Klamot Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Witajcie,Zamierzam garażować w tym sezonie ponton ze sztywną podłogą na przyczepce w blaszanym garażu z wylewką.W zimę w takim garażu temperatura jest wyższa o ok. 10 stopni od zewnętrznej a w lato na pewno będzie wyższa.Czy ktoś z użytkowników pontonu przechowuję go w takim garażu?Czy coś się może stać z pontonem? Jakieś rozwarstwienia powłoki, rozklejenia itd?Wiadomo, że na czas postoju w blaszaku troszkę upuszczę powietrza z komór, jednak obawa jest, że coś się może stać.Czy macie doświadczenie w garażowaniu swoich pontonów w upalne dni w takich garażach szczelnie zamkniętych?Dodam, że garaż nie jest ocieplony/wygłuszony od środka styropianem, jest to goła blacha.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 k.gluchy Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Witaj, posiadam ponton ze sztywną podłogą, jest to bardzo wytrzymała konstrukcja, ale na początku użytkowania sam się nad tym zastanawiałem ale po kilku latach nie pieszczę się z nim za bardzo, spoczywa sobie w ciemnym garażu i jest wszystko okej, spuszczam z niego troszke powietrza aby nie był ciągle nadymany na maksa. Ja osobiście tylko spinninguje, ale jeśli najdzie Cie ochota na łapanie spławikami to uważaj na resztki zanęty w pontonie, bardzo przyciąga myszki. Pozdrawiam i miłego pływania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Roseth Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Gdzie kupiłeś garaż z "gołej blachy", w którym zimą jest 10 stopni cieplej? Sam bym taki chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Również tylko spinninguje a ponton mam już ponad 4 lata. Z gryzoniami raczej nie będzie problemu ze względu na wylewkę i bardzo szczelnie wykonany garaż, jednak nie o to mi chodzi. Obawiam się czy od gorąca w upalne dni w takim garażu (temperatura jest znacznie wyższa w blaszaku niż na zewnątrz) ponton może zacząć się rozklejać, rozwarstwiać lub coś podobnego? Edytowane 25 Marca 2015 przez Spinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Gdzie kupiłeś garaż z "gołej blachy", w którym zimą jest 10 stopni cieplej? Sam bym taki chciał.Niech będzie ok. 5 stopni, albo 2 stopnie obojętne. Nie czepiaj się kolego szczegółów, bardziej chodzi o dni upalne. Edytowane 25 Marca 2015 przez Spinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOSMAN 76 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dlatego będziesz musiał trochę powietrza upuścić, bo może go rozerwać pamiętaj, że pod blachą jest jak w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dlatego będziesz musiał trochę powietrza upuścić, bo może go rozerwać pamiętaj, że pod blachą jest jak w piekarniku.Właśnie o ten piekarnik mi się rozchodzi kolego. Powierza zawsze na czas postoju troszkę upuszczam jednak czy mimo małego ciśnienia w komorach coś się może niepokojącego wydarzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Nic się nie wydarzy,( czy reklamówka roztopiła Ci się w garażu? ) upuść trochę powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 witam W moim doświadczeniem 40 wędkowania miałem 4 sztuki pontonów ;ZEFIR240 SZT 2 I PASSAT270 .Okres ostatniego był około 8lat spuszczane powietrze, suszenie w suszarni blokowej a potem garaż .Jak upuścisz powietrze to nic się złego nie stanie poza jednym niemiłym doświadczeniem typu włamanie do garażu.Tego czasami nie można uwierzyć ale szczera prawda.Właśnie o ten piekarnik mi się rozchodzi kolego. Powierza zawsze na czas postoju troszkę upuszczam jednak czy mimo małego ciśnienia w komorach coś się może niepokojącego wydarzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Nic się nie wydarzy,( czy reklamówka roztopiła Ci się w garażu? ) upuść trochę powietrze.A czy reklamówka posiada warstwy i jest klejona klejem? Roztopienie a rozwarstwienie lub rozklejenie to zupełnie dwa różne pojęcia nie wiem czy zauważyłeś. Wolę zapytać i głowę mieć spokojną. witam W moim doświadczeniem 40 wędkowania miałem 4 sztuki pontonów ;ZEFIR240 SZT 2 I PASSAT270 .Okres ostatniego był około 8lat spuszczane powietrze, suszenie w suszarni blokowej a potem garaż .Jak upuścisz powietrze to nic się złego nie stanie poza jednym niemiłym doświadczeniem typu włamanie do garażu.Tego czasami nie można uwierzyć ale szczera prawda.Tego też się obawiam, ale garaż mam na prywatnej posesji więc teoretycznie nic się nie powinno stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Jeżeli już się tak upierasz na ten garaż to przynajmniej zainwestuj i wyłóż go od środka styropianem bądź wełną mineralnąPamiętaj że w bardzo upalne dni możesz w nim mieć o ponad 20 stopni więcejJa osobiście bym nie ryzykował i wolałbym go składać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 A ja sugeruje zrobienie malej kratki wentylacyjnej w garażu i po problemie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Wentylacja, ale nie mała. Niestety w blaszaku jest jak w piecu i wentylacja powinna być spora. W dodatku jeśli to szczelny garaż to wlot powinien być możliwie nisko, a wylot pod samym sufitem.BTW kiedyś trzymałem gumowy ponton w garażu, nic się z nim nie działo - jednak przez pół dnia garaż był osłonięty czereśnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fryc203 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 U mnie już czwarty sezon w takim garażu ponton sobie na burcie stoi. Czy lato czy zima, powietrze w nim doskonale się trzyma, działa doskonale i nie martwię się o niego wcale O k... ale mi się zrymowało P.S. w upalne dni, zawsze można upuścić trochę powietrza. Bardziej o gryzonie bym się martwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Przez 3 ostatnie lata trzymałem mój zestaw też w blaszaku 2-stanowiskowym tyle, że tamten był przewiewny bo nad bramami nie było podłużnych okien i nigdy w nim piekarnika nie było, ale mimo wszystko zawsze troszkę powietrza upuszczałem. Teraz zakupiłem silnik spalinowy, który będzie wisiał na pawęży i będę musiał zmienić garaż bo boję się, że ktoś się włamie. Kumpel udostępni mi za dobrą flaszkę miesięcznie swój blaszak na podwórku i będę musiał pogadać z nim o zastosowaniu ewentualnej wentylacji lub wyłożeniu go styropianem.. U mnie już czwarty sezon w takim garażu ponton sobie na burcie stoi. Czy lato czy zima, powietrze w nim doskonale się trzyma, działa doskonale i nie martwię się o niego wcale O k... ale mi się zrymowało P.S. w upalne dni, zawsze można upuścić trochę powietrza. Bardziej o gryzonie bym się martwił. Sądzisz, że na tak położonym pontonie jakiś gryzoń mógłby wygryźć dziurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Bez problemu, jeśli tylko najdzie go taka ochota. Dodatkowo zanęciłeś wareczką, oj może być przykra niespodzianka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fryc203 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Myszki bardzo lubią sobie pogryźć pontony i inne PCV, mi kiedyś pogryzły wodery Jesienią, jak chyba szukają schronienia, zauważyłem ich obecność w moim garażu i trochę mnie to zaniepokoiło. Teraz jestem trochę bardziej spokojny, bo na garażach mamy koty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 NERO Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Odswieże trochę temat,przez rok może ktoś poczynił obserwacje Trzymanie nadmuchanego pontonu w metalowym garażu przez okres letni gdzie w dzień temperatura w blaszaku wynosi grubo ponad 30 stopni nie wpłynie negatywnie na ponton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 wpłynie na pewnoKumpel trzymał pod bardzo grubą plandeką na świeżym powietrzu i też mu klejenie puściło, na szczęście nie na komorach tylko na łączeniu podłogi z komorami od wewnątrzOd spodu wszystko się trzyma tak więc ponton jest w użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Klamot
Witajcie,
Zamierzam garażować w tym sezonie ponton ze sztywną podłogą na przyczepce w blaszanym garażu z wylewką.
W zimę w takim garażu temperatura jest wyższa o ok. 10 stopni od zewnętrznej a w lato na pewno będzie wyższa.
Czy ktoś z użytkowników pontonu przechowuję go w takim garażu?
Czy coś się może stać z pontonem? Jakieś rozwarstwienia powłoki, rozklejenia itd?
Wiadomo, że na czas postoju w blaszaku troszkę upuszczę powietrza z komór, jednak obawa jest, że coś się może stać.
Czy macie doświadczenie w garażowaniu swoich pontonów w upalne dni w takich garażach szczelnie zamkniętych?
Dodam, że garaż nie jest ocieplony/wygłuszony od środka styropianem, jest to goła blacha.
Z góry dziękuję za pomoc.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi