ROOS Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) HejMam prośbę do posiadaczy kołowrotka jak w temacie. Potrzebuję wymienić elementy rolki linki, niektórych brakuje a mam z innego kołowrotka, część pasuje, część może dorobię a resztę dokupię. Do rzeczy - jakby ktoś miał chwilę czasu i pomierzył elementy rolki nr ze schematu:7918 - podkładka rolki (chyba stal lub amelinium) - tej mi brakuje5625 - dystans (chyba teflon) mam7917 - tulejka (teflon-w nią wchodzi łożysko, a ta tulejka wchodzi w rolkę) - ori jest zniszczona, mam inną8741 - łożysko było 5x8x2,5 mm - takie mam nowe( z innej rolki mam też 5x8x3 mm) - wymiarów ori nie znam8843 - dystans łożyska 5x6x1,5 mmJak ktoś ma młynek a nie ma schematu to wrzucę jutro. dziś nie dam radynajbardziej by mi zależało na 7918 i 7917, dla pewności łożysko czy grubość/wysokość 2,5 czy 3mm tam wchodzi dzięki za pomoc Edytowane 27 Marca 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Hejnajbardziej by mi zależało na 7918 i 7917, dla pewności łożysko czy grubość/wysokość 2,5 czy 3mm tam wchodzi dzięki za pomoc Łożysko 7x4x2,5 tam wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Łożysko 7x4x2,5 tam wchodzi.nie podważam Pana doświadczenia ale podane na bank nie spasuje, ponieważ trzpień ma 5mm, 4-ka będzie latać, jedynie grubość może być różnadziękuję bardzo za zainteresowanieedit: stare rozsypane/zardzewiałe było 2,5mm (mam nowe 3mm i 2,5mm), stara tulejka rozsypana a w zastępczej z ultegry było łożysko 3mm. teraz nie wiem, które będzie lepsze bo nie mam kompletu części :Szapewne podane przez Pana będzie 2,5mm Edytowane 27 Marca 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Zawsze lepsze będzie ciut szersze (o ile tylko wejdzie i nie bedzie "w rolce za ciasno")... Szersze ma zawsze mniejsze tendencje do gibania się...Ale tak czy siak, złóż najpierw z jednym, potem z drugim i zobaczysz jak będzie lepiej i czy po skręceniu rolka bedzie się obracała czy wszystko stanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Zawsze lepsze będzie ciut szersze (o ile tylko wejdzie i nie bedzie "w rolce za ciasno")... Szersze ma zawsze mniejsze tendencje do gibania się...Ale tak czy siak, złóż najpierw z jednym, potem z drugim i zobaczysz jak będzie lepiej i czy po skręceniu rolka bedzie się obracała czy wszystko stanie...tak Panie Tomaszu wszystko racja, z oboma chodzi ok, z jednym zasadniczym zastrzeżeniem, nie mam podkładki 7918 (podkładko-dystans) i z żadnym nie ocenię prawidłowo, ale na moje oko 3mm będzie za ciasne jak będzie komplet. zaraz dodam schemat bo mam już fotępodkładka dystansowa (tu z ultegry 4000 '98) Edytowane 28 Marca 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Tak wygląda kompletna rolka, kołowrotek mniejszy ale rolka ta sama. http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=486 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak wygląda kompletna rolka, kołowrotek mniejszy ale rolka ta sama. http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=486kompletna rolka owszem do 2500 ale w 4000 małe ryżowe ludki wymyślili sobie dystans-tulejkę bez kołnierza/podkładki, jak spojrzysz na schemat to 2500 ma z obu stron podkładkę z tulejką, natomiast 4000 ma ją tylko z jednej strony - drugie to dystans jak niżej.w 2500 siedzi część 8757w 4000 siedzi część 8843 - dystans łożyska 5x6x1,5 mmczęść której szukam to 7918 w 4000, natomiast w 2500 jest 7463nie mam tej wielkości GTMa ale prawdopodobnie części po obu stronach rolki będą miały różną wysokość i być może średnice wewn/zewn, jakby było to samo to dali by te same części (np w wielkościach 1000 i 2500 tak było zarówno 3000 i 4000)GTM-RA ma tylko te 2 wielkości, chyba że się jakaś okociłatak czy siak dzięki, duży plus za linka edit: tak czy siak ciężko było zdobyć wymiary żeby sobie samemu dorobić 2 części, więc zakupiłem za drobne zniszczoną tulejkę i brakującą podkładkę Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) grzebiąc w necie znalazłem też z młodszego 3000 ale ta rolka jest jak w 2500 (zbliżona)niestety ze zdjęć ciężko jest ściągnąć wymiary Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Tak wygląda kompletna rolka, kołowrotek mniejszy ale rolka ta sama. http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=486Niestety, ale w Stradic GTM- RA 2500 rolka jak i łożysko jest mniejsze jak w rozmiarze 3000/4000.Podobnie jest w Stradic FH, Super GT/GTM-RA/RB...Z tego co pamiętam, łożysko jest tam w rozmiarze 3x7x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Niestety, ale w Stradic GTM- RA 2500 rolka jak i łożysko jest mniejsze jak w rozmiarze 3000/4000.Podobnie jest w Stradic FH, Super GT/GTM-RA/RB...Z tego co pamiętam, łożysko jest tam w rozmiarze 3x7x2.to maleństwo , ale że trzpień 3mm. dziwne jest to że trzpień w ultegrze 4000 jest 4mm co model i rocznik to może być różnica, a niby prawie to samo, a wiadomo że "prawie" robi wielką różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Rysiu, w znajomych mi kołowrotkach z lat 95-02 w rozmiarze 2500/3000/4000 trzpień, rozmiar łożyska w rolce rozmiarowo były te same.Dopiero po 2002 roku letko sprawę skomplikowali, zrobili to co opisałem wcześniej.Odeszli od uniwersalności, kompatybilności rolki, a szkoda. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Arek X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 bym to skwitował krótko: to c..je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 finał tej piosenki = rolka złożona, kupiony dystans fabrycznie ok, ale mnie to nie pasowało, za duży luz, więc znając mniej więcej wymiary od góry jak dla łożyska 10,7x5x3,2mm (oryginał), szerokość tulejki 6,5mm grubość ścianki ~0,75mm, grubość podkładki ~0,8mm, ja dorobiłem prawie taką samą, z tym że wysokość całości ma około 1,7mm - moja podkładka z dystansem wygląda podobnie jak ta wyżej z ultegry ja swój wątek zakończyłem. do wyższych władz pozostawiam decyzję czy wątek zamknąć czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi