Bujo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam, Nieuchronnie nadchodzi moment zakupu czegos takiego i jak zawsze sa dylematy. Najgorsze, ze nie wiem gdzie mnie poniesie w poszukiwaniu lososi. Chcialbym cos w miare uniwersalnego ale bardziej pod katem duzych rzek. Czy zdecydowac sie na 14' czy moze 15'? Nastepnym problemem jest akcja wedki- wolniejsze sa latwiejsze na poczatek ale zamierzam uzywac glowic, do ktorych polecane sa szybsze konstrukcje. Rzucac jakos sie naucze- znam kilku specow, ktorzy obiecali pomoc. Musi byc tez dostepny sam blank wiec Loomisy czy Winstony odpadaja. Pozdrawiam i czekam na opinie. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iREK Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 czołem Bujo,miałem podobny dylemat ostatnio i kupiłem 14'9WFNiestety brak doświadczeń własnych, zakup na podstawie rozmów z kolegami, którzy łowią w Norwegii i Rosji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Żaden ze mnie specjalista- łowiłem 2x na Kolskim i raz w Norwegii, ale zdecydowanie wybrałbym 14' w klasie 9. Opędzisz większość sytuacji. Sam łowię jakimś Snowbee- nie zamierzam inwestować kasy w wędke, na którą łowię raz na 2 lata. Muszę jednak przyznać, że najlepiej leżał mi Sage Z Axis 14'3'' AFTM 9(machałem Orvisem, G.Loomisem, Loop-em, Hardym, starszymi Sage, Batsonem + Whiskersem, Ticą i jakimiś innymi wynalazkami). Jak zaczną je wycofywać z oferty i zrobią przecenę to sobie zafunduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam, @iREK- mozesz powiedziec co to za wedka? @Mysha- czy 14' spokojnie dawalo rade tam gdzie lowiles? Generalnie utwierdzacie mnie w przekonaniu co do tej dlugosci tym bardziej ze mam kreciolek, ktory do #9 spokojnie sie nada ( Ross Momentum 4). Z blankami nie mam problemow- tam gdzie kupuje promocje trwaja caly rok :D Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Na tych rzekach, na których łowiłem to spokojnie (w Rosji-Varzuga, Kica, Czawanga; w Norwegii- Mandal). Jak pisał w którymś wątku @Sandacz, Białorusini z którymi byłem, łowili nawet na kije jednoręczne. Ja wolę jednak wędkę speyową- mi łowi się lżej. 2-3 ruchy i fruuu... . 15' i więcej to kij na dużą i głęboką wodę, nawet na Warzugę to zbyt potężna broń. Jakiś czas temu na flyfishingu.pl było paru sensownych gości łowiących speyem- spróbuj zasięgnąć języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Żaden ze mnie specjalista, łowiłem takimi kijami głowatki i kilka razy w IE. Ja najbardziej szukałbym 12'6 do linki 9, szybkiej. Takie coś mi po głowie chodzi. 14' to już dość spora armata. 15 w klasie 10-11 to już chyba rozwiązanie na bardzo duże rzeki i spore muchy. Koledzy łowią.... jaxonami astral 14' #9-10 - tym machałeś na zlocie. Dobry kijek, nie wiem czy potrzeba by czegoś cięższego... Ciekaw jestem czy pojawi się ktoś kto ma duże doświadczenie w temacie. Chetnie bym wysłuchał czegoś o kijach dwuręcznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Chetnie bym wysłuchał czegoś o kijach dwuręcznych. pewnie Andrzej saibling mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iREK Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam, @iREK- mozesz powiedziec co to za wedka? nie mają blanków w ofercie więc dla Ciebie bez znaczenia..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam, Cos tam juz zdecydowane po rozmowach z miejscowymi specami. Zostane przy 14' #9. Zachwalali nowe Sage TCX, szczegolnie do glowic i ta opcje wybralem. Pozdrawiam i dziekuje, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Ja tam mam za małe doświadczenie przy kijach 2 ręcznych więc się mądrzył nie będę. Ale z tego co trochę pomachałem takimi luśniami firm: snowbee, sage, orvis, daiwa i jeszcze jakieś tam były już nie pamiętam To największe wrażenie zrobił na mnie Z-Axis kolegi. Super się to obsługuje. On miał kij 12'9 #8. Dla Ciebie lepszy był by pewnie model 14'3 #9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Faktem jest, ze o Z-Axisie slyszalem tez same super opinie.Musze chyba wybrac sie do Sportfisha i pomachac troche nad woda zanim zamowie blank. Inna sprawa jest, ze ci polecajacy TCX maja wielkie doswiadczenie w rzucaniu Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saiblling Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 szpiegu, mało łowię i wyników brak więc co tu się wypowiadać. Opanowałem swoją 13'-kę na tyle że jakoś rzucam na wybitnie niemuchowej rzece. Dla mnie naj-kompetentny w tym temacie jest Mysha.Jeżeli chodzi o kij to mógłbym polecić (nie machałem nad wodą) Sage który widziałem u Daniela w pracowni. 14' w 9-tej klasie. Nazywa się bodajże European spey. Bardzo mi się podobał choć wypadałoby zweryfikować go nad wodą. Może ktoś zetknął się z tym kijem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi