Skocz do zawartości

testy sprzętu wędkarskiego

pawelekk

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłbym napisać na czym powinien polegać prawdziwy test, ale w sumie po co.

Własnie powinieneś Sławku napisać na czym polega prawdziwy (żeby nie pisać profesjonalny) test a nie opis danej przynęty wg własnego widzimisie.

To może przydać się młodym adeptą sztuki wędkarskiej,żeby mogli później odróżnić czy test jest miarodajny czy też to tylko własne widzimisie testera.

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dość dokładne opisy zasad przeprowadzania badań są dostępne od wieeeelu lat w podręcznikach do metodologii nauk. Każdy i zawsze może do nich sięgnąć :D

PS Na prośbę jednego z użytkowników forum podaję różnicę pomiędzy testem a przykładowym nietestem.

Otóż test, badanie to rzetelne, racjonalne i uporządkowane wg kryteriów ontologicznych (i innych przewidzianych) poznanie przedmiotu. Polega zwykle na opisie faktów (diagnozie). Od tego należy odróżnić opinie, które z faktami nie muszą mieć wiele wspólnego.

Załóżmy, że z powodu swojej niewiedzy (albo choroby umysłowej) mogę być przekonany, że przynęta unosząca się 2 metry nad wodą jest najskuteczniejszą na szczupaka. Jeżeli do tego dodam dodatkowe przekonanie, że wszystkie inaczej zachowujące się przynęty nie są skuteczne na szczupaka, to napotykając przynętę która zanurza się w wodzie stwierdzę, że jest nieskuteczna na szczupaki.

Badanie test nie dopuszcza opinii. Skuteczną przynęta na szczupaka jest ta, która łowi szczupaki. Zweryfikować jest to stosunkowo prosto.

Generalnie stwierdzenia których nie możemy sprawdzić (a takimi są opinie) powinniśmy puszczać w zapomnienie.

• 1 miesiąc temu...

chciało by się napisać słynne słowa veni vidi vici ale nic z tego .....

po odwiedzinach tej stronki nie rozumiem :

1.po co testować kołowrotek (shimano superX) jeśli jest on nie dostępny na rynku ,ponieważ to model sprzed ponad 10 lat chyba ....jaki był starsi pamiętają ,a młodsi mogą się tylko naciąć kupując używkę

2.jak można woblerowi(rapala) obniżać notę za to że dystrybutor na Polskę wali w ch...ja (ceny testowanych modeli są zazwyczaj na świecie równe Salmo)

3. po co w ogóle brana jest pod uwagę cena przynęt przy ocenianiu?

czy to że na błystkę gnom ktoś złowił więcej ryb niż na rapalę czy salmo,świadczy o tym że , gnom jest lepszą przynętą bo jest tańszy ?czy świadczy o tym że ten ktoś nie umiał bądź nie miał okazji łowić ww woblerami ?

Gdybym nie znał kilku produktów zanim przeczytałem te testy,nigdy bym ich nie kupił i to był by błąd ,bo przeżyłem dzięki nim wiele nie zapomnianych chwil nad wodą i żal mi tych co w te testy uwierzą :angry:

Obiektywność testu to jedno. To zawsze będzie ciężko osiągnąć(no chyba że jak wspomniano-testujących byłoby kilku i razem formułowali wnioski)jak tester będzie tylko jeden..

Ale żeby nie umieć chociaż przepisać prawidłowo danych z katalogu producenta? To już jest dla mnie rażący brak profesjonalizmu, którym przecież Panowie Testerzy na wszystkich forach aż ociekają...O Sliderku 6cm Panowie słyszeli? :unsure:

nie wiem kto dla nich pisze te testy za bardzo chyba pojęcia nie ma nawet co jest na rynku a czego nie ma........ art o salmo slim king of the jerkbait

wrzutka z

http://img689.imageshack.us/img689/7981/83771779.jpg

znalezione na trzeciej www wpisanej w googlach pod haslem salmo slider

Typ przynęty - Jerkbait/Glider

Rok wprowadzenia do oferty Salmo - 2003

Dostępne rozmiary - 5, 6, 7, 10 i 12 cm

Dostępne wersje - Pływający i tonący

a tak ładnie f-t piszą ze są dostępne tylko 4 wielkości nie wiem czy mam się śmiać czy płakać

hehehe :D Szpiegu, ty to jesteś gigant :D

Skomentuj na forum Slidera że jest jeszcze inny model, bo faktycznie przez pomyłkę został przeoczony. Ale to chyba nie aż TAK WIELKI problem, nie uważasz ?

Czemu się tylko tu wypowiadasz ? Tam możesz wszystko wyrzucić co ci na sercu leży. A jakieś niedociągnięcia które wyłapiesz można skorygować.

@Pasiasty_irokez

My nie przepisujemy danych z katalogu, od tego jest KATALOG

Cytat ze strony

Test opiera się na doświadczeniu oraz wiedzy testera w zakresie testowanego sprzętu. Nasze opinie na temat artykułów wędkarskich są budowane na podstawie szczegółowych badań nad wodą. Nie zajmujemy się opisem parametrów technicznych sprzętu, bowiem takie informacje możemy przeczytać w katalogach reklamowych producentów. Jeszcze coś wyjaśnić ?

p.s.

Ta dyskusja tutaj wydaje się być zbędna

No to po kiego grzyba informacje co do produkowanych wielkości przynęty, masy kołowrotka ilości nawijanej żyłki itd?? Skoro to nie mają być dane katalogowe...

Co do Slidera: To skoro te dane zostały zaczerpnięte z wiedzy i doświadczenia testującego(czyli musi się on interesować jerkami, łowić nimi itd..).....to gratuluję wiedzy :mellow:

Co do innego testu. Nie wiem czy tak wolno...Pewnie tak..Ale publiczne rozprucie czyjegoś woblera i pokazanie każdemu jego wnętrza jest co najmniej nie fair...W takim wypadku powinniście rozkręcać kołowrotki itd...No ale z P. Krzyszczykiem też Wam podobno nie po drodze...

Jakoś nie było dane oglądać całej Polsce wnętrza Salmo Slidera, czy Skinnera, nie pokazywaliście rozmieszczenia obciążenia w woblerach P. Wąchały(które też pracy powtarzalnej podobno nie miały) itd itd....Dostało się tylko P. Krzyszczykowi.

Mała podpowiedź: Jak uzupełniliście rozmiar Slidera o rozmiar 6cm, to znaczy, że występuje teraz w 5 wersjach wielkości, a nie 4 :mellow:

Rozmiary:

1. 5cm

2. 6cm

3. 7cm

4. 10cm

5. 12cm

No i nie chce być 4 :mellow:

Co do Slidera: To skoro te dane zostały zaczerpnięte z wiedzy i doświadczenia testującego(czyli musi się on interesować jerkami, łowić nimi itd..).....to gratuluję wiedzy :mellow:

Ha ha, kolego to dla Ciebie wiedza? Jeśli tak uważasz to nie wróżę Tobie żadnych sukcesów :D . Otóż wiedza to coś więcej niż głupia informacja typu: w ilu rozmiarach występuje dana przynęta :lol:

Rozpruta przynęta - dla mnie bomba :D Już po samym wyglądzie przynęty widać masówkę i lipę.

@pasiasty,

Bardzo mi miło, że z taką uwaga analizujesz nasze recenzje o produktach. Jedno jednak Ci umknęło, jeszcze jeden wobek jest przecięty - nie powiem Ci jaki ale w ramch konkursu zapraszam ponownie na niewiarygodną dla Ciebie stronę abyś poszukał nieszczęsnego wobka.

Zaskoczę cię jeszcze i zdradzę tajemnice! Już szykujemy nożyk do tapet aby przeciąć następnego woblerka. Dziś nie powiem jakiego abyś nieco był zaskoczony.

Dziwi mnie też, że nie chcesz się wypowiedzieć na forum fishing test o Twoich spostrzeżeniach o niewiarygodności, subiektywności, stronniczości itp.

pozdrawiam, Remik

Ha ha, kolego to dla Ciebie wiedza? Jeśli tak uważasz to nie wróżę Tobie żadnych sukcesów :D

Widać mamy inne pojęcie sukcesu.

Wiesz...lepiej mówić szczerze całą prawdę(czasem nawet gorzką) niż ściemnianie, kłamanie, oszukiwanie i udawanie kogoś, kim się nie jest. Klawiatura jest łaskawa i wszystko...Użytkownicy jednak tacy ciemni nie są i potrafią krętactwo wykryć...czyż nie?? :angry:

I cała CF stanęła murem

Dlaczego uważasz mnie za kogoś z CF? :lol: Piszę na ich forum, znam kilku ludzi osobiście i tyle :D Tak samo jak z j.pl, m.pl. piszę na tych forach i znam ich użytkowników osobiście.

Dla mnie to koniec rozmowy, takie pisanie z pryncypałem nie ma sensu. :o pozdrawiam serdecznie