Skocz do zawartości

Arbory aluminiowe

osiak

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda na aluminiowych nie robiłem ale na grafitowych ja dawałem jeszcze jedną tulejkę w środkowej części uchwytu. 

W twoim przypadku wydaje mi się 1 cm w zupełności wystarczy + środeczek (tam możesz dać i grafitową).

No ale to moje subiektywne zdanie nie poparte żadnymi super wyliczeniami. 

Edytowane przez siatkaz

Myślę, ze powinieneś zwrócić uwagę na wykończenie rantów na średnicy wewnętrznej tulejek, szczególnie tej od strony przelotek - powinno być przejście z promieniem, by uniknąć nacisku punktowego. Ostra krawędź, to ryzyko uszkodzenia blanku w tym miejscu pod dużymi obniżeniami.

Myślę, ze powinieneś zwrócić uwagę na wykończenie rantów na średnicy wewnętrznej tulejek, szczególnie tej od strony przelotek - powinno być przejście z promieniem, by uniknąć nacisku punktowego. Ostra krawędź, to ryzyko uszkodzenia blanku w tym miejscu pod dużymi obniżeniami.

to już wziołem pod uwagę

Dalbym jeszcze jeden arbor tam gdzie bedzie sie konczyc stopka kolowrotka. 

myślisz, że przy kiju 10 lb będzie to konieczne?

wiem co masz na myśli jednak niechciał bym zwiększać wagi konstrukcji...

Witam,

kolego w ten sposób to ja mam grubo ponad 10 patyków uzbrojonych,dokładnie na dwóch tulejkach i nic sie nie spłaszcza jak wspomniał kolega Skalek.Czucie moim zdaniem dużo lepsze,sprawdziłem to na dwóch jednakowych blankach jeden na alu drugi na arborach,alu górą.Pierwsze egzemplarze były na trzech,później przeszedłem na dwie,żeby w środku było pudło.Sprawdzone na mrozie nic nie stuka puka ,czeszczy jest ok.Obecnie używam tylko tulejki alu albo całe rury to zależy od blanku.Warunek,bardzo dobry epoxyd do montażu.Dodam jeszcze ,że żaden uchwyt dla mnie sie jeszcze nie rozkleił i napewno nie rozkleji jestem tego w 100% pewny-sprawdzone

Stanisław Gawełda

• Like 1

Witam,

kolego w ten sposób to ja mam grubo ponad 10 patyków uzbrojonych,dokładnie na dwóch tulejkach i nic sie nie spłaszcza jak wspomniał kolega Skalek.Czucie moim zdaniem dużo lepsze,sprawdziłem to na dwóch jednakowych blankach jeden na alu drugi na arborach,alu górą.Pierwsze egzemplarze były na trzech,później przeszedłem na dwie,żeby w środku było pudło.Sprawdzone na mrozie nic nie stuka puka ,czeszczy jest ok.Obecnie używam tylko tulejki alu albo całe rury to zależy od blanku.Warunek,bardzo dobry epoxyd do montażu.Dodam jeszcze ,że żaden uchwyt dla mnie sie jeszcze nie rozkleił i napewno nie rozkleji jestem tego w 100% pewny-sprawdzone

Stanisław Gawełda

Też zostanę przy 2 jak na rysunku. Daj namiar na klej.

Ja używam loctite,trochę droga firma za to dobre produkty mają.Nr. kleju moge podac dopiero za dwa miesiace,teraz bujam się po Skandynawi.Najlepiej zapytaj sprzedwacę loctite oni doradzą co bedzie najlepsze.Napewno klej musi być wolnowiążący i przeźroczysty.Sprawdzony jest też cx80 popielaty dwuskładnikowy koniecznie wolnowiążący,jest w ciemnej popieli i troche brudzi ale aceton w razie czego pomoże,też godny polecenia.

Pozdrowionka i do roboty bo warto na alu

S.G.

• Like 1

Ja to robię tak jak na rysunku poniżej,może się na coś sprzyda co prawda nakreślony na kolanie ,ale w miarę czytelny.Pierscionek w stosunku do korka i uchwytu chowam jakies 5 dych.mozna zrobić na zero,żeby był pod palcem,jak kto sobie życzy.

Pozdrawiam

post-51110-0-67379500-1427895609_thumb.jpg

zapomniałem dodać jeszcze jednej bardzooooooooo ważnej uwagi-każdy uchwyt musi być od srodka potraktowany najlepiej pilnikiem do drewna i to solidnie,ma być dużo zadrapań,później aceton i kleimy(tak jest moim zdaniem najlepiej,napewno nie bedzie sie rozklejało) co niektórzy na tym forum domagają się tego dopisu.

Kolego Osiak zwróć uwagę na rear ,proponuję zrobić taki tulejopierścień,oczywiscie kształty dowolne,a ładne wykończenie i to w jednym kawałku :)

taki właśnie mam plan, i pierścień nie tylko na rear ale i fore. zastanawiam się tylko po co robić tuleje wchodząca w korek?