekładnię , pinion , wormshaft ) . Jeżeli przełożyłem wszystkie 3 elementy kołowrotek funkcjonował poprawnie ( nawijał idealnie linkę ) . Jeżeli przełożyłem tylko przekładnię i pinion maszynka nie pracowała poprawnie tzn nawoj linki nie był poprawny ! Uważam ze nie da się spowolnić nawoju w wymienionym twin powerze ! Jeden wyjątek , montując przekładnię , pinion i wormshaft z przełożenia 5.1-1 ! Tylko te części są niestety niedostępne ! Pozdrawiam Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi