Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Fishfinder 350c

WJarek

Pytanie

Witam serdecznie wszystkich, bo to mój pierszy wpis na Forum.

Planując zakup na nowy sezon dość intensywnie szukałem ostatnio informacji na temat echosond. Na początek nie chcę sprzętu z górnej półki i byłem już prawie zdecydowany na używkę Mark x5 Pro, gdy znalazłem w zadziwiająco niskiej cenie Garmina 350c:

http://www.echosonda.pl/garmin-fishfinder-350c.html

Echo z 5" kolorowym ekranem, 480 pix, tak samo dwa stożki 60/120, firma też znana, choć akurat nie z echosond. Cena porównywalna z używką Mark x5 - 649zł - a jest to sprzęt nowy, z 2 letnią gwarancją.

I tu moje pytanie o Wasze doświadczenia z tym modelem oraz ogólnie z echosondami Garmina - jak wypadają w porównaniu z podobnymi modelami Lowrance czy Humminbird ?

Za wszelkie informacje z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez WJarek
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Zastanawiam się nad zakupem garmin 350c jednak znalazłem aukcje na alledrogo Humminbird Echosonda Helix 5x Sonar Color w cenie 1050zł, wiem że cena wyższa ale dla mnie jeszcze do zaakceptowania. Pytanie czy warto dokładać?

Nie warto, chyba że będziesz czuł dyskomfort psychiczny. Echa mają podobne możliwości, a diametralnie różne ceny. Niby Helix ma większą rozdzielczość, ale na tak małym ekranie nie powinno być to zbytnio zauważalne.

Edytowane przez psulek

• 0

Zagęszczenie pikseli jest akurat na obu podobne, tylko że HDI miała paletę kolorów VGA (16bit) a Helix i Garmin mają 8bit - czyli sporo mniej, co moze też sprawiać warażenie mniejszej rozdzielczości (mniejsz płynność kolorów). Żałował pewnie nie będziesz tak czy siak.

• 0

Klasycznie odgrzeje kotleta, chodzi jak w temacie o Garmina 350c, jak się sprawuje, teorie mam przestudiowaną, zielone światło od "psulek" również za co mu dziękuje ale chciałbym się dowiedzieć użytkowników jaką mają ocenę o tym sprzęcie po dłuższym okresie stosowania oraz osobiste praktyczne odczucia.

Edytowane przez Dejw

• 0

• 0

Używam od niedawna to echo, kupione na przełomie roku i na razie jeden raz nad wodą. Pierwsze wrażenia dopiero raz na wodzie. Czekam na cieplejszą wodę i będzie dokładnie testowane. Dobrze pokazuje dno, głębokość i ryby oraz posztormowe śmieci. Działa przy prędkościach 40-50km/h tylko sztycę trzeba trzymać ręką bo nie wytrzymała prędkości 20km/h.

• 0

Znaleźć napewno znajdziesz tylko musisz trochę nam pomóc. Po pierwsze nówka czy używka, po drugie gdzie łowisz, po trzecie czego oczekujesz od echa. Kilka postów wyżej miałem taką samą zagadkę, po 3 miesiącach odwklekania w poszukiwaniu echa zdecydowałem się na tego garmina.

• 0

Jeżeli nowe to osobiście uważam ze ten garmin wycina konkurencję w tej kwocie. Z tych przez Ciebie wymienionych nie mam zdania o deeper pro wiec na jego temat się nie wypowiem. Strikery od Garmina to ciekawe echa z wieloma przydatnymi funkcjami w jednym udzadzeniu, klasyk, Down Ju i GPS w jednym, tylko czy coś się zobaczy na tym małych wyświetlaczu? Przy podziale ekranu napewno nie. Nowe odsprzedawane często pojawiają się Lowrance z przetwornikiem chirp, ciekawa opcja i ten wyświetlacz juz nie wygląda tak tragicznie jeśli go podzielimy na dwie części. W tej kwocie jeszcze Dragonfly ale tylko 4DV a to oznacza że klasycznego echa nie zobaczysz tylko " fotograficzny podwodny świat ". Jeżeli chodzi o Garmina to w tej cenie większego wyświetlacza nie dostaniesz a 5 cali to duży plus. Posiada wszystkie podstawowe funkcje które mają echa i oczywiście kolor na ekranie, bo podejrzewam ze czarno-biały Cię nie interesuje.Jeżeli Ci się to echo nie spodoba dużo nie stracisz, nowe można je kupić tylko u jednego Pana na alledrogo a chętnych jest sporo. Osobiście kupiłem roczna uzywke za 500 i musiałem się pospieszyć bo chętnych dużo. Według mnie echo warte ryzyka, na początek idealne, a reszta to już tylko wciśnięcie z niej jak najwięcej informacji które po naszej analizie poprawia nasze wyniki.

• 0

Bardzo mało, nie wyobrażam sobie korzystania z echa o wyświetlaczu mniejszym niż 4 cale. Najlepiej gdybyś mógł je gdzieś porównać, wtedy różnice widać jak na dłoni. Mały wyświetlacz sprawia że echo wygląda na zabawkowe a po kilku godzinach patrzenia na niej oczy zmęczone.

• 0

Witam, posiadam wyżej wymienione echo i mam z nim jeden problem a mianowicie jeśli  nie jestem w ruchu pontonem to na wyświetlaczu nie pokazują się żadne echa, wystarczy że będę dryfował lub podpłynę 2 metry od razu jakieś łuki pokazuje, w chwili zatrzymania pontonu łuki znikają, czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi, z góry dzięki i pozdrawiam

• 0

Witam koledzy, odkopie temat

Mam zamiar kupić echo Garmina i w zasadzie to już od dłuższego czasu jestem zdecydowany na ff 350 C, ale..

znalazłem model ff 350 PLUS droższy o 200 PLN   z opisu wynika że w porównaniu do 350 c  ma 6 calowy wyświetlacz

i wbudowany sonar ClearVu

Czy wg Was warto za to dopłacać?  Czy ClearVu daje znaczącą różnice czy nie ma co sobie głowy zawracać,

dodam że 350 c jest teraz za 800 PLN, a za 1000 komplet (aku, ład, torba, uchwyt itp)

350 plus goła kosztuje 1000, czyli z dodatkami będzie 1200

dzięki za odpowiedź

https://www.trigar.pl/pl/p/Garmin-Fishfinder-350-Plus/2147

Edytowane przez drChlubicz

• 0

jak patrzę to jedyny minus dzielenie wzdłuż ekranu, ekran sam w sobie jest już dość wąski a podział go wzdłuż nie będzie wygodny. poza tym zobacz co jest w zestawie, bo wg mnie w cenie 1000 zł masz tylko zwykły przetwornik DB, dopiero przetwornik GT20 pozwoli cieszyć się z ClearVu. Standardowo chyba jest z przetwornikiem DB https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/pn/010-10272-10#specs

Edytowane przez wedkarski365

• 0

No właśnie, też mi tu coś nie pasowało, w zestawie jest 77/200,  czyli z tego wynika że on po prostu obsługuje cv ale nie  ma go w zestawie, a z tym dzieleniem to nie zauważyłem nawet, celna uwaga,

jak będę miał chwilkę to zadzwonię tam i  rozpytam co i jak, ale chyba zostanę przy 350 c

pozdrower

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Witam

Napisałem do sklepu i dostałem wyczerpującą odpowiedź.

cycat:

"Witam,

obsługiwane częstotliwości 50/77/200 kHz dotyczą widoku tradycyjnego. Można dokupić osobno przetwornika 50/200 Dual Beam, który jest przeznaczony na wody głębokie. Przetowrnik w zestawie 77/200 to uniwersalny przetwornik na płytsze wody.
W zestawie z tym modelem jest zawsze przetwornik 77/200kHz (taki jak w 350c). Model 350 Plus w porównaniu do 350C obsługuje jednak wyższe modele przetworników (do dokupienia osobno), które mają widok CelarVu. Na przykład 350 Plus obsłuży taki przetwornik z ClearVu:
Taki przetwornik ma częstotliwości jak poniżej:
Traditional: 77/200 kHz
DownVü: CHIRP 435-475 kHz and CHIRP 800-840 kHz
Jak Widać zakres dla fal tradycyjnych oraz dla widoku ClearVu to zupełnie dwa osobne zakresy skanowania."
koniec cycatu
czyli żeby mieć DV trzeba wydać 16-stu Jagiełło i jednego K.Wielkiego, pocieszeniem niech będzie fakt że dostaniemy z powrotem jednego Mieszka.
nie ma co, zostaję przy 350 c

pozdrower

Michał