Skocz do zawartości

Wedka speyowa

Bujo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nieuchronnie nadchodzi moment zakupu czegos takiego i jak zawsze sa dylematy. Najgorsze, ze nie wiem gdzie mnie poniesie w poszukiwaniu lososi. Chcialbym cos w miare uniwersalnego ale bardziej pod katem duzych rzek. Czy zdecydowac sie na 14' czy moze 15'? Nastepnym problemem jest akcja wedki- wolniejsze sa latwiejsze na poczatek ale zamierzam uzywac glowic, do ktorych polecane sa szybsze konstrukcje. Rzucac jakos sie naucze- znam kilku specow, ktorzy obiecali pomoc.

Musi byc tez dostepny sam blank wiec Loomisy czy Winstony odpadaja.

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Bujo

Żaden ze mnie specjalista- łowiłem 2x na Kolskim i raz w Norwegii, ale zdecydowanie wybrałbym 14' w klasie 9. Opędzisz większość sytuacji. Sam łowię jakimś Snowbee- nie zamierzam inwestować kasy w wędke, na którą łowię raz na 2 lata. Muszę jednak przyznać, że najlepiej leżał mi Sage Z Axis 14'3'' AFTM 9(machałem Orvisem, G.Loomisem, Loop-em, Hardym, starszymi Sage, Batsonem + Whiskersem, Ticą i jakimiś innymi wynalazkami). Jak zaczną je wycofywać z oferty i zrobią przecenę to sobie zafunduję.

Witam,

@iREK- mozesz powiedziec co to za wedka?

@Mysha- czy 14' spokojnie dawalo rade tam gdzie lowiles?

Generalnie utwierdzacie mnie w przekonaniu co do tej dlugosci tym bardziej ze mam kreciolek, ktory do #9 spokojnie sie nada ( Ross Momentum 4). Z blankami nie mam problemow- tam gdzie kupuje promocje trwaja caly rok :D :D :D

Bujo

Na tych rzekach, na których łowiłem to spokojnie (w Rosji-Varzuga, Kica, Czawanga; w Norwegii- Mandal). Jak pisał w którymś wątku @Sandacz, Białorusini z którymi byłem, łowili nawet na kije jednoręczne. Ja wolę jednak wędkę speyową- mi łowi się lżej. 2-3 ruchy i fruuu... . 15' i więcej to kij na dużą i głęboką wodę, nawet na Warzugę to zbyt potężna broń. Jakiś czas temu na flyfishingu.pl było paru sensownych gości łowiących speyem- spróbuj zasięgnąć języka.

Żaden ze mnie specjalista, łowiłem takimi kijami głowatki i kilka razy w IE. Ja najbardziej szukałbym 12'6 do linki 9, szybkiej. Takie coś mi po głowie chodzi. 14' to już dość spora armata. 15 w klasie 10-11 to już chyba rozwiązanie na bardzo duże rzeki i spore muchy. Koledzy łowią.... jaxonami astral 14' #9-10 - tym machałeś na zlocie. Dobry kijek, nie wiem czy potrzeba by czegoś cięższego...

Ciekaw jestem czy pojawi się ktoś kto ma duże doświadczenie w temacie. Chetnie bym wysłuchał czegoś o kijach dwuręcznych.

Ja tam mam za małe doświadczenie przy kijach 2 ręcznych więc się mądrzył nie będę. Ale z tego co trochę pomachałem takimi luśniami firm: snowbee, sage, orvis, daiwa i jeszcze jakieś tam były już nie pamiętam :mellow:

To największe wrażenie zrobił na mnie Z-Axis kolegi. Super się to obsługuje. On miał kij 12'9 #8. Dla Ciebie lepszy był by pewnie model 14'3 #9.

szpiegu, mało łowię i wyników brak więc co tu się wypowiadać. Opanowałem swoją 13'-kę na tyle że jakoś rzucam na wybitnie niemuchowej rzece.

Dla mnie naj-kompetentny w tym temacie jest Mysha.

Jeżeli chodzi o kij to mógłbym polecić (nie machałem nad wodą) Sage który widziałem u Daniela w pracowni. 14' w 9-tej klasie. Nazywa się bodajże European spey. Bardzo mi się podobał choć wypadałoby zweryfikować go nad wodą. Może ktoś zetknął się z tym kijem?