godski Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Zabrałem się za zmianę przełożenia na mniejsze w moim SW-A.Róznicę w budowie i rozmiarze elementów doskonale widać na zdjęciach.Zwraca uwagę mniejsze kółko napędu posuwu w PG ale za to większa średnica piniona.W PG zastosowali też inny materiał wychodząc pewnie z założenia że kółko przenosi mniejsze obciążenia. Zęby jakie są każdy bez problemów dostrzeże. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 i??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 ano zęby muszą być grubsze bo nie wyszło by im takie przełożenie, no a przecież nie mogliby dać w takim sprzęcie kółka o połowe mniejszego ja uważam że nie ma się co bać dużych przełożeń, w stradicu mam 6.2 i ciężko użytkowany ma już prawie 15 lat, jedynie co zmęczyło przekładnie to brak łożyska od dołu koła patrząc jaką "moc" dają w SW powinno też tyle żyć a może i lepiej ale dołączając do zapytania @krzychun 'a - i jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Jeszcze nie złożyłem. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Przeszczep się udał. Młynek zauważalnie lżej kręci. Większa róznica pewnie pod wobkiem typu SDR będzie.Tak nawiasem mówiac zaskakuje brak smaru na kole i pinionie w tym młynku. Na wormie jest OK.Tak wiec otwierać panowie i dosmarowywać.Przy okazji warto łożycho dodatkowe pod ośkę zamontować. 4,5 x 8 x 2. Ośka będzie miała dodatkowe podparcie i nie będzie tak pinionka pod obciążeniem tarła.Młynek bardzo dobrze skonstruowany. Mój faworyt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Zabrałem się za zmianę przełożenia na mniejsze w moim SW-A.Róznicę w budowie i rozmiarze elementów doskonale widać na zdjęciach.Zwraca uwagę mniejsze kółko napędu posuwu w PG ale za to większa średnica piniona.W PG zastosowali też inny materiał wychodząc pewnie z założenia że kółko przenosi mniejsze obciążenia. Zęby jakie są każdy bez problemów dostrzeże. P3272248.JPGProszę zwrócić uwagę na wałek posuwu szpuli, od PG ma 6 nacięć a od XG 7 nacięć,dlatego też wspominałem kiedyś że konieczna jest przy przekładce zmiana wałka posuwu szpuli jak i też kółeczka napędowego. Przy okazji warto łożycho dodatkowe pod ośkę zamontować. 4,5 x 8 x 2. Ośka będzie miała dodatkowe podparcie i nie będzie tak pinionka pod obciążeniem tarła.Młynek bardzo dobrze skonstruowany. Mój faworyt.Jeśli chodzi o łożysko osi - to które dajemy w nakrętkę rotora to lepszą opcją będzie zastosowanie łożyska 8 x 5 x 2,ale wtedy musimy dać oryginalną tulejkę z kołnierzem o wymiarach 5 x 4,5 x 3.Taką jaka jest w Stelli SW i wielu innych kołowrotkach. Wysokość tulejki (3 mm) należy skrócić do ok.2,2 mm. Łożysko 8 x 4,5 x 2 dosć ciężko dostępne jest w dobrej jakości. Edytowane 29 Marca 2015 przez Józef Lesniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Również przymierzam się do podobnej przekładki w jednym z moich 09 TP SW XG. Przy okazji dorzuciłbym jeszcze jakieś łożyska z tym ze nie zamierzam robić z Twina Stelli tylko dodać to co niezbędne. Czy wyżej wymienione łożysko osi wystarczy? Jeśli tak to o jakich wymiarach bo jak widać brak konsensus w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Jest konsensus. Przeczytaj uważnie. Łożysko powinno być 4,5x8x2. Ale takie rozmiarówki nie znajdziesz . W związku z tym między ośkę a łożycho 5x8x2 musimy zastosować redukcję. Ośka ma 4,5 mm średnicy.Drugie łożycha na worma od dupy strony dajesz. W temacie o młynku jest podany rozmiar. Tak przy okazji jeden zestawik do podmianki mam na sprzedaż. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) W każdym kołowrotku czy daiwa r4 czy shimano między ośką a łozyskiem w nakrętce rotora jest teflonowa tulejka z kołnierzem osadzona w tym łozysku.Zastosowanie łozyska bez tulejki teflonowej nie ma najmniejszego sensu.pzdr Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Od której Stelli tulejka będzie pasować do TP, 08 czy 13? Może w takim razie oryginalne Shimanowskie łożyska ze schematu Stelli podejdą do TP w miejsca gdzie ich w fabryce nie dali?http://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/13ST-SW4000XG-03062.pdfhttp://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/08-STELLA-SW4000XG-02285.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Stelka SW2013 - czy ktoś wie jakie rozmiary ma łożycho numer 25? Nie ma pod nim tulejki redukcyjnej. Chyba że to nie łożycho.Stelka SW2008 - łożyska nie założysz od niej to TP pewnie. Nie ten rozmiar. Natomiast tulejka redukcyjna będzie pewnie pasować jak Pan Józef wspominał. I do tego łożysko 5x8x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 W każdym kołowrotku czy daiwa r4 czy shimano między ośką a łozyskiem w nakrętce rotora jest teflonowa tulejka z kołnierzem osadzona w tym łozysku.Zastosowanie łozyska bez tulejki teflonowej nie ma najmniejszego sensu.pzdrJednak ma sens,bo np. w Stelli '08 SW 8000 łożysko osadzone w nakrętce rotora jest osadzone bez tulejki teflonwej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Od której Stelli tulejka będzie pasować do TP, 08 czy 13? Może w takim razie oryginalne Shimanowskie łożyska ze schematu Stelli podejdą do TP w miejsca gdzie ich w fabryce nie dali?http://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/13ST-SW4000XG-03062.pdfhttp://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/08-STELLA-SW4000XG-02285.pdfTulejka będzie pasować do TP '09 idealnie od Stelli '08 .Natomiast łożysko nakrętki rotora ma w Stelli '08 oryginalny wymiar 5x9x3 i do TP nie podejdzie.Potrzebne jest 5x8x2 i wspomniana tulejka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 A która to dokładnie cześć na schemacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 http://www.plat.co.j...000XG-02285.pdf 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jednak ma sens,bo np. w Stelli '08 SW 8000 łożysko osadzone w nakrętce rotora jest osadzone bez tulejki teflonwej.To żeby byc jeszcze dokładniejszym to we wszytkich daiwach r4 i shimano do rozmiaru 6000 jest tulejka teflonowa w łozysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 W każdym kołowrotku czy daiwa r4 czy shimano między ośką a łozyskiem w nakrętce rotora jest teflonowa tulejka z kołnierzem osadzona w tym łozysku.Zastosowanie łozyska bez tulejki teflonowej nie ma najmniejszego sensu.pzdrPrzykład SW8000 pokazuje że ma to sens. Logicznie myśląc czemu właściwie nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 To żeby byc jeszcze dokładniejszym to we wszytkich daiwach r4 i shimano do rozmiaru 6000 jest tulejka teflonowa w łozysku To akurat doskonale wiem,a Pan chyba nie do końca zrozumiał to co sam napisał.Więc jeszcze raz zacytuję pana słowa; W każdym kołowrotku czy daiwa r4 czy shimano między ośką a łozyskiem w nakrętce rotora jest teflonowa tulejka z kołnierzem osadzona w tym łozysku.Zastosowanie łozyska bez tulejki teflonowej nie ma najmniejszego sensu.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Przykład SW8000 pokazuje że ma to sens. Logicznie myśląc czemu właściwie nie?Tak Panie Andrzeju, w kołowrotkach poddawanych bardzo dużym obciążeniom ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Czyli to rozwiązanie miało by sens również w mniejszych sprzętach. Tylko łożyska odpowiedniego 4,5 x 8 x 2 nie sposób kupić . Więc zamówiłem dwie tulejki u Mefiego. I pójdą 5x8x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Przykład SW8000 pokazuje że ma to sens. Logicznie myśląc czemu właściwie nie?W TP 4000 SW musi byc teflon i tyle.Po co ma ci oska trzeć o łozysko ,to juz lepiej zostawić tak jak jest w orginale.pzdr To akurat doskonale wiem,a Pan chyba nie do końca zrozumiał to co sam napisał.Więc jeszcze raz zacytuję pana słowa;Rozumiem to co piszę doskonale i nie wiadomo jakich głupot nie napisałem.Nie uzywam po prostu kołowrotków spinnigowych wiekszych niz 4000/5000 stad moje nie dopatrzenie.Ale dziękuje za oswiecenie,a Panu gratuluje mimo wieku dobrej pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) W TP 4000 SW musi byc teflon i tyle.Po co ma ci oska trzeć o łozysko ,to juz lepiej zostawić tak jak jest w orginale.pzdr Rozumiem to co piszę doskonale i nie wiadomo jakich głupot nie napisałem.Nie uzywam po prostu kołowrotków spinnigowych wiekszych niz 4000/5000 stad moje nie dopatrzenie.Ale dziękuje za oswiecenie,a Panu gratuluje mimo wieku dobrej pamięci.memory refresh . . . initialisingextended memory . . . upgradedexperience level . . . max, still evolving :ph34r: :ph34r:edit: sry za offa, tak z rana zamulony siedzę Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zamulony przy komputerze Dzięki uprzejmości niektórych użytkowników można nabyć wiedzy i doświadczenia o jakim serwisanci shimano mogą pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zamulony przy komputerze Dzięki uprzejmości niektórych użytkowników można nabyć wiedzy i doświadczenia o jakim serwisanci shimano mogą pomarzyć ja jeszcze chciałbym z jerkbaita pochłonąć pewną precyzyjną wiedzę w jednym temacie, ale ponoć to nie są tanie rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zamulony przy komputerze Dzięki uprzejmości niektórych użytkowników można nabyć wiedzy i doświadczenia o jakim serwisanci shimano mogą pomarzyć do tego dołożyć coś od siebie i level UP znowu zamulony siedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi