Skocz do zawartości

Dragon x-treme zander 10-35

PiotrekF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym sezonie zaczynam połowy z pontonu , w związku z tym  kompletuję powoli sprzęt. Byłem w tym roku na targach wędkarskich w Poznaniu i w oko wpadł mi ten kijek  Dragon x-treme zander 10-35g. Zastanawiam się czy spełni moje wymagania, bo na sucho zrobił świetne wrażenie :) Szukam czegoś do połowu sandacza, w większości używam kogutów w zakresie 15-25 gram, dlatego najbardziej mi zależy żeby właśnie te przynęty obsługiwał najlepiej. Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie małe przelotki, czy będę miały one jakikolwiek wpływ na wykonywane rzuty. Znalazłem jedną recenzję tego produktu i użytkownik był zadowolony, nawet chwalił przelotki i odległość rzutów. Czy ktoś z kolegów używa i może się wypowiedzieć  jak sprawuje się ten patyk w boju ?  :) Wiem, że najlepszy byłby kijek z pracowni, jednak szukam czegoś seryjnego, ten macałem i jakieś odniesienie mam :)

"Kij z pracowni"  :D Temat rzeka, przy tym niezła beka. Czemu uważasz, że kij z pracowni byłby najlepszy? Nie byłby w Twoim przypadku... Czemu? Skoro sam nie potrafisz ocenić czy DRAGON będzie ok, to nie startuj do pracowni  :lol:

Edytowane przez Kamil_Be

Normalnie zazdroszczę wiedzy  :) Skoro na sucho potrafisz ocenić jak kij zachowuje się pod obciążeniem lub w jaki sposób amortyzuje zrywy ryby beż jego testowani. Co do pracowni to raczej są tam ludzie którzy wysłuchają twoich potrzeb i dobiorą Ci coś odpowiedniego. Totalnie nie rozumiem takich komentarzy, człowiek szuka pomocy i rady, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto a dostaje cwaniacki beznadziejny komentarz nic nie wnoszący do tematu. 

Edytowane przez PiotrekF
  • Like 3

Od prawie dwóch lat przerzucam dziesiątki, może setki spinningów. Co weekend jak mam czas zdarza się testować 3 - 6 nowych modeli by wiedzieć co z czym się je. Nie mówię o szklakach czy Kongerach Cross Max ale o takich poszukiwanych, lepszych kijach. Sporo czytam o materiałach służących do budowy blanków, rozmawiam z użytkownikami różnych marek wędzisk. Fakt, może to i za mało  ;)

Akurat zawodowo dobieram ludziom wędki, więc może i coś o tym wiem.

Powiedz mi, w takim razie czemu codziennie w dziale giełda idzie na sprzedaż kilka - kilkanaście kijów z "pracowni"? 

Jeśli mam być szczery, to większość Dragonów jest nie warta tych pieniędzy za które każą sobie kupować te super wypasione kije. Ale ma w nazwie "Zander" więc się nada  ^_^

Może i masz doświadczenie ale nie o to tu chodzi.... sam też przerobiłem masę kijów, ale choćbym nie wiem ile lat łowił i ile patyków przerobił to i tak uważam, że zawsze warto zasięgnąć rady kolegów kupując nowy model, bo przecież po to jest to forum.... tym bardziej, że dopiero zaczynam przygodę z krótkimi wędziskami do użytku na ponton  :) Fakt , że dużo ludzi wyprzedaje kije z pracowni ale co mnie to obchodzi ? nie jestem ani ich zwolennikiem ani przeciwnikiem... na początku określiłem, że nie chcę patyka z pracowni...Spytałem o konkretny model, a nie wywołałem dyskusję na temat seryjny czy z pracowni. Skoro posiadasz tak bogate doświadczenie to wystarczyło podsunąć inny model wart swojej ceny...nie ma co dzięki za fachową poradę :)

• Like 2

Ostatnio ogladałem w sklepie Daiwa Generation Black. Parametry kija 2m do 28g. Ciekawy wyglad, przelotki Fuji alconite, pod sandacza nada się jak najbardziej. Przy cenie nieco ponad 4 stówki to dobra propozycja - to tak jakbyś brał pod uwage jeszcze inne kije.

Pewnie, że biorę pod uwagę inne kije. Po głowie chodzi mi też Savage gear bushwhacker 15-45 ktoś używa go może do koguta ? Dożywocie ma u mnie Penn Slammer 360 czy orientuje się ktoś czy wejdzie stopka od Penna, dużo wędzisk ma z tym problem. :)

Jeśli bierzesz inne kijek pod uwagę to rozważ tą Daiwe.

Slammer 360 nie jest jakimś potężnym kolowrotkiem wiec pewnie do większości uchwytów seryjnych wędzisk wejdzie.

Z seryjnych mogę Ci polecić jeszcze fenwicka z serii HMG. Lepiej ten kijek wypadał niż MHX MB 17lb.

Edytowane przez Patryk1125

Tylko Fenłik Cię ratuje 

A Ciebie co uratuje?  :D

Dobra, idę się wylogować do życia i na ryby. Ty siedź i się napinaj w tym necie i dalej głoś swoje kretyńskie gadki o fenłikach  ;) Tylko nie siedź za długo, bo jutro szkoła.

Edytowane przez Kamil_Be

A Ciebie co uratuje? :D

Dobra, idę się wylogować do życia i na ryby. Ty siedź i się napinaj w tym necie i dalej głoś swoje kretyńskie gadki o fenłikach ;) Tylko nie siedź za długo, bo jutro szkoła.

Skoro jutro szkoła to musisz lekcje odrobić wpierw

Pewnie można lepiej wybrać ale, że sandacze łowię dość sporadycznie, do takich celów zakupiłem używkę, który wydaje się być idealnie dopasowanym do zastosowań, jakie określiłeś.

Opinia "na sucho". Jeszcze nim nie łowiłem. 

Jeśli ten x-treme zander 10-35g zblizył się do niżej określonego, to myślę, będzie dobrym wyborem ;)

2142421_042.JPG

Edytowane przez popper