Skocz do zawartości
  • 0

Ładowarki/prostowniki - jakie użytkujecie - taki ala'ranking.

Pietruk

Pytanie

A tak z ciekawości Panowie.

Ile w swoje karierze mieliście/macie ładowarek,  jakich i ile kosztowały (średnia cena rynkowa)?

Ciekawi mnie czy warto płacić za dobry produkt więcej raz, niż przechodzić kosztowną drogę ewolucji.

Kosztowną dlatego że się np: ładowarka zepsuła, uwaliła akumulator, nie działa tak jak oczekiwaliśmy.

Prosił bym bez zbędnych komentarzy i dorabiania teorii i spisków oraz postów nic nie wnoszących. Niech każdy sobie sam interpretuje dane. albo poszuka opinii w wyszukiwarce.

Suche fakty. Można coś nie pamiętać więc zaokrąglamy. Zobaczymy co z tego wyniknie. 

np:

model  - cena  - wiek - poniesione koszty napraw, straty. 

...

...

itd 

Zacznę:

CTEK MULTI XS 7000 - ~500 zł - 7 lat - brak kosztów i strat

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

1. Ulitpower 8A po 6 miesiącach intensywnego ładowania przestała się wyłączać po naładowaniu - wymieniona nieodpłatnie na Schumachera SCI10 - ten po sezonie nadal działa. Nie jest to chyba ładowarka impulsowa bo brak jakichkolwiek informacji o procesie ładowania. A i jest dość głośna - chłodzenie :(. Ładuje  żel 100 Ah.

• 0

1. Dwie z Lidla 2-3 A - działają bez problemu. 70 zł / sztuka

2. EST 516 - przez lata moja podstawowa ładowarka. Dwie awarie. Raz potencjometr a drudi raz kabel na zgięciu szlag trafił. Rewelacyjny serwis.

3. Yato 8303 15A - Tą mam gdzieś od roku. Wszystko OK. 15 A trzyma. Wada to krótkie i cienkie kable i słabe krokodylki. 

• 0

Do akumulatora echo stef pol EST-505, podobno jedna z lepszych, polska produkcja.

Do grubszych zdań stara prl-owska, po przeróbce, podwójne zabezpieczenie, kilka pokręteł. Nie wiem ile max daje, bezpiecznik używam 20Ah. Dzisiaj się dowiedziałem, że potencjometr grubo zaniża(bezpiecznik był spalony), na szczęście staram się możliwie delikatnie i długo ładować, nie zajechałem więc żadnego aku.

• 0
PROFESJONALNA ŁADOWARKA FIRMY MEANWELL PB-230-12 PRĄD ŁADOWANIA 16A!!!

Na łódce od maja do 1 stycznia. Ładuje na okrągło 6szt aku po 65 Ah. Dwa lata bez patrzenia co i jak.

Młodsza "siostra" PA 120 13C Mean Well jest u dwóch kolegów którzy dobijają swoje 100Ah baterie AGM od maja do końca sezonu.   

100 pro satysfakcji jak na razie.   :)

• 0

Keepower Large 15A. Producentem było INELCO ale obecnie robi to chyba CETEK. Mam ją już chyba ósmy rok i działa bardzo cacy. Najbardziej pasuje mi to, że zimą zostawiam podłączony do niej akumulator nawet na kilka tygodni. 

Do małych akumulatorów używam Stef-Pol EST 507 1,5A. Ładuje mi pakiet dwóch akumulatorów po 7Ah bez ich wyjmowania z torby z echosondą. U mnie pracuje również ósmy rok bez żadnych awarii.