filip0985 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 WitamPosiadam nowy oryginalny zbiornik zewnętrzny do silnika 6 hp. Czy to normalne, że po uważnym zatankowaniu żeby nic się nie rozlało i zakręceniu strasznie śmierdzi benzyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Kacprzak Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 To jest tak... w zwykłym kanistrze jak dostanie ciepła, słońce, zmiany temperatur, to najwyżej spuchnie a nadmiar "gazów" może wydostać się przez korek. W zbiorniku paliwa pobór paliwa jest z dna zbiornika poprzez rurkę opuszczoną do dna, jak dostanie ciepła to powstaje duże ciśnienie które przechodzi na podłączoną, zalaną paliwem linię paliwową, złączki, gruszkę a tu często zdarzają się nieszczelności. Sprawdź linię paliwową i złączki....i nie tankuj do pełna pod wlew. Spróbuj nie zakręcać na maxa odpowietrznika na korku wlewu to nie będzie ciśnienia przecieków. Paliwo wlane na stacji jest dość zimne (spod ziemi) i zawsze zwiększa objętość po ogrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filip0985 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 mi najbardziej chodzi o smród w samochodzie podczas przewożenia zbiornika kiedy jest zakręcony i niby szczelny. Jak bym miał jechać w takim smrodzie 100 km to zemdleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 A wypalasz paliwo z gaźnika silnika po pływaniu? Żeby nie zalewało go benzyną po pływaniu chowaj w miejsce o względnie stałej temp i zostawiaj trochę odkręcony odpowietrznik, spróbuj później dopiero zakręcać. Zbiornik przed włożeniem do auta też musisz odpowietrzyć i na czas przejazdu też mieć lekko odkręcony odpowietrznik. Ale niestety trochę zawsze będzie czuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filip0985 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 tak, z gaźnika wypalam paliwo, ale tu nie chodzi o silnik bo z niego nie śmierdzi. Cuchnie z przenośnego, zewnętrznego, plastikowego zbiornika 12l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Gwint na odpowietrzniku jest uszkodzony(prawdopodobnie) Miałem tak w swoim po lecie kiedy zbiornik stał cały sezon na łódce. Po prostu zbiornik spuchł na słońcu i puściło w najsłabszym miejscu czyli na gwincie zaworka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 giaur27 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Zapakuj zbiornk w gruby worek foliowy i znacząco ograniczysz smrodek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Też przerabiałem smród i raczej nie ma metody. Ja wożę przywiązany w pontonie na przyczepie. Jak jadę gdzieś za granicę to tankuję na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Zbiornik w duży 120 litrowy worek foliowy i po sprawie, ja tak robię i nic nie czuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Potwierdzam, robię identycznie. Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 A właśnie, worek powinien załatwić sprawę. W lecie również pakowałem do worka na śmieci zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filip0985 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 dziękuje za rady, XXI wiek, a tu taka technologia Jak będę w domu sprawdzę go czy nie ma mechanicznych uszkodzeń. Ale wychodzi na to, że porządny worek trzeba zakupić lub ewentualnie montować zbiornik w pontonie na dachu auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 morales Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Oryginalne złączki dużo pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dhj59 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Miałem ten sam problem, musisz wozić zbiornik w pozycji pionowej a wtedy paliwo nie sięga do rurki i mogą wydostać się co najwyżej opary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Ja właśnie wożę zbiornik od kilku dni w bagażniku. Jest w dwóch worach foliowych szczelnie zamotanych. I wali dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 No to może1. zdjąć opaskę, usnąć szybkozłączkę, w wężyk wkręcić śrubę (średnicy środka węża) i zakręcić opaskę.2. odkręcić odpowietrznik, nacisnąć zbiornik, zakręcić - będzie więcej miejsca na opary. Osobiście nie próbowałem tak przewozić zbiornika, ale jeśli tylko połączenie wężyka przy rurce jest szczelne to powinno zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Smrodki rozchodza sie najczesciej poprzez odpowietrznik. Bardzo czesto konstrukcja korka z odpowietrznikiem/ gwinty sa nie dosc dopracowane - nie da rady tego szczelnie dokrecic... Nie moge odcyfrowac szzcegolowo stwierdzenia - "nowy, orginalny zbiornik zewnetrzny do silnik a 6 hp...." Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filip0985 Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nie moge odcyfrowac szzcegolowo stwierdzenia - "nowy, orginalny zbiornik zewnetrzny do silnik a 6 hp...." GumoTzn. Prosto ze sklepu. Dołaczony był do silnika evinrude 6 hp. Nie wiem czy reklamować zbiornik, czy po prostu wszystkie tak maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 No wlasnie...sa zbiorniki i...zbiorniki. Taki, jaki mozna najczesciej kupic standardowo w sklepie, ma jakies plastikowe z grubsza rżniete gwinciki ale za to kosztuje niewiele. Mam takie 2szt, jeden troche lepszy ale nie kladlbym go tak, zeby poziom paliwa siegal korka z odpowietrznikiem Do drugiego musialem dorobic uszczelki zeby jakos to bylo... Problem do rozwiazania moze okazac sie prosty...z tym, ze wymaga skonsultowania z kims kto uzywal, zeby bylo na 100%. Otoz...bardzo podobny do takiego, ktory nie sprawial mi zadnych problemow jest orginalny zbiornik Yamaha - na pdst. zdjec z sieci.Cena inna ale da sie szzcelnie zakrecic... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
filip0985
Witam
Posiadam nowy oryginalny zbiornik zewnętrzny do silnika 6 hp. Czy to normalne, że po uważnym zatankowaniu żeby nic się nie rozlało i zakręceniu strasznie śmierdzi benzyną?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi