Skocz do zawartości

Porównanie napędów kołowrotków TP 4000 SW-A(XG) i 4000SW PG

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem się za zmianę przełożenia na mniejsze w moim SW-A.

Róznicę w budowie i rozmiarze elementów doskonale widać na zdjęciach.

Zwraca uwagę mniejsze kółko napędu posuwu w PG ale za to większa średnica piniona.

W PG zastosowali też inny materiał wychodząc pewnie z założenia że kółko przenosi mniejsze obciążenia. 

Zęby jakie są każdy bez problemów dostrzeże.

post-48513-0-65488200-1427497740_thumb.jpg

post-48513-0-77987400-1427497769_thumb.jpg

post-48513-0-28711300-1427497798_thumb.jpg

post-48513-0-26327100-1427497827_thumb.jpg

post-48513-0-62482700-1427497855_thumb.jpg

post-48513-0-97722000-1427497884_thumb.jpg

post-48513-0-17791700-1427497915_thumb.jpg

• Like 3

ano zęby muszą być grubsze bo nie wyszło by im takie przełożenie, no a przecież nie mogliby dać w takim sprzęcie kółka o połowe mniejszego :P

ja uważam że nie ma się co bać dużych przełożeń, w stradicu mam 6.2 i ciężko użytkowany ma już prawie 15 lat, jedynie co zmęczyło przekładnie to brak łożyska od dołu koła :)

patrząc jaką "moc" dają w SW powinno też tyle żyć a może i lepiej :P

ale dołączając do zapytania @krzychun 'a - i jak ? :D

Przeszczep się udał. Młynek zauważalnie lżej kręci. Większa róznica pewnie pod wobkiem typu SDR będzie.

Tak nawiasem mówiac zaskakuje brak smaru na kole i pinionie w tym młynku. Na wormie jest OK.

Tak wiec otwierać panowie i dosmarowywać.

Przy okazji warto łożycho dodatkowe pod ośkę zamontować. 4,5 x 8 x 2. Ośka będzie miała dodatkowe podparcie i nie będzie tak pinionka pod obciążeniem tarła.

Młynek bardzo dobrze skonstruowany. Mój faworyt.

• Like 1

Zabrałem się za zmianę przełożenia na mniejsze w moim SW-A.

Róznicę w budowie i rozmiarze elementów doskonale widać na zdjęciach.

Zwraca uwagę mniejsze kółko napędu posuwu w PG ale za to większa średnica piniona.

W PG zastosowali też inny materiał wychodząc pewnie z założenia że kółko przenosi mniejsze obciążenia. 

Zęby jakie są każdy bez problemów dostrzeże.

attachicon.gifP3272248.JPG

Proszę zwrócić uwagę na wałek posuwu szpuli, od PG ma 6 nacięć a od XG 7 nacięć,dlatego też wspominałem kiedyś że konieczna jest przy przekładce zmiana wałka posuwu szpuli jak i też kółeczka napędowego. 

Przy okazji warto łożycho dodatkowe pod ośkę zamontować. 4,5 x 8 x 2. Ośka będzie miała dodatkowe podparcie i nie będzie tak pinionka pod obciążeniem tarła.

Młynek bardzo dobrze skonstruowany. Mój faworyt.

Jeśli chodzi o łożysko osi - to które dajemy w nakrętkę rotora to lepszą opcją będzie zastosowanie łożyska 8 x 5 x 2,ale wtedy musimy dać oryginalną tulejkę z kołnierzem o wymiarach 5 x 4,5 x 3.Taką jaka jest w Stelli SW i wielu innych kołowrotkach. Wysokość tulejki  (3 mm) należy skrócić do ok.2,2 mm.   

Łożysko 8 x 4,5 x 2 dosć ciężko dostępne jest w dobrej jakości.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Również przymierzam się do podobnej przekładki w jednym z moich 09 TP SW XG.  Przy okazji dorzuciłbym jeszcze jakieś łożyska z tym ze nie zamierzam robić z Twina Stelli tylko dodać to co niezbędne. Czy wyżej wymienione łożysko osi wystarczy?  Jeśli tak to o jakich wymiarach bo jak widać brak konsensus w tej kwestii.

Jest konsensus. Przeczytaj uważnie. Łożysko powinno być 4,5x8x2. Ale takie rozmiarówki nie znajdziesz . W związku z tym między ośkę a łożycho 5x8x2 musimy zastosować redukcję. Ośka ma 4,5 mm średnicy.

Drugie łożycha na worma od dupy strony dajesz. W temacie o młynku jest podany rozmiar.

Tak przy okazji jeden zestawik do podmianki mam na sprzedaż.

Edytowane przez godski

W każdym kołowrotku czy daiwa  r4 czy shimano między ośką a łozyskiem w nakrętce rotora jest teflonowa tulejka z kołnierzem osadzona w tym łozysku.Zastosowanie łozyska bez tulejki teflonowej nie ma najmniejszego sensu.pzdr

Edytowane przez maicke82

Od której Stelli tulejka będzie pasować do TP, 08 czy 13?  Może w takim razie oryginalne Shimanowskie łożyska ze schematu Stelli podejdą do TP w miejsca gdzie ich w fabryce nie dali?

http://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/13ST-SW4000XG-03062.pdf

http://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/08-STELLA-SW4000XG-02285.pdf

Stelka SW2013 - czy ktoś wie jakie rozmiary ma łożycho numer 25? Nie ma pod nim tulejki redukcyjnej. Chyba że to nie łożycho.

Stelka SW2008 - łożyska nie założysz od niej to TP pewnie. Nie ten rozmiar.  Natomiast tulejka redukcyjna będzie pewnie pasować jak Pan Józef wspominał. I do tego łożysko  5x8x2.

W każdym kołowrotku czy daiwa  r4 czy shimano między ośką a łozyskiem w nakrętce rotora jest teflonowa tulejka z kołnierzem osadzona w tym łozysku.Zastosowanie łozyska bez tulejki teflonowej nie ma najmniejszego sensu.pzdr

Jednak ma sens,bo np. w Stelli '08 SW 8000 łożysko osadzone w nakrętce rotora jest osadzone bez tulejki teflonwej.

Od której Stelli tulejka będzie pasować do TP, 08 czy 13?  Może w takim razie oryginalne Shimanowskie łożyska ze schematu Stelli podejdą do TP w miejsca gdzie ich w fabryce nie dali?

http://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/13ST-SW4000XG-03062.pdf

http://www.plat.co.jp/parts/SHIMANO-Spinning/08-STELLA-SW4000XG-02285.pdf

Tulejka będzie  pasować do TP '09 idealnie od Stelli '08 .Natomiast łożysko nakrętki rotora ma w Stelli '08 oryginalny wymiar 5x9x3 i do TP nie podejdzie.

Potrzebne jest 5x8x2 i wspomniana tulejka.

• Like 1

Przykład SW8000 pokazuje że ma to sens. Logicznie myśląc czemu właściwie nie?

To żeby byc jeszcze dokładniejszym to we wszytkich daiwach r4 i shimano do rozmiaru 6000 jest tulejka teflonowa w łozysku  :)

To akurat doskonale wiem,a Pan chyba nie do końca zrozumiał to co sam napisał.

Więc jeszcze raz zacytuję pana słowa;

Przykład SW8000 pokazuje że ma to sens. Logicznie myśląc czemu właściwie nie?

W TP 4000 SW musi byc teflon i tyle.Po co ma ci oska trzeć o łozysko ,to juz lepiej zostawić tak jak jest  w orginale.pzdr

To akurat doskonale wiem,a Pan chyba nie do końca zrozumiał to co sam napisał.

Więc jeszcze raz zacytuję pana słowa;

Rozumiem to co piszę doskonale i nie wiadomo jakich głupot nie napisałem.Nie uzywam po prostu kołowrotków spinnigowych wiekszych niz 4000/5000 stad moje nie dopatrzenie.Ale dziękuje za oswiecenie,a Panu gratuluje mimo wieku dobrej pamięci.

W TP 4000 SW musi byc teflon i tyle.Po co ma ci oska trzeć o łozysko ,to juz lepiej zostawić tak jak jest  w orginale.pzdr

Rozumiem to co piszę doskonale i nie wiadomo jakich głupot nie napisałem.Nie uzywam po prostu kołowrotków spinnigowych wiekszych niz 4000/5000 stad moje nie dopatrzenie.Ale dziękuje za oswiecenie,a Panu gratuluje mimo wieku dobrej pamięci.

memory refresh . . . initialising

extended memory . . . upgraded

experience level . . . max, still evolving

:ph34r: :ph34r: :ph34r: :ph34r:

edit: sry za offa, tak z rana zamulony siedzę :P

Edytowane przez ROOS

Zamulony przy komputerze  :) Dzięki uprzejmości niektórych użytkowników można nabyć wiedzy i doświadczenia o jakim serwisanci shimano mogą pomarzyć  :)

ja jeszcze chciałbym z jerkbaita pochłonąć pewną precyzyjną wiedzę w jednym temacie, ale ponoć to nie są tanie rzeczy.

• Like 1