Skocz do zawartości

St.Croix Legend Tournament

Zulus

Rekomendowane odpowiedzi

...wg opisu blank ma 12lb :unsure: ... wg mnie opis jest zaniżony

@szpiegu, ja juz całkowicie przeskoczyłem w stronę Strena... Jest bardziej okrągły, nie traci koloru i nie strzępi się...Ma bardziej zagęszczony oplot od PP, przez co jest twardszy i troszkę szumi na ringach - to jedyna jego wada jaka zauważyłem a mam kilka szpulek w/w od 8lb wzwyż

Witam ,

Także polecam Strena. Mi udało się jeszcze stosunkowo niedawno nabyć tego z serii super braid. Świetna linka.

A tak wracając do głównego tematu , to wydaje mi sie , że różnica w opisie mocy tych 2 blanków wynika wyłącznie z ich zbrojenia (cast i spin). Pod casta zapewne gęstsze zbrojenie pozwalające bardziej wykorzystać moc dołu. W każdym razie spin'a spokojnie można używać do główek 20 - 25g , a moc na sandała powinna wystarczyć. Kijek z wybitnie szczytowym ugięciem.

Pozdrawiam

Piotr

4C68MXF?? - to raczej symbol innego modelu lub wdał Ci się chochlik.

BTW,

... LTBC68MXF ,to 14-to funtowy model castingowy...

...LTBS68MXF , to 12-to funtowy model spinningowy... niby te same blanki, ale...

Nie chochlik. Top Water :D

4C68MXF Top Water LTBC/LTBS/TWS68MXF

Niekltórzy o wędkach inni o blankach :unsure:

Waldek, ja raczej o wędkach ;)

TopWater to blank dedykowny pod casta, choć i spinning pewnie niezły z niego wyjdzie :lol:

Wiem Patryk. To Zulus o blanku a na tym blanku, jak już wcześniej wkleiłem z katalogu, budują właśnie modele:o których Ty napisałeś. :D

Łowię sandacze naprzemiennie kijem 1 1/2oz Avid i od 6 tygodni walczę Top Waterem do 5/8. Avidem podbijam koguty i gumy od 25-30g główka i uważam, że to jest akurat. Zacięcie jest pewne podobnie zresztą jak i hol. Na sandacza 50cm to za dużo, ale 75+ ma twardy pysk. Hol w jeziorze jest bardzo pewny i bardzo szybki. Jest to też dobry kij do trollingu, gdyż często łowię sandacze na 15-18cm woblery i gumy. Top Water to kij na płytszą wodę. Z uwagi na delikatną szczytówkę max. masa główek to 15g. Potem zaczyna się już za bardzo wyginać - to moje zdanie. Są różne szkoły łowienia ale ja uważam, że lepiej mieć za dużo mocy niż za mało...

tylko zeby ci zulus nie przyszlo do glowy robienie kija sandaczowego nWasza odre na legend tournament 1 oz. bo to juz armata niesamowita. tam 50-60 g to leci za horyzont :mellow:

Nie, nie, nie mam takich pomyslow, uwazam, ze nie ma co bic piany w teorii i po prostu zrobie sobie tego 5/8 i sam sie przekonam, w koncu nie ma to jak dowod namacalny w reku :mellow: . Choc nie spodziewalem sie, ze 1oz wywali 60g i sie nie zlozy w pol :lol: .

@Szpiegu, a Wasyl co, za eksperymenty sie wzial czy jak ? :lol: