Skocz do zawartości

Jaki przypon do przynęt powierzchniowych?

L3siU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę do kolegów którzy łowią tą metodą szczupaki o poradę jakie przypony najlepiej używać? W zeszłym roku będąc w Szwecji miałem możliwość spróbować tej metody i nie ukrywam faktu że bardzo mi się spodobała, zwłaszcza moment brania a właściwie ataku szczupaka na przynętę :) Ale do rzeczy, szczupaki łowiliśmy w bardzo płytkich zatokach max 1-1,5 metra głębokości porośniętych grzybieniami na przeróżne poppery, imitacje myszy, żab a nawet jaszczurek. Niestety ja miałem że sobą tylko przypony fluorocarbonowe od 30cm w górę. Problem pojawił się w momencie prowadzenia przynęty i zacięcia ryby, flurocarbon ma niestety tendencje do zwijania się gdy pracuje bez obciążenia. Powodowało to powstanie luzu na plecionce po każdym podszarpnięciu i w momencie ataku ryby na przynętę problem ze skutecznym zacięciem. Jeden z kolegów powiedział nam że dobre są przypony z drutu tytanowego używane przez jerkowców, jeśli to możliwe to prosiłbym o zweryfikowanie tej informacji. Mnie osobiście wydawało się że tytan będzie tonął co spowoduję że przynęta będzie się plątać za każdym razem kiedy podczas prowadzenia zejdzie z liścia do wody i odwrotnie. z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Edytowane przez L3siU

Używam gruby fluorocarbon 0,85, jest na tyle sztywny, że po szarpnięciu i zostawieniu luzu sprężynuje i luz robi się raczej na plecionce niż na samym przyponie. Długi odcinek przynajmniej 50cm(stosuję 60) nawet jeśli trochę się złoży to nadal jest zachowana bezpieczna odległość od pletki.

• Like 1

Delikatne opóźnienie wskazane szczególnie przy dużych przenętach. Jerkując ryba zazwyczaj chwyta po szarpnięciu gdy zostawiam luz i jerk jedzie w bok, ryba łapie w pysk i najczęściej nieświadomie kolejnym szarpnięciem zacinam rybę, która wzięła przynętę, potem tylko docinam, gdy uważam, że szarpnięcie nie było na tyle mocne, aby wciąć rybę. Szczupak przy dobrych kotwach najczęściej wcina się sam, oprócz off-setu nie miałem nigdy problemów z cięciem szczupaków. Jeśli nie trafi i tylko trąci to nie ma rady :)

Luzu nie skontrolujesz zestawem końcowym tylko wędką i kołowrotkiem, nie bardzo dalej rozumiem w czym tkwi sendo sprawy :)

Edytowane przez Tomek88

Problem z zacięciem szczupaka przy łowieniu przynętą powierzchniową wynika raczej nie z winy przyponu , a raczej z winy łowiącego.

Przynajmniej ja nie widzę związku , tak długo jak nie używamy jako przyponu gumki od majtek.

Choć w tym akurat przypadku gumka od gaci to nie jest taki zły pomysł... :rolleyes:

Chodzi mianowicie o to ,że przy przynętach top water takich jak np. żabki , łowiący często zacina już w momencie gdy za przynętą pojawia się garb/fala nadpływającej lub atakującej ryby.

Za szybko reagujemy kierując się zmysłem wzrokowym zamiast tym co czuć w ręku.

Krótko mówiąc pod wodą zazwyczaj zacina się za późno , a na powierzchni za wcześnie.

Chyba wielu z nas , łowiącym z powierzchni zdarzyło się usłyszeć szum przelatującej nad głową przynęty lub szybki unik przed np. uzbrojoną w haki żabą lecącą w stronę twarzy. :lol:

Jak dla mnie to cierpliwość i moje tradycyjne odliczanie "łan , tu , tri" jest tym co zapewnia sukces w zacięciu.

Kontakt - łan , tu , tri-  i cięcie. ;)

Trzeba dać szczupakowi z przynętą zejść z powierzchni , na głębokość , na której czuć się będzie bezpieczniej.

Zwłaszcza ,że szczupak wie (chyba),że żaba czy mysz ma mniejsze szanse na udaną ucieczkę z paszczy niż płotka złapana w głębinie.

Z tego co zauważyłem - mniejsze szczupaki łapią przynętę i szybko walą w dół , a większe wolniej i jakby spokojniej.

Kilka razy zdarzyło mi się ,że w te mniejsze szczupaki przywalił wtedy jakiś większy szczupak. :blink:

• Like 3

Koledzy jestem wdzięczny za rady i spostrzeżenia:) Tak jak wspomniałem w zeszłym roku łowiłem tą metodą pierwszy raz i jestem świadomy że problem z zacięciem to również wynik moich błędów. Mam nadzieję że w tym roku pójdzie mi dużo lepiej, jeśli chodzi o przypony to po prostu kupię różne rodzaje i zobaczę czy faktycznie mają one wpływ na wynik końcowy.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o przynęty powierzchniowe z praktyki podpowiem że ja preferuję Dragonowskie przypony Tytanowe długie 25minimum lub 35cm i naprawde dają radę......A zupełnie tak po taniości splątał bym drut Dental 0,5mm plus dobra agrafka i porządny krętlik dobrze w miejscu skręcenia na pożądanej długości naciągnąć termokurczkę nawet lepiej bo na skręcenie drutu od strony przynęty mozna użyć np.czerwonego koloru jako dodatkowego punktu wabiącego i podgrzać.Od strony krętlika czarna lub przezroczysta.Co nam daje termokurczka a no to że np.plecionka nie wcina się w skręcony drut co z kolei mogło by osłabić plecionkę w tym miejscu i okaz który udało by się przechytrzyć mógł by być zapirsingowany naszą przynętą.....Fluoro karbon raczej nie moje subiektywne odczucie ale łowcy basów i żmijogłowów często go stosują.....Do przynęt typu Soft For Play tytanowy przypon spisuje się idealnie......

• Like 1

Glupio to zabrzmi ale najskuteczniejszym sposobem przy lowieniu powierzchniowym jest...zamkniecie oczow i zatkanie uszow.

No ale nie po to sie lowi wlasnie w ten sposob zeby ten widok ataku sobie odpuscic.☺

Zgadza sie. ;)

• Like 1

• 4 tygodnie później...