explorator73 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Poniżej 5g to nie ma sensu moim zdaniem - minimum dla tego patyka sa przynęty wielkości obrotówki nr 2. Mniejszymi nie będziesz w stanie odpowiednio daleko rzucać. Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Co do tego Exage 15-40 to na pierwszy rzut oka nie nadaje sie on do finezyjnego lowienia ni w zab. Ale nie po to go kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 @All, czy ktoś może polecić mi jakiegoś trawela, którym można łowić małymi przynętami (głównie woblery od 2 do 6 cm, wirówki 0-2, małe i lekkie gumki)?Ciężar wyrzutu mniej więcej od 5 do 20 gramów.Długośc kija 2,6-2,7 m.Kij musi być dostępny w Polsce i ma być niedrogi.Zależy mi na konkretnych propozycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 http://www.mikado.pl/sklep/?module=Katalog&func=produktv iew&katid=660&prodid=3485Zastanów się nad tym patyczkiem - jest dostępny w różnych długościach - a gramatura pozwala mysleć o lekkim łowieniu. Niestety nie miałem go w ręku...Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Witaj Rognis Próbuję coś Ci dobrać tylko mam za mało katalogów. W tych co mam nigdzie nie podają długości woblerków, ani numerów obrotówek. To napewno są jakieś katalogi z odrzutu... .Proponuję Ci zapoznaj się z travelami z serii HM62 lub Team Dragon. Są bardzo sympatyczne i ślicznie wykonane. Możesz dodatkowo zamówić sobie dedykację i srebrną rybkę na gryfie. Katalog jaki mam niestety nie zawiera tych cennych parametrów tylko jakieś śmieszne gramy od iluś tam do iluś tam. Ale kijki są fajne i bardzo poręczne w podróży. Polecam. przesyłam pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Odświeżam temat. Koledzy jest teraz coś ciekawego na rynku?Głównie pod szczupaka... średnie i duże gumy a i żeby od czasu do czasu woba w trolu puścić. Coś raczej z półki ekonomicznej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 machałem tym kijkiem całkiem fajny i nie drogi. http://konger.pl/pl/start/wedka/5741-Konger-Maxim-Spin-Trave l--270-H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedź Hasior. Chyba nic lepszego nie znajdę w tych pieniądzach, bo jak widzę poziom wyżej to za ok 500 Shimano w ravenie dostanę, lub jeszcze wyżej za ok 1000 Tidemaster w żbiku lub coronie...Konger aż takim badziewiem nie jest więc chyba warto. Na łódkę 270 trochę zbytnio ale trudno... Mówisz machałeś tym kijem(?) H'a komfortowo obsłuży gumy już od 7-8 cm na 5 gr główce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Spróbuję podłączyć się po wątek.Czy ktoś ma, używa, planuje lub w najgorszym wypadku znalazł wiarygodne info o talonie 86MHFT4. Przy założeniu że ma to być krótki po złożeniu travel, ten okazuje się praktycznie jedyny na rynku. Cała reszta, pomijając CTS'y robione na zamówienie to 3 części.Czy można traktować go jako uniwersalny, podróżny kij szczupakowo-sandaczowy? Jeśli w tym przypadku to możliwe to chciałbym pogodzić w następującej kolejności:duże rzeki - łowienie z brzeguciepłe morza, wyjazdy wakacyjne więc ryby kompletnie nieprzewidywalne ale raczej nie wymagająceMongolia bądź inne w tamtym kierunku jako uzupełnienie light zestawu kijówwoda stojąca - łowienie z łódki, szczupłe i na końcu sandacz.Przynęty to pół na pół gumy i woblery.Z tym że zalezy mi na większym poczuciu komfortu operowania raczej w górnym przedziale cw niż na dole.Inne propozycje mile widziane. Tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Tomi78 Poszukaj u zbrojmistrzów blanków muchowych ale morskich.Ja zrobiłem ładnych parę lat temu taki eksperyment i udał sie w 100%. Ściagnałem z USA blanki Lamiglasa IM 700 (zielone) i z blanku klasy 7 wyszła zajebista wedka do 14g na którą przypadkiem, ale bez problemu w ubiegłym roku wyjechał szczupły 101cm i to z rzeki!Na blanku 9 AFTMA wyszła kapitalna 20 gramówka a na 12-13 wyszła 40g armata .Te blanki są 4 częściowe dł 9 ale na pewno będą też krótsze. Przy zbrojeniu, w dolniku rozważ założenie dwóch przelotek, to podnosi moc kija,- która w muchówce jest gdzie indiej niz w spinningu, ale to już zbrojmistrz Ci powie bo każdy blank jest inny a takie adaptacje nie zawsze wychodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Kombinuję dokładnie tak samo. W tej chwili czekają na ubranie 3 winstony i dwa z nich #10 i #12 zostaną sprofanowane pod spina.Dużo sobie obiecuję po #12MX ale jakoś nie mam przekonania że wyjdzie z tego kij o realnym cw 40 - 45gr.Bardziej realne wydaję się dobre 20 - 22 gr i stąd moję pytanie o talona jako uzupełnienie do zestawu traveli z przeznaczeniem śriednio/mocny kij szczupakowy.Jeśli z muchówek wyjdzie coś sensownego to napiszę parę zdań.tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 niestety na sucho to tylko mozna przeliczyć ile linki i o jakim ciężarze może na nim latać ale to jednak nie to samo co cieżar przynety spinningowej, choć w bezpiecznym przybliżeniu tak.Do tej mojej 40 na AFTM 12-13 zakładałem juz nawet 50g główki i było wszystko ok, duże woblery też bez problemu, jerki do 10cm także ok,- mimo wagi oh 50-60g. Mówiąc prościej im bardziej skupiona masa w przynecie tym lepiej kij sobie z nią radzi. Tego rodzaju muchówki mają najczęściej dośc pałowatą szczytówke więc do prowadzenian wobków i jerków nadają się.Z kolei z gumami jest trochę inaczej, ale wierz mi,- polubisz to bujnięcie srodkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Witam ,86MHFT4 to stary travel Talona z IM6 . Już kilkanaście lat . Pamiętam , że miałem przez chwilę w ręku spinna na tym blanku uzbrojonego przez fachowca . Ciężki , sztywny , do niczego . Takie zrobił wrażenie . Poszukiwanie blanków travel pośród muchówek jest całkiem do rzeczy. Wydaje się , że tu mogą pasować blanki morskie przenoszące dodatkowe obciążenia ekstremalnych rzutów od siły wiatru i ciężaru dłuższych sznurów muchowych . Uniwersalnemu cw 20 G odpowiada 20/(30*0,0648) ~ 10 klasa AFTM . Chyba jest kilka blanków SW długości 9’ stóp , 10 lub 11 WT w 3-7 częściach . Ale czy 9’ to długość uniwersalna dla wędki spinn/cast ? Z brzegu przeważnie wystarczy ale na łódkę chyba za długi . Dla mnie uniwersalny travel cast to 8’ 9’’ , 3 piece , 17 Lb , cw ¾ Oz (+- ¼ Oz) , akcja moderate lub medium fast , ugięcie równomierne . Nikt nie podpisuje się pod tym , seryjnie . Ciekawe co wyjdzie z Winstonów ? „Bujnięcie środkiem” , nawet małego klenia , polubisz na pewno . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi