Tarłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam, czy możecie polecić mi sprawdzone praktycznie modele główek jigowych do kręcenia jigów na pstrąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 gamakatsu i mustad,przynajmniej ja tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Micro mustad na haku 1,2,4 masz w gramaturze 2,5g 4g 5,5g ewentualnie większe ale tamte mniej chwytne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zdecydowanie któraś z serii stand up . Albo wzorem podobne do zawieszenia kogucianego . Jeśli nie gotowy model to pozostaje uwierzyć w zdolności rąk własnych . Zupełnie inaczej dają się postawić , nie kładą się tak plackiem na dnie , jak konstrukcje na standardowej główce . Zwykły twister faluje jak po ecstasy .. A hak im cieńszy i lżejszy , tym lepszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dulgimic Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Haki Mustad nr 1 i mniejsze rozginam na monofilu 0,18. Gamakatsu clasic są mocniejsze. Lepiej zastanów się nad dobierając hak do wytrzymałości wędki i linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 No popatrz , a ja nimfy na 12 i podobnej miary Strofcie urywam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dulgimic Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Wolno Ci Ja narybku łowić nie lubię.Kolega pyta wiec mu z doświadczenia odpowiadam. A jakiej wielkości pstrągi zamierza łowić to wybacz ale nie mam takiej wiedzy. Są na rynku haki bardzo ostre mimo grubszego drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Ba !! Gamakatsu wiadomo , renoma i potęga !!Monofil też Gamakatsu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Kup sobie formę Do-it i po problemie. Na rynku moim zdaniem nie ma godnych polecenia główek do budowy pstrągowych jigów. Po prostu główki jigowe mają złe proporcje wielkości łuku kolankowego do długości trzonka. Gdy wielkość łuku kolankowego jest git to trzonek jest zdecydowanie za długi. Jedyne główki które moim zdaniem są w miarę do przyjęcia to Sasame. Dodam, że ja łowie pstrągi nie cieniej niż 0,22-0,24, dlatego główek typu mikro nawet nie biorę pod uwagę. Moim zdaniem stosowanie żyłek cieńszych niż 0,2 przy łowieniu pstrągów na spining nie ma sensu. Przy cienkich żyłka niepotrzebnie wydłuża się tylko czas od zacięcia do lądowania, nie mam pełnej kontroli nad rybą. Pstrąg jeśli go nie spłoszymy, dobrze podamy mu przynętę i jest na żarciu będzie miał gdzieś czy przynęta jest podana na żyłce o,22 czy 0,28 i tak ją zassie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Kręciłem na różnych obecnie tylko SASAME. Ostry, mocny a zarazem elastyczny hak - dobrze trzyma rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi